Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Optimismi pidentää amerikkalaisten ikää – ”Vasta eläkeläinen työskentelee itselleen”

Harmaantuva maailma 3/8: Sarja kertoo, miten maailma muuttuu, kun väestö vanhenee lähes kaikkialla.

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Henry Hallerin, 92, mielestä pitkän iän salaisuus on liikunta ja kohtuus kaikessa: ei pidä syödä eikä juoda liikaa.
Henry Hallerin, 92, mielestä pitkän iän salaisuus on liikunta ja kohtuus kaikessa: ei pidä syödä eikä juoda liikaa. Kuva: Dermot Tatlow

Washington. Katso häntä, kuiskaa kunto-ohjaaja Christelle McDonald ja osoittaa hoikkaa naista, joka laskeutuu portaita ripeästi. ”Uskoisitko, että hän on melkein 80-vuotias? Takaa häntä voisi luulla teiniksi.”

McDonald itse on 62-vuotias. Hän vetää pilatesta ja tekee henkilökohtaisia kunto-ohjelmia YMCA:n salilla Washingtonin esikaupungissa. Puolet hänen asiakkaistaan on yli 65-vuotiaita. Iäkkäin on 92-vuotias Henry Haller, entinen Valkoisen talon kokki, joka palveli viittä presidenttiä.

Sieltä Haller tuleekin yhdelle neljästä viikoittaisesta kuntopiiristään. Hän kävelee kepin kanssa, mutta asettaa sen sivuun istuessaan kuntopyörän päälle.

Dermot Tatlow
Valkoisen talon entinen kokki, 92-vuotias Henry Haller käy kuntosalilla neljä kertaa viikossa. Halleria ohjaa 62-vuotias Christelle McDonald.
Valkoisen talon entinen kokki, 92-vuotias Henry Haller käy kuntosalilla neljä kertaa viikossa. Halleria ohjaa 62-vuotias Christelle McDonald.

”Kirjoita ylös, että minä olen naistenmies”, Haller sanoo, iskee silmää ja alkaa polkea.

Yhdysvalloissa ihannoidaan energiaa, elinvoimaa ja riippumattomuutta, jotka yhdistetään nuoruuteen. Siksi vanheneminen on amerikkalaisille vaikeaa, sanoo YMCA:n eläkeläisten liikuntaohjelmien johtaja William Yates, 42.

Täällä kukaan ei halua olla vanha – eikä kukaan tule liikuntatunnille, joka on suunnattu eläkeläisille.

”Yritimme mainostaa tunteja ’aktiivisille eläkeläisille’ ja ’vanhemmille aikuisille’. Vasta kun asiakkaille vakuutettiin, että tunnit ovat yhtä rankkoja kuin muidenkin, ne täyttyivät”, Yates kertoo.

Yates pyrkiikin kääntämään ikääntymisen saavutukseksi. Kun hän puhuu eläkeikäisille terveellisistä elämäntavoista, hän ei puhu vitamiineista, vaan vallasta: siitä, että eläkkeellä ihmiset voivat ensimmäistä kertaa elämässään päättää ajankäytöstään, unestaan ja ravinnostaan itse.

”Eläkeläiset arvioivat usein olleensa terveimmillään parikymppisinä. Minä vastaan, että se on harhaluulo: parikymppisenä ihminen todennäköisesti syö roskaruokaa ja juoksee muiden pillin mukaan”, Yates sanoo.

”Vasta eläkeläinen työskentelee vihdoin itselleen, ei työnantajalle. Ja terveys on se, mikä takaa täydellisen riippumattomuuden.”

Riippumattomuutta korostavassa kulttuurissa eläkkeelle jääminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Yhdysvaltain tilastokeskuksen mukaan 16 prosenttia yli 65-vuotiaista amerikkalaisista oli työelämässä vuonna 2010, ja luku kasvaa koko ajan. Yhä useampi eläkeikäisistä tekee myös kokopäivätöitä.

Fakta

Työssäkäyvien vanhusten määrä kasvaa

  Yhdysvalloissa väestön vanheneminen ei ole yhtä suuri ongelma kuin Euroopassa, koska siirtolaisuus pitää keski-iän alhaisempana.

Tutkimuskeskus Pew’n mukaan amerikkalaisten mielestä vanhusten pitää huolehtia taloudellisesti itse itsestään. Euroopassa suurempi osa ihmisistä ajattelee, että vastuu kuuluu valtiolle.

Yhdysvaltain tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 noin 16 prosenttia yli 65-vuotiaista amerikkalaisista oli edelleen työelämässä. Vuonna 1990 vastaava luku oli 12 prosenttia.

Ei ole sattumaa, että Yhdysvalloissa ikäsyrjintä kulkee nimellä ageism. Näin se vertautuu sanaan racism [rasismi], joka on takapajuista ja tuomittavaa.

Jotkut haluavat jatkaa töissä: ihmiset kaikkialla maailmassa elävät yhä vanhemmiksi ja pystyvät myös jatkamaan uraansa perinteisen eläkeiän yli. Toiset tekevät niin pakon edessä: vuoden 2008 finanssikriisi söi keskiluokan eläkesijoituksia niin, ettei monilla ole varaa jäädä eläkkeelle. Keskimääräinen kansaneläke Yhdysvalloissa on 1 200 euroa kuussa.

Henry Haller jäi eläkkeelle 65-vuotiaana, mutta sen jälkeen hän teki vielä keikkaa risteilylaivakokkina ja kirjoitti Valkoisen talon keittokirjan, jota hän kiersi markkinoimassa.

”Täällä pitää rahoittaa ja suunnitella eläkkeensä itse, ja niin sen pitääkin olla”, Haller sanoo.

Christelle McDonald voisi nähdä itsensä työskentelevän 80-vuotiaaksi. ”Ei vain rahan takia, vaan siksi, että se on minulle hyväksi. Vanhetessa pitää ryhtyä enemmän eikä vähemmän aktiiviseksi.”

Suomalaista tämä kaikki voi hieman arveluttaa. Ei kai vanhuuden ihanne voi olla ikuinen nuoruus ja loputon aktiivisuus? Sehän kuulostaa itsepetokselta.

Asenteella on kuitenkin vaikutusta terveyteen, sanoo Yalen yliopiston psykologian ja epidemiologian apulaisprofessori Becca Levy. Hän tutki satojen amerikkalaisten suhtautumista omaan vanhenemiseensa. Kun hän vertasi näiden terveyttä vuosina 1975 ja 1998, hän huomasi, että myönteisesti suhtautuvat olivat eläneet 7,5 vuotta pidempään kuin muut.

Levyn mukaan myönteinen asenne yhdistyi elämänhaluun, terveellisempiin elämäntapoihin ja oman elämän hallintaan.

”Asenteisiin voi vaikuttaa. Jokaisen kannattaisi löytää itselleen vanhempi roolimalli: joku, joka on edelleen aktiivinen ja hyödyllinen yhteisölleen”, Levy sanoo puhelinhaastattelussa.

Dermot Tatlow
Henry Haller liikkuu kepin kanssa. Sen hän siirtää sivuun kuntoillessaan.
Henry Haller liikkuu kepin kanssa. Sen hän siirtää sivuun kuntoillessaan.

Sellainen kuin Henry Haller, joka on siirtynyt kuntopyörästä vatsalihaslaitteeseen. ”Olen ylpeä iästäni. Olen terve kuin pukki”, hän sanoo ja iskee jälleen silmää.

Kuten Levyn tutkimus osoitti, amerikkalainen optimismi onkin – tervettä.

Harmaantuva maailma 3/8: Sarja kertoo, miten maailma muuttuu, kun väestö vanhenee lähes kaikkialla. Ensimmäinen osa on luettavissa täällä ja toinen osa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat