Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin ja Saudi-Arabian sanasota Iranin Jemenin-lähetystön pommituksesta jatkuu – Reuters: Ei näkyviä vaurioita

Ulkomaat
 
ABDULJABBAR ZEYAD / Reuters
Saudi-Arabia on pommittanut Jemenin pääkaupunkia Sanaata viime päivinä. Keskiviikkona ilmapommituksissa tuhoutui muun muassa juomatehdas.
Saudi-Arabia on pommittanut Jemenin pääkaupunkia Sanaata viime päivinä. Keskiviikkona ilmapommituksissa tuhoutui muun muassa juomatehdas. Kuva: ABDULJABBAR ZEYAD / Reuters

Iranin ja Saudi-Arabian sanasodan uusimmaksi rintamaksi on muodostunut Iranin Jemenin-suurlähetystö, jota Saudi-Arabia Iranin mukaan pommitti torstaina.

Saudi-Arabian johtama liittouma on tehnyt ilmaiskuja Jemeniin sitten viime kevään, jolloin sisällissota Jemenissä alkoi. Saudi-Arabia tukee shiialaisia huthikapinallisia vastaan taistelevia joukkoja. Jemenin pääkaupunki Sanaa on huthien hallussa.

”Saudi-Arabia on vastuussa suurlähetystörakennuksen vaurioista ja joidenkin henkilökunnan jäsenten vammoista”, Iranin ulkoministeriön tiedottaja Hossein Jaber Ansari sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Saudi-Arabia kiisti myöhään torstaina Iranin syytökset. Uutistoimisto Reutersin ja The Washington Postin mukaan lähetystörakennuksessa ei näy ulkoisia vaurioita.

Iranin varaulkoministeri Hossein Amir Abdollahian tarkensikin AFP:n mukaan lopulta ohjuksen osuneen ”lähelle lähetystöä ja yhden vartijan loukkaantuneen vakavasti”.

Hän ilmoitti Iranin vievän tapauksen YK:n turvaneuvostoon. Samalla hän sanoi, että ”Saudi-Arabia on vastuussa diplomaattiemme ja suurlähetystömme turvallisuudesta Sanaassa”.

Kommentissa oli myös ivaa ja takaisinmaksun makua, sillä maiden välirikon virallinen syy on se, ettei Iran Saudi-Arabian mukaan turvannut sen diplomaattien asemaa Iranissa.

Maiden valmiiksi huonot välit menivät viikonloppuna poikki shiialaisen uskonoppineen teloituksesta alkaneessa kiistassa.

Saudi-Arabia teloitti lauantaina 47 terrorismista tuomittua, mukana myös tunnetun shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin. Iran arvosteli teloitusta tuoreeltaan, ja sunnuntainvastaisena yönä väkijoukko hyökkäsi Saudi-Arabian Teheranin-suurlähetystöön.

Sunnuntai-iltana Saudi-Arabia ilmoitti katkaisevansa lähetystöhyökkäyksen vuoksi diplomaattisuhteensa Iraniin. Sen jälkeen maat aloittivat kauppasodan.

Torstai-iltana Iran myös ilmoitti, että iranilaisten matkustuskielto pyhiinvaellukselle Mekkaan on voimassa vakituisesti.

Saudi-Arabia on pitänyt itseään sunnalaisuuden johtomaana ja Iran shiialaisuuden. Välirikon onkin pelätty vaikuttavan uskonhaarojen suhteisiin koko Lähi-idässä.

Pahimmissa peloissa maiden on pelätty ajautuvan jopa sotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat