Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama ja Etelä-Korean Park asettavat Pohjois-Korealle pakotteita ydinkokeen takia –YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi ydinkokeen yksimielisesti

Ulkomaat
 
Pohjois-Korea uutisoi vetypommikokeen onnistumisesta
Pohjois-Korea uutisoi vetypommikokeen onnistumisesta
Pohjois-Korean uutislähetyksessä kerrottiin onnistuneesta vetypommikokeesta. Kuva: Reuters/KRT.

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean presidentit ilmoittivat torstaina asettavansa Pohjois-Korealle ”voimakkaimmat ja kattavimmat” pakotteet rangaistuksena ydinkokeesta, jonka Pohjois-Korea ilmoitti keskiviikkona tehneensä.

Etelä-Korean presidentin kanslian mukaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Etelä-Korean presidentti Park Geun-Hye keskustelivat asiasta puhelimitse torstaiaamuna 20 minuutin ajan.

”Kaksi johtajaa myös olivat yksimielisiä, että Pohjois-Korean pitää saada oikeat seuraukset viimeisimmästä ydinkokeestaan ja vannoivat tekevänsä yhteistyötä, jotta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma olisi tiukka”, kanslia ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi jo keskiviikkona Pohjois-Korean tekemän ydinkokeen. Päätös oli yksimielinen, vaikka Pohjois-Korean ainoa liittolainen Kiina olisi voinut käyttää pysyville jäsenmaille kuuluvaa veto-oikeuttaan.

Turvallisuusneuvosto ”tuomitsi voimakkaasti” kokeen ja kuvaili sitä ”selväksi uhaksi kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle”, uutistoimisto Reuters kertoi.

”Turvallisuusneuvoston jäsenet – – muistuttavat tehneensä aiemmin selväksi ryhtyvänsä huomattaviin toimenpiteisiin, jos Pohjois-Korea tekee uusia ydinkokeita”, neuvoston puheenjohtajavuorossa ollut Uruguayn YK-lähettiläs Elbio Rosselli sanoi kokouksen päätyttyä.

”Tähän sitoutuneina turvaneuvoston jäsenet alkavat heti työskennellä uuden turvallisuusneuvoston päätöslauselman muotoilemiseksi”, Rosselli sanoi.

Pohjois-Korea ilmoitti keskiviikkona räjäyttäneensä ensimmäistä kertaa pienen vetypommin. Asiantuntijat kyseenalaistivat Pohjois-Korean kyvyn nimenomaan vetypommin kehittämiseen, mutta jonkinlainen ydinkoe Pohjois-Koreassa seismisten mittausten perusteella suoritettiin.

Kyseessä olisi eristäytyneen kommunistidiktatuurin neljäs ydinkoe.

Valkoinen talo ilmoitti turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen, että presidentti Barack Obama puhuu Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa ”säännöllisesti” Pohjois-Koreasta.

”Me puhumme varmasti Kiinan kanssa siitä, minkälaista roolia he voivat näytellä”, Valkoisen talon tiedottaja sanoi.

Jo ennen kokousta Yhdysvaltain ja Etelä-Korean puolustusministerit päättivät keskinäisessä puhelinkeskustelussa, että Pohjois-Korealle koituu kokeesta ”seuraamuksia”.

Yhdysvaltain puolustusministerin Ash Carterin ja hänen eteläkorealaisen kollegansa Han Min-Koon mukaan ydinkoe oli ”vastuuton provokaatio, jota ei voi hyväksyä”, uutistoimisto Reuters kertoi.

Pohjois-Korean väite nimenomaan vetypommin räjäyttämisestä asetettiin heti keskiviikkona kyseenalaiseksi. Atomipommia paljon voimakkaampi vetypommi olisi todennäköisesti aiheuttanut voimakkaamman maanjäristyksen.

”Alustavat analyysit eivät ole yhtäpitäviä sen väitteen kanssa, että Pohjois-Korea olisi olisi tehnyt onnistuneen vetypommikokeen”, Valkoisen talon tiedottaja sanoi Reutersin mukaan.

Räjähdys oli alustavien tietojen mukaan hieman heikompi kuin Pohjois-Korean vuonna 2013 tekemässä ydinkokeessa.

Ydinkokeiden kieltoa valvovan CTBTO-järjestön mukaan keskiviikon kokeen aiheuttaman maanjäristyksen voimakkuus näyttää olleen 4,8 tai 4,9 magnitudia, kun vuonna 2013 tehdyn koe aiheutti 5,1 magnitudin järistyksen.

Ydinkoe tuomittiin keskiviikkona kaikkialla maailmassa voimakkaasti.

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkuutta havittelevat poliitikot käyttivät tilaisuuden hyväkseen moittiakseen demokraattipresidentti Obamaa.

”Vihollisemme kaikkialla maailmassa käyttävät hyväkseen Obaman heikkoutta”, senaattori Marco Rubio sanoi.

”Pohjois-Korea on kuin kristallipallo. Se näyttää meille, että myös Iran päätyy samaan, jos jatkamme samalla harhaanvievällä polulla”, sanoi toinen presidenttiehdokkuutta havitteleva republikaani, senaattori Ted Cruz.

Hän viittasi Obaman Iranin kanssa runnomaan ydinsopimukseen, jonka mukaan Iran vapaaehtoisesti rajoittaa ydinmateriaalinsa rikastamista

KEVIN LAMARQUE
Yhdysvaltain puolustusministerin Ash Carterin mukaan ydinkoe oli ”vastuuton provokaatio, jota ei voi hyväksyä”, uutistoimisto Reuters kertoi.
Yhdysvaltain puolustusministerin Ash Carterin mukaan ydinkoe oli ”vastuuton provokaatio, jota ei voi hyväksyä”, uutistoimisto Reuters kertoi.
© Jason Lee / Reuters
Diktaattori Kim Jong-unin johtama Pohjois-Korea kertoi keskiviikkona tehneensä ydinkokeen.
Diktaattori Kim Jong-unin johtama Pohjois-Korea kertoi keskiviikkona tehneensä ydinkokeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat