Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korea luo henkeä ennen puoluekokousta

Väite vetypommin testaamisesta toimii ainakin propagandan välineenä

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.
Pohjois-Korea uutisoi vetypommikokeen onnistumisesta
Pohjois-Korea uutisoi vetypommikokeen onnistumisesta
Pohjois-Korean uutislähetyksessä kerrottiin onnistuneesta vetypommikokeesta. Kuva: Reuters/KRT.

Peking

Pohjois-Korean keskiviikkoinen ydinkoe saattoi olla ennenaikainen syntymäpäivälahja diktaattori Kim Jong-unille, jonka oletetaan syntyneen 8. tammikuuta.

On kuitenkin todennäköisempää, että Kim haluaa luoda ydinkokeella itsestään kuvaa vahvana johtajana, joka on nostanut Pohjois-Korean pykälän verran voimakkaammaksi valtioksi ainakin asevoimilla mitattuna. Sellainen todennäköisesti ilahduttaa etenkin vaikutusvaltaisia armeijan edustajia.

Pohjois-Korea väittää käyttäneensä uusimmassa ydinkokeessaan vetypommia. Sellainen on monin verroin voimakkaampi kuin tavalliset, uraaniin tai plutoniumiin perustuvat ydinpommit. Jos Pohjois-Korealla todella olisi vetypommi, Pohjois-Korean varsin vanhanaikaisten asevoimien tuhovoima olisi huomattavasti oletettua suurempi.

Siksi oli tehokasta propagandaa, kun perinteiseen hanbok-mekkoon pukeutunut uutistenlukija paasasi keskiviikkona Pohjois-Korean televisiossa, että Pohjois-Korea on testannut vetypommia.

Asialla on merkitystä etenkin nyt, koska Pohjois-Koreaa hallitseva työväenpuolue aikoo pitää puoluekokouksen ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen. Ensi toukokuulle suunnitellussa puoluekokouksessa Kim haluaa näyttäytyä johtajana, jonka alaisuudessa Pohjois-Koreasta on tullut entistä mahtavampi.

Ydinkoe tuli hyvissä ajoin ennen toukokuun puoluekokousta. Se lienee harkittua.

Pohjois-Korea tietää odottaa kiukkuisia reaktioita ulkomailta, mukaan lukien Kiinasta, joka on Pohjois-Korean ainoa merkittävä tukija. Lähikuukausina ennen puoluekokousta reaktiot ehtivät rauhoittua, ellei Pohjois-Korea päätä ottaa samanlaista voimakasta uhittelulinjaa kuin kolme vuotta sitten, jolloin se viimeksi teki ydinkokeen.

Lopputulos lienee joka tapauksessa, että toukokuussa Pohjois-Korea ja sen johtaja näyttäytyvät kansansa silmissä sankarillisina ulkoisen uhan torjujina.

Uhkakuvien ylläpito on tärkeä osa Pohjois-Korean propagandaa. Pohjois-Korea pyrkii pitämään kansansa käsityksessä, että sen kotimaa on jatkuvasti lähes sodan partaalla, kun ulkomaat uhkaavat hyökätä.

Virallisen uutistoimiston KCNA:n julkaisemassa lausunnossa Pohjois-Korean hallitus ilmoittaa, että keskiviikon ydinkokeessa testattu vetypommi on suunnattu etenkin Yhdysvaltojen aiheuttamaa uhkaa vastaan.

”Koe oli itsepuolustustoimi”, Pohjois-Korea väittää lausunnossa.

Pitämällä yllä tunnetta ulkoa tulevasta uhasta pyritään saamaan kansan ajatukset pois maan sisäisistä ongelmista, kuten köyhyydestä sekä kasvavasta kuilusta etuoikeutettujen ja tavallisen kansan välillä.

Pohjois-Koreassa lähes kaikki on propagandaa. Sitä oli myös keskiviikkoinen ydinkoe.

Pohjois-Korean sisällä ei välttämättä ole merkitystä sillä, onko Pohjois-Korealla todellisuudessa vetypommi, kuten se väittää. Ulkomaiden kannalta asialla on kuitenkin paljon merkitystä.

Tiedossa on, että Pohjois-Korealla on ydinase, mutta sitä ei tiedetä, onko maalla keinoja toimittaa sellaista perille. Suuri kysymys on, pystyykö Pohjois-Korea tekemään ydinpommistaan niin pienikokoisen, että se mahtuu ohjuksen taistelukärkeen.

Keskiviikkona monet asiantuntijat pitivät epätodennäköisenä, että Pohjois-Korea olisi onnistunut räjäyttämään vetypommin, joka perustuu huomattavasti monimutkaisempaan tekniikkaan kuin tavalliset ydinpommit.

Epäilyjä herätti esimerkiksi se, ettei ydinkokeen aikana mitattu maanjäristys ollut erityisen suuri.

Sen sijaan arveltiin, että kyseessä saattoi olla yksinkertaisempi, niin sanottu tehostettu ydinpommi.

Vetypommi perustuu vedyn radioaktiivisten isotooppien fuusioreaktioon, josta vapautuu enemmän energiaa kuin atomien fissiosta eli hajoamisesta, johon tavalliset ydinpommit perustuvat. Tehostettu ydinpommi on fissiopommi, jossa on mukana pieni määrä fuusiomateriaalia.

Tällainen pommi saattaa olla askel kohti pienikokoista mutta silti erittäin tuhoisaa ydinpommia.

Pohjois-Korea haluaisi saada ammuttua sellaisen myös sukellusveneestä. Maa on viime aikoina väittänyt testanneensa sukellusveneestä ammuttavaa ohjusta.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan varmuutta, onko Pohjois-Korealla ohjukseen sopivaa ydinkärkeä, saati toimivaa tekniikkaa, jolla ohjuksen voisi ampua veden alta sukellusveneestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat