Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin Orbán yllätysvierailulle Puolaan – EU:n euroskeptinen siipi tiivistää yhteistyötään

Puolan ja Unkarin johtoa yhdistää kansallismielinen politiikka, Saksan linjan vastustaminen pakolaiskriisin hoidossa ja tuoreimpana kova kritiikki EU:n suunnalta.

Ulkomaat
 
FRANCOIS LENOIR
Unkarin pääministeri Viktor Orbán vieraili yllättäen Puolassa.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán vieraili yllättäen Puolassa. Kuva: FRANCOIS LENOIR

Budapest

Euroopan unionin johtava euroskeptinen siipi kohtasi keskiviikkona, kun Unkarin pääministeri Viktor Orbán vieraili yllättäen Puolassa tapaamassa Laki ja oikeus -valtapuolueen (PiS) johtoa.

Vierailu on tulkittu siirtolaiskiintiöitä vastustavien itäisten Keski-Euroopan maiden yhteistyön tiivistämiseksi.

Orbánin kanslia ei tiedottanut epävirallisesta tapaamisesta, mutta unkarilaisten ja puolalaisten mediatietojen mukaan Orbán tapasi PiS:n johtajan Jaroslaw Kaczynskin Etelä-Puolassa. Kaczynski ei ole Puolan pääministeri, mutta hänen uskotaan käyttävän todellista valtaa maan johdossa.

Keskustelun sisältöä ei vielä keskiviikkoiltana kerrottu julkisuuteen. Miehiä yhdistää kuitenkin moni asia: kansallismielinen politiikka, Saksan linjan vastustaminen pakolaiskriisin hoidossa ja tuoreimpana kova kritiikki EU:n suunnalta.

PiS on ollut vallassa alle kaksi kuukautta, mutta se on parlamentin enemmistön turvin ajanut läpi useita arvostelua herättäneitä lakeja. Joulukuussa se muutti perustuslakituomioistuinta koskevaa lainsäädäntöä, mikä arvostelijoiden mukaan heikentää merkittävän tuomioistuimen poliittista riippumattomuutta.

Viime viikolla hyväksyttiin lakimuutos, joka antaa hallitukselle valtuudet erottaa Puolan julkisen palvelun mediayhtiöiden johtoporrasta. Toimittajajärjestöt pitävät lakia uhkana sananvapaudelle.

EU on älähtänyt Puolan uuden hallituksen nopeatahtisista uudistuksista.

Saksan EU-komissaari Günther Oettinger sanoi sunnuntaina saksalaisen Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa, että EU saattaa ottaa käyttöön rankaisumenetelmän, jos medialaki todetaan EU:n perusarvojen vastaiseksi. Komissio keskustelee Puolan uudesta medialaista ensi viikon keskiviikkona.

Puolan tilanne muistutttaa Unkaria viisi vuotta sitten, kun Orbán ajoi läpi Unkarin sananvapautta heikentäneet medialait. Unkarissa valtiollinen mediavalvonta ulotettiin koskemaan myös yksityisiä joukkoviestimiä. Myös oikeuslaitoksen riippumattomuutta on heikennetty Orbánin valtakaudella.

Puolan kansallismielisen konservatiivihallituksen uusia toimia onkin nimitetty Puolan "orbanisoitumiseksi". Kaczynski ilmoitti vuonna 2011 pitävänsä Orbánia esikuvana ja toivoi "Budapestia Varsovaan".

Orbánin Puolan-matka tapahtui vain päivä ennen Britannian pääministerin David Cameronin vierailua Budapestiin. Britanniaan on muuttanut satojatuhansia puolalaisia ja kymmeniätuhansia unkarilaisia, minkä vuoksi erityisesti Puola on vastustanut kiivaasti Britannian suunnitelmaa heikentää muista EU-maista saapuvien sosiaaliturvaa osana EU-suhteensa uusimista.

Uutistoimisto Reuters kertoi sunnuntaina, että Puola on valmis joustamaan kannassaan, jos Britannia auttaa vastineeksi sitä saamaan lisää Nato-joukkoja Puolan maaperälle torjumaan Venäjän uhkaa.

Laki ja oikeus suhtautuu erittäin kriittisesti Venäjään, mikä on Puolan ja Unkarin johdon suurin erottava tekijä. Unkarin Venäjä-suhde on huomattavasti läheisempi muun muassa tiiviin energiayhteistyön vuoksi.

Orbán on lisäksi ilmoittanut pitävänsä Vladimir Putinin Venäjää hyvänä esimerkkinä siitä, miten maa voi menestyä ilman liberaalia demokratiaa.

KACPER PEMPEL
Orbán tapasi ilmeisesti PiS:n johtajan Jaroslaw Kaczynskin.
Orbán tapasi ilmeisesti PiS:n johtajan Jaroslaw Kaczynskin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat