Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Chávezin kuvat kannettiin ulos – Venezuelassa oppositio otti vallan parlamentissa

Ulkomaat
 
MARCO BELLO / Reuters
Venezuelan opposition kansanedustajat Julio Ygarza (vas.), Nirma Guarulla ja Romel Guzamana juhlivat parlamentissa keskiviikkona, kun parlamentti oli vahvistanut heidän kansanedustajuutensa.
Venezuelan opposition kansanedustajat Julio Ygarza (vas.), Nirma Guarulla ja Romel Guzamana juhlivat parlamentissa keskiviikkona, kun parlamentti oli vahvistanut heidän kansanedustajuutensa. Kuva: MARCO BELLO / Reuters

Venezuelan poliittinen kriisi kärjistyi keskiviikkona, kun maan uusi parlamentti kokoontui toiseen istuntoonsa.

Joulukuiset vaalit voittanut oppositio julisti kansanedustajiksi myös kolme poliitikkoaan, joilta maan korkein oikeus on vaalien jälkeen vienyt kansanedustajuuden vedoten vaalivilppiin.

Oppositio sai vaaleissa niin sanotun superenemmistön eli kaksi kolmasosaa paikoista. Vasemmistolainen presidentti Nicolas Maduro onnistui kuitenkin viemään oppositiolta määräenemmistön, kun korkein oikeus poisti kolmelta opposition edustajalta oikeuden toimia kansanedustajina.

Superenemmistön avulla oppositio voisi järjestää kansanäänestyksen presidentin asemasta ja erottaa ministereitä. Niin se ilmoitti tekevänsäkin julistettuaan kolmikon kansanedustajiksi ja ilmoittamalla, että sillä on sittenkin superenemmistö.

Opposition mukaan korkeimman oikeuden päätös oli poliittinen, samoin kuin koko elin. Hallitus puolestaan syytti oppositiota perustuslain rikkomisesta.

Venezuelan uusi parlamentti kokoontui ensimmäisen kerran tiistaina. Oppositiolla on enemmistö parlamentissa ensi kerran sitten vuoden 1999, jolloin maan edellinen vasemmistolaispresidentti Hugo Chavéz nousi valtaan.

Chavéz on vasemmiston symboli. Vaalivoittajat eivät aikailleetkaan, vaan alkoivat tyhjentää parlamenttitaloa Chavézin kuvista.

”En halua nähdä Chavézin tai Maduron kuvia. Viekää ne presidentinpalatsiin tai antakaa siivoojille”, uusi puhemies Henry Ramos Allup sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Videolla hän näkyy heiluttavan pois lähteville kuville.

Öljyvaltio Venezuelan talous on romahtanut, mikä osaltaan söi vallassa pitkään olleen vasemmiston suosiota.

Vallanpitäjät ovat selittäneet ”vallankumouksen siirtyneen uuteen vaiheeseen” opposition vaalivoiton jälkeen. He ovat myös pyrkineet vähentämään parlamentin valtaa entisestään.

Hallitus esimerkiksi poisti parlamentilta oikeuden päättää keskuspankin johdosta, ennen kuin uusi parlamentti aloitti toimintansa. Joulukuussa parlamentti nimitti kiireellisesti 13 uutta korkeimman oikeuden jäsentä.

Talouskriisi ja poliittinen kriisi ovat kiristäneet tunnelmia ja osa asiantuntijoista on pelännyt väkivallan lisääntyvän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat