Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kölnin joukkoahdistelusta yli sata rikosilmoitusta – ylipormestarin lausunnosta vastalauseiden myrsky: ”Kannattaa pitää käsivarren mittainen etäisyys”

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii oikeusvaltion kovaa vastausta Kölnin seksuaalirikoksiin

Ulkomaat
 
Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Ainakin 90 naista on ilmoittanut poliisille tulleensa ryöstetyksi tai seksuaalisesti häirityksi Kölnin keskustassa uudenvuoden juhlahumussa. Kuva: Reuters

Berliini

Opiskelija Michelle Laukat ja hänen kaveriporukkansa oli uudenvuodenaattona matkalla katsomaan ilotulitusta Kölnin rautatieaseman läpi, kun miesjoukko piiritti heidät.

Artikkeliin liittyvät

”Me emme päässeet enää eteenpäin. Ulkomaalaistaustaiset miehet tulivat ja kävivät kiinni, jotkut yrittivät riisua meiltä vaatteita”, Laukat sanoi uutiskanava N-tv:n studiohaastattelussa tiistaina illalla.

Michelle Laukatin mukaan hänen kaveriporukkansa pääsi tekijöistä eroon koska he pystyivät pysyttelemään yhdessä ja koska heidän joukossaan oli myös miehiä.

”Menin tekemään lauantaina ilmoitusta varastetusta puhelimesta ja seksuaalisesta häirinnästä, mutta jälkimmäistä ei Kölnin poliisi silloin ottanut tosissaan. Nyt jälkikäteen kyllä”, Laukat sanoi televisiohaastattelussa.

Monta päivää jälkijunassa, maanantaina ja tiistaina on käynyt ilmi, mitä uudenvuodenyönä Kölnissä tapahtui.

Noin tuhat ulkomaalaistaustaista miestä oli kokoontunut Kölnin päärautatieaseman ja tuomiokirkon väliselle aukiolle. Poliisin mukaan naiset ovat kertoneet heidän olleen ”pohjoisafrikkalaisen tai arabin näköisiä”.

Osa miehistä muodosti pienempiä ryhmiä, kävi käsiksi naisiin ja myös varasti heiltä lompakoita ja puhelimia.

Keskiviikkoon mennessä Kölnin poliisi oli saanut yhteensä 106 rikosilmoitusta. Hampurin ja Stuttgartin poliisit kertoivat samanlaisista teoista uudenvuodenaattona.

Kölner Stadt-Anzeiger -lehden mukaan poliisilla on tapauksessa kolme pääepäiltyä. Viranomaisten mukaan ketään ei ole vielä vangittu.

Kölnin poliisipäällikön Wolfgang Albers kuvaili tapahtumia ”rikollisuuden uudeksi ulottuvuudeksi”. Hänen mukaansa tekijät olivat 15–35-vuotiaita miehiä.

”Tekijöiden etsintää vaikeuttaa, että uhreiksi joutuvat naiset eivät pysty tilanteen sekavuuden vuoksi kuvailemaan tekijöitä tarkasti”, Albers sanoi Spiegel Online -verkkolehden mukaan.

Miesten muodostamat piirit ahdistivat naiset keskelleen, ja osa miehistä kävi naisiin käsiksi. Ainakin yhden naisen epäillään tulleen raiskatuksi Kölnissä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaati tiistaina, että oikeusvaltion on reagoitava kovin keinoin.

Merkel sanoi olevansa tyrmistynyt Kölnin uudenvuodenyön tapahtumista, ja hän nimitti miesten naisia vastaan tekemiä hyökkäyksiä kuvottaviksi.

Myös Nordrhein-Westfalenin osavaltion sosiaalidemokraattisen pääministerin Hannelore Kraftin mukaan mahdollisimman moni tekijöistä täytyy ottaa kiinni ja rangaista.

”Sen täytyy tapahtua heidän taustastaan riippumatta. Niissä tapauksissa, joissa tunnusmerkistö täyttyy, pitää rikoksiin syyllistyneet myös lähettää pois maasta.”

Kölnin ylipormestari Henriette Reker piti Kölnin poliisin ja liittovaltion poliisin kanssa tiistaina kriisikokouksen.

Humalaiset miehet saivat aikaan valtavan kaaoksen, kertoo aamuyöllä asemalle saapunut 31-vuotias nainen Süddeutsche Zeitungissa.

”Minua tuli vastaan useita itkuisia naisia, ja ihmettelin, että mitä täällä tapahtuu”, hän kuvaa tilannetta nimettömänä.

Köln valmistautuu parhaillaan helmikuun alun karnevaaleihin. Niille odotetaan satojatuhansia vierailijoita.

Kölnin tapahtumien jälkimainingeissa on noussut kohu kaupungin ylipormestari Rekerin lausunnosta. Häneltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, kuinka naiset voisivat suojautua häirinnältä. ”Aina on mahdollisuus pitää noin käsivarren mittainen etäisyys”, Reker vastasi.

Lausunto sai heti aikaan vastalauseiden myrskyn, sillä sen on koettu syyllistävän uhreja.

Rekerin neuvoja on arvosteltu muun muassa Twitterissä, jossa #einearmlänge (käsivarren mitta) on noussut Saksan suosituimpien aihetunnisteiden joukkoon vuorokauden aikana.

WOLFGANG RATTAY
”Rouva Merkel, missä olet, mitä sanot, olemme huolissamme”, luki tiistaina Kölnissä mieltään osoittaneiden naisten kylteissä.
”Rouva Merkel, missä olet, mitä sanot, olemme huolissamme”, luki tiistaina Kölnissä mieltään osoittaneiden naisten kylteissä.
WOLFGANG RATTAY / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat