Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Outo kirje herättää uusia kysymyksiä Hongkongin kirjakauppias­mysteerissä – viisi kauppiasta kateissa

Jopa Kiina-mielinen hallintojohtaja huolissaan kirjakauppiaan katoamisesta

Ulkomaat
 
BOBBY YIP REUTERS
Hongkongin demokratiamielisen kansalaispuolueen jäsenet osoittivat maanantaina mieltään Kiinan yhteystoimiston edustalla Hongkongissa. He olivat huolissaan Hongkongin erityisaseman säilymisestä viiden Kiina-kriittisen kirjakauppiaan ja kustantajan kadottua.
Hongkongin demokratiamielisen kansalaispuolueen jäsenet osoittivat maanantaina mieltään Kiinan yhteystoimiston edustalla Hongkongissa. He olivat huolissaan Hongkongin erityisaseman säilymisestä viiden Kiina-kriittisen kirjakauppiaan ja kustantajan kadottua. Kuva: BOBBY YIP REUTERS
Fakta

Vapaampi osa Kiinaa

 Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jossa on omat lait. Siellä on huomattavasti enemmän esimerkiksi sananvapautta kuin Manner-Kiinassa.

 Alue siirtyi Kiinalle Britannian alaisuudesta vuonna 1997. Kiina lupasi säilyttää Hongkongin omat lait ja itsehallinnon 50 vuoden ajan.

 Väkiluvultaan Hongkong on Suomen ja Ruotsin välimaastosta. Asukkaita on runsaat seitsemän miljoonaa.

Peking

Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa kadonneiden kirjakauppiaiden mysteeri muuttui yhä salaperäisemmäksi, kun julkisuuteen tuli kadonneen kirjakauppiaan Lee Bon nimissä kirjoitettu kirje. Miehestä ei silti ole nähty vilaustakaan.

Hongkongissa pohditaan, ovatko Kiinan agentit alkaneet ottaa Hongkongin maaperällä vapauksia, jotka eivät heille kuulu.

Viime kuukausina on kadonnut jo viisi hongkongilaiseen kirjankustantamoon ja sen omistamaan kirjakauppaan kytköksissä olevaa miestä. Kustantamo ja kirjakauppa Causeway Bay Books tunnetaan skandaalinkäryisistä kirjoista, joissa käsitellään Kiinaa hallitsevaa kommunistista puoluetta kriittiseen sävyyn sekä ruoditaan johtavien kiinalaispoliitikkojen yksityiselämää.

Tiukan sensuurin Manner-Kiinassa tällaisia kirjoja ei voi julkaista joutumatta vankilaan, mutta Hongkongissa on voinut ainakin tähän asti. Erityishallintoalueella on huomattavasti enemmän sananvapautta ja muita kansalaisoikeuksia kuin yhden puolueen hallitsemassa emämaassa.

HS uutisoi kesällä 2014 Hongkongin kirjakaupoista, jotka ovat jopa erikoistuneet Manner-Kiinassa kiellettyihin kirjoihin.

Nyt kirjakauppiasmysteeri on kuitenkin saanut monet hongkongilaiset pelkäämään, että heidän vapautensa on rapautumassa.

Kadonneesta viisikosta kolme miestä katosi Manner-Kiinassa ja yksi Thaimaassa viime syksynä. Heidän oletetaan olevan Manner-Kiinassa viranomaisten kuulusteltavina. Viides katoaminen viime viikolla on kuitenkin saanut jopa Kiinan myötäilijänä pidetyn Hongkongin hallintojohtajan hämmentymään.

”Olemme hyvin huolissamme. [Hongkongin] hallitus välittää hyvin paljon hongkongilaisten oikeuksista ja turvallisuudesta”, kommentoi hallintojohtaja Leung Chun-ying maanantaina Causeway Bay Booksin osakkaan Leen katoamista uutistoimisto AFP:n mukaan.

Leen katoaminen eroaa olennaisesti neljästä aiemmasta, koska Leen ei tiedetä poistuneen Hongkongista ainakaan laillista tietä. Manner-Kiinassa ei ole tavatonta, että viranomaiset vangitsevat ihmisiä ilmoittamatta kenellekään, ja kiinalaisagenttien on arveltu toimivan myös Thaimaassa, mutta Hongkongissa tällaista katoamista pidetään ennenkuulumattomana.

”Hongkongissa vain Hongkongin lainvalvontaviranomaisilla on laillinen oikeus toimia”, totesi hallintojohtaja Leung. ”Jos mantereen lainvalvontahenkilöstö tekee lainvalvontatoimia Hongkongissa, sitä ei voi hyväksyä.”

Lisää kysymyksiä heräsi maanantaina, kun taiwanilainen uutistoimisto CNA julkaisi kopion mystisestä kirjeestä. CNA:n mukaa Lee on lähettänyt kirjeen faksilla työtoverilleen kirjakauppaan.

”Minulla on kiireellinen tarve käsitellä eräs asia, josta ei voi kertoa ulkomaailmalle. Olen omalla menetelmälläni palannut Manner-Kiinaan auttamaan asiaan kuuluvien viranomaisten tekemässä tutkinnassa. Tämä voi kestää jonkin aikaa”, lukee Leen lähettämäksi väitetyssä kirjeessä.

”Tämänhetkinen tilanteeni on hyvä, kaikki on normaalia”, kirjeessä todetaan.

Kirje on osoitettu herra Chang -nimiselle kirjakaupan työntekijälle. Se näyttää olevan kirjoitettu käsin perinteisellä kiinalaisella merkistöllä, jota käytetään Hongkongissa. Allekirjoituksessa lukee Lee Bo.

Maanantai-iltana hongkongilainen RTHK-televisiokanava kertoi, että Leen vaimo oli käynyt poliisiasemalla yrittämässä perua katoamisilmoituksen miehestään, ilmeisesti saatuaan miehestä elonmerkin työtoverille lähetetyn kirjeen muodossa. Hongkongin poliisi kuitenkin jatkaa tapauksen tutkimista, RTHK kertoi. Hongkongissa vain kadonnut itse voi perua katoamisilmoituksen.

Siitä ei ole varmuutta, onko kirje todella Leen kirjoittama. Jos on, ei ole varmaa, onko hän kirjoittanut sen omasta aloitteestaan.

Kiinan viranomaiset ovat toisinaan painostaneet esimerkiksi mannerkiinalaisia toisinajattelijoita tunnustamaan tekemättömiä rikoksia televisiossa. On todennäköistä, että he saavat taivuteltua ihmisiä myös kirjoittamaan kirjeitä.

Kiinan kommunistipuolueen äänenkannattajan Kansan Päivälehden kansallismielinen tytärjulkaisu Global Times kuitenkin katsoo tiistaisessa kolunmikirjoituksessaan, että kirje vain kumoaa huhuja, joiden mukaan Lee olisi siepattu. Lehden mukaan on ”ideologisesti vääristynyttä spekulaatiota” väittää, että joku olisi painostanut Leen kirjoittamaan kirjeen.

Viime viikolla kadonnut Lee nähtiin viimeksi kirjakauppansa varastolla Chai Wanin alueella Hongkongissa. Hänen vaimonsa on kertonut hongkongilaismedialle saaneensa mieheltään katoamisen jälkeen puhelinsoiton Manner-Kiinaan kuuluvasta Shenzhenistä.

Tätä on ihmetelty, koska hongkongilaisviestimien poliisilähteiden mukaan paikallisilla viranomaisilla ei ole tietoa, että Lee olisi ylittänyt rajan Manner-Kiinan puolelle. Leen vaimo on kertonut, että Leen rajan ylitykseen tarvitsema henkilökorttti on hänen kotonaan.

Puhelinsoitossa Leen vaimoa hämmensi myös se, että mies puhui Manner-Kiinan virallista kieltä mandariinikiinaa eikä Hongkongissa käytettyä kantoninkiinaa, joka on hänen kotikielensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat