Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Charlie Hebdon toimitus työskentelee nyt salaisessa paikassa – Pariisin terrori-iskuista on kulunut vuosi

Tyylilleen lehti on pysynyt uskollisena: vuosipäivän alla ilmestyneen muistonumeron kannessa on kalašnikovia kantava Jumala, jonka kaapu on tahriintunut verellä.

Ulkomaat
 
CHARLES PLATIAU / Reuters
Ihmiset laskevat kukkia Pariisin viime vuoden tammikuun ja marraskuun terrori-iskujen uhreille Place de la Republiquella Pariisin keskustassa.
Ihmiset laskevat kukkia Pariisin viime vuoden tammikuun ja marraskuun terrori-iskujen uhreille Place de la Republiquella Pariisin keskustassa. Kuva: CHARLES PLATIAU / Reuters

Tänään torstaina tulee kuluneeksi vuosi ääri-islamistien terrori-iskusta ranskalaiseen satiirilehteen Charlie Hebdoon.

Lehteä tehdään nyt salaisessa paikassa tiukkojen turvatoimien ympäröiminä. Toimitus muutti viime lokakuussa Pariisin eteläpuolella uuteen paikkaan, joka on Le Monden mukaan kuin bunkkeri. Oven ulkopuolella päivystää ympäri vuorokauden turvayritys, ja kulkijoiden on pidettävä erillistä kulkulupaa. Toimituksen jäsenillä on henkilökohtainen poliisivartiointi.

Turvallisuuteen liittyvät kustannukset ovat olleet 1,5 miljoonaa euroa, ja lisäksi kuukausittain maksetaan 50 000 euroa yksityisistä vartiointipalveluista.

Ranskan presidentti François Hollande ja Pariisin pormestari Anne Hidalgo paljastivat vanhalla toimituksella eli iskupaikalla tiistaina muistolaatan. Siinä yhden uhrin, pilapiirtäjä Georges Wolinskin nimi oli tosin aluksi kirjoitettu väärin.

Muuten paikalla ei ole mitään näkyvää, Le Monde kertoo.

Toimituksen seinät on maalattu, toimisto kunnostettu. Paikasta ei tullut muistomerkkiä asukkaiden ja toimituksen pyynnöstä. Toimistotilat vapautuvat pian vuokramarkkinoille, hinta on alle markkinatason.

Patrick Pelloux eli piirtäjä Riss ja Charlie Hebdoa vetävä Laurent Legér kävivät iskupaikalla puoli vuotta iskujen jälkeen kesällä. He ottivat talteen vain arkistot, kaikki huonekalut saivat mennä.

”Emme halua säästää mitään, joka muistuttaa tuosta pirun päivämäärästä 7. tammikuuta”, lehden talousjohtaja Eric Portheault sanoo.

Lehti on silti pysynyt tyylilleen uskollisena, sillä juuri vuosipäivän alla ilmestyneen muistonumeron kannessa on kalašnikovia kantava Jumala, jonka kaapu on tahriintunut verellä. Kansi on jo ehtinyt hermostuttaa Vatikaanin.

Vuosipäivänä torstaina poliisi ampui Pariisissa miehen poliisiaseman edessä. Ranskalaismedian mukaan miehellä oli päällään valeräjähdevyö, ja mukanaan paperi, jossa oli terroristijärjestö Isisin lippu ja ilmoitus, että järjestö oli teon takana.

Lehteen tehdystä iskusta alkanut tapahtumien sarja johti lopulta 17 ihmisen kuolemaan. Myös kolme hyökkääjää kuoli.

Uhreista 12 kuoli Charlie Hebdon toimituksessa, yksi poliisi sen ulkopuolella ja 4 juutalaisessa kosher-kaupassa. Kosher-kauppaan hyökännyt mies ampui ennen omaa hyökkäystään vielä poliisin.

Hyökkäyksistä näkyvin oli isku Charlie Hebdoon, vaikka hyökkäys kosher-kauppaan aloittikeskustelunjuutalaisten asemasta Länsi-Euroopassa. Isku Charlie Hebdoon liittyi keskusteluun sananvapaudesta. Koko tapahtumaketju sai aikaan myös suuren myötätunnon aallon kansainvälisesti.

Iskut näyttivät yhdistävän Ranskaa, ja niitä seurasi laajoja muistomielenosoituksia. Tosin yhtenäisyys alkoi rakoilla pian, kun esimerkiksi nuoret muslimit vastustivat Je Suis Charlie -iskulausetta, koska lehti oli loukannut toistuvasti heidän uskontoaan.

Tätä yhtenäisyyttä ei enää ole, mielipidemittauslaitos Ipsoksen johtaja Brice Teinturier sanoo uutistoimisto Reutersille. Ei edes seurauksena Pariisissa marraskuussa tehdyistä uusista terrori-iskuista, joissa kuoli 130 ihmistä.

”Tammikuun ja marraskuun hyökkäysten kaltaiset tapahtumat aiheuttavat hetkellistä yhtenäisyyttä, reaktiona. Mutta se ei riitä paikkaamaan syvää jakaantumista”, hän sanoo.

”On useita Ranskoja, jotka ottavat yhteen”, hän sanoo.

Teinturierin mukaan olemassa on nyt suurkaupunkien eteenpäin katsova Ranska, riutuvien ja globalisaation uhriksi itsensä tunteva teollisuusalueiden Ranska sekä vuokrataloalueiden unohdetuksi itsensä kokeva Ranska.

Tämä jakaantuminen näkyi myös aluevaaleissa joulukuussa. Ensimmäisellä kierroksella oikeistopopulistinen Kansallinen rintama menestyi hyvin maaseudun ja pikkukaupunkien äänillä, mutta toisella kierroksella isojen kaupunkien äänestäjät pitivät huolen, ettei puolue pääse valtaan. Se edellytti tosin perinteisen oikeiston ja vasemmiston epäpyhää liittoa.

Ranskan sosiaalinen ja taloudellinen jakaantuminen on vanha teema, se oli yksi Jacques Chiracin pääteemoja vuoden 1995 presidentinvaaleissa. Sen jälkeen raot ovat vain levinneet.

Myös Charlie Hebdon ympärillä on erimielisyyttä.

Iskussa kuoli pilapiirtäjä Charbin lisäksi myös tämän henkivartija Franck Brinsolaro. Hänen leskensä Ingrid Brinsolaro on nostanut kanteen, jonka mukaan mies jätettiin tarkoituksella vaaralle alttiiksi, koska turvatoimet olivat vajanaiset.

Charlie Hebdo on ollut jihadistien kohteena siitä asti, kun se 2006 julkaisi piirroksia profeetta Muhammedista. Toimitukseen heitettiin polttopulloja 2011.

”Minusta Franck uhrattiin, ei siitä voi käyttää mitään muuta sanaa. Hän näki puutteet, hän oli pahoillaan turvatoimien vähäisyydestä. Hän kutsui sitä ”siiviläksi” ja sanoi, että niissä oloissa hänen oli mahdotonta tehdä työnsä hyvin”, leski sanoi televisiossa tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve on puolustellut turvatoimien keventämistä ennen iskua sanomalla, viranomaiset olivat arvioineet jihadistien vaihtaneen kohteikseen poliisin ja armeijan.

OIKAISU 11.1.2016.Toisin kun tekstissä kirjoitetaan, Patrick Pelloux ei ole piirtäjä Riss eikä toimitusta vedä toimittaja Laurent Legér. Pelloux on Charlie Hebdoa avustava kirjoittaja. Toimitusta vetää piirtäjä Riss.

CHARLES PLATIAU / Reuters
Vuosi sitten terrori-iskun kohteeksi joutuneen satiirilehti Charlie Hebdon silloisen toimituksen seinään paljastettiin tiistaina muistolaatta. Toimitus on sittemmin muuttanut, eikä vanhalla paikalla ole muita merkkejä iskusta.
Vuosi sitten terrori-iskun kohteeksi joutuneen satiirilehti Charlie Hebdon silloisen toimituksen seinään paljastettiin tiistaina muistolaatta. Toimitus on sittemmin muuttanut, eikä vanhalla paikalla ole muita merkkejä iskusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat