Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutki tuhokoneella jo räjäytettyjen pommien tehoa kartalla

Räjäyttikö Pohjois-Korea sittenkään vetypommia? Ei, sanovat asiantuntijat

Pohjois-Korean ydinkoe oli aivan liian pieni nykyaikaiseksi vetypommiksi – tai sitten kokeesta tuli suutari.

Ulkomaat
 
Näin vetypommin räjähdys havaitaan
Näin vetypommin räjähdys havaitaan
Neljä päätekniikkaa kaukaisten ydinräjähdysten huomaamiseksi. Kuva Reuters

Jos Pohjois-Korean keskiviikkoinen ydinkoe olisikin ollut vetypommi, se on vanhanaikaista mallia tai muuten ihan suutari, sanovat koetta kansainvälisille viestimille kommentoineet asiantuntijat.

Asiantuntijoiden mukaan nykyaikaisesta vetypommista olisi lähtenyt aivan toisenlainen jysäys. Tällä erää asiantuntija-arviot Pohjois-Korean ydinkokeen tehosta vaihtelevat kuuden ja kolmenkymmenen kilotonnin välillä.

Ydinkokeen tehon arvioiminen on erittäin vaikeaa varsinkin maanalaisessa kokeessa. Pohjois-Korean kokeen aiheuttama järistys oli noin viisi magnitudia, mutta järistysaaltojen liike riippuu maaperästä.

Esimerkiksi suomalaisessa graniittimaaperässä aaltojen liike olisi voimakas, mutta löysemmässä maaperässä aallot vaimenevat.

Punggye-rin maanalaisesta testialueesta ei tiedetä paljoa. Se sijaitsee Kiljun maakunnassa, vuoristoisessa maastossa ja sinne on kolme sisäänkäyntiä, joista osa on New York Timesin mukaan yhä rakenteilla.

Joe Cirincione kutsuu Pohjois-Korean tempausta atomihuijaukseksi. Cirincione on Ploughshares -säätiön toiminnanjohtaja. Säätiö on kansainvälisen turvallisuuden ajatushautomo, joka on keskittynyt ydinasevarustelun vastaiseen työhön.

Cirincione kirjoittaa uutiskanava CNN:n sivuilla, että kyseessä on ilmeisesti ollut tehostettu atomipommi. Sellaisen räjäytysprosessiin kuuluu pieni määrä vetyisotooppi tiritiumia. Näin ollen Pohjois-Korea on saanut itselleen tekosyyn esitellä asia isompana kuin se on, eli vetypommina.

”Jokainen testi, jopa epäonnistuneet sellaiset, edistävät Pohjois-Korean kyvykkyyttä”, Cirincione muistuttaa. ”Todellisuus on se, että jos heitä ei pysäytetä, Pohjois-Korean johtajat saattavat jonain päivänä kehittää kaikkein tuhoisimman aseen koskaan.”

Valtaosa asiantuntijoista myös Suomessa arvioi, että kyseessä on nimenomaan boosted fission -nimellä tunnettu atomipommi. Tässä tehostetussa pommissa toimintaperiaate on samanlainen kuin maailmanhistorian tuhoisimmissa vetypommeissa, eli atomipommiin lisätty vetyisotooppi tehostaa räjähdystä fuusioreaktiolla.

Pieni fuusioreaktio synnyttää pommin ytimessä neutroneita, jotka halkovat pommin uraanin ytimiä. Fuusioreaktio tehostaa pommin räjähdysvoimaa vain vähän.

Tällaisen pommin räjäytti ensimmäistä kertaa Yhdysvallat vuonna 1951.

Kun mukaan keksittiin 1950-luvulla lisätä toinen vetyisotooppi deuterium, syntyi nykyaikaisen vetypommin malli. Atomi- eli fissiopommin röntgensäteilyn synnyttämä kaasu sytyttää lähelleen sijoitetun litiumdeuterin. Se reagoi kuumuuteen ja puristumiseen vapauttamalla neutroneita, jotka pilkkovat litiumin ytimiä tritiumiksi. Tritium ja deuterium reagoivat keskenään siten, että pommi räjähtää.

Pohjois-Korea uutisoi vetypommikokeen onnistumisesta
Pohjois-Korea uutisoi vetypommikokeen onnistumisesta
Pohjois-Korean uutislähetyksessä kerrottiin onnistuneesta vetypommikokeesta. Kuva: Reuters/KRT.

Tritiumin, deuteriumin ja atomipommin eri variaatioiden yhdistelmillä on päästy jopa 50-57 megatonnin tuhovoimaan.

Jos Pohjois-Korean ydinkokeen voima oli 6 kilotonnia ja suurimman vetypommikokeen 57 megatonnia, ero olisi noin 9500-kertainen. Eri pommien tuhovoimaa voi arvioida kartalla artikkelin lopusta löytyvällä HS:n tuhokoneella.

Yksi mahdollisuus on se, että oikean vetypommin räjäytys on syystä tai toisesta mennyt pieleen, arvioi yhdysvaltalaisen Rand-tutkimuslaitoksen vanhempi asiantuntija Bruce W. Bennett.

”Ei ole selvää, onko testi jäänyt tahallaan vähäiseksi teholtaan vai onko Pohjois-Korea epäonnistunut kokeessaan”, Bennett pohtii Twitter-tilillään. Myös hän pitää mahdollisena että kyseessä oli vetyisotoopilla tehostettu ydinlataus.

Jos Pohjois-Korean ydinkoe sattuikin menemään pieleen, merkki on Pohjois-Korean naapureiden kannalta huolestuttava. Bennettin mielestä Kim Jong-un haluaa kuitenkin esitellä valtionsa voimaa, ja epäonnistuminen voi ennakoida uutta yritystä.

Myös suomalainen asiantuntija, joka ei halua nimeään julkisuuteen, on samaa mieltä. Pohjois-Korean ydinohjelma on pitkää perua, eikä se yhteen kokeeseen lopu. Keskiviikkoinenkin koe oli jo neljäs.

Lisää on luvassa. YK:n turvallisuusneuvoston mielipide ei ole Pohjois-Koreaa ennenkään kiinnostanut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat