Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi päätti jälleen jatkaa rajatarkastuksiaan – turvapaikanhakijoiden määrät vähentyneet huomattavasti

Sisäministerin mukaan järjestys ja turvallisuus Ruotsissa ovat edelleen uhattuina pakolaiskriisin takia. Hän arvioi, ettei tarkastuksia lopeteta aivan lähiaikoina.

Ulkomaat
 

Tukholma. Ruotsissa hallitus on päättänyt jatkaa väliaikaisia rajatarkastuksiaan jo neljännen kerran peräkkäin. Tarkastukset alkoivat 12. marraskuuta, minkä jälkeen niitä on jatkettu noin kahden viikon välein.

Nyt rajatarkastusten on tarkoitus olla voimassa helmikuun 8. päivään saakka eli kuukauden.

Sisäministeri Anders Ygemanin mukaan syynä tarkastusten jatkoon on, että järjestys ja turvallisuus Ruotsissa ovat edelleen uhattuina pakolaiskriisin takia. Hän arvioi, ettei tarkastuksia lopeteta aivan lähiaikoina.

”Arvioni on, että kaksi tekijää vaikuttavat. Toisaalta, että EU ja Schengen saavat ulkorajansa hallintaan ja toisaalta, että EU ottaa yhteisen vastuun pakolaistilanteesta. Jos niin tehdään, voimme vähentää valvontaa”, hän sanoo TT:lle.

EU-säännösten mukaan väliaikaisia rajatarkastuksia saa jatkaa kuuden kuukauden ajan.

Ruotsilla on nyt rajoillaan käytössä tuplatarkastukset. Varsinaisia rajatarkastuksia tehdään Ruotsin puolella, muun muassa Hyllien asemalla Malmössä. Sen lisäksi Ruotsi alkoi maanantaina edellyttää henkilöpaperien näyttämistä jo rajan takana, jotta pääsisi matkustamaan Ruotsiin junalla, bussilla tai tietyillä lautoilla. Näin ollen yhä harvempi pääsee enää edes maahan saakka, ja turvapaikan hakeminen vaikeutuu.

Ruotsin puolella tehtävät tarkastukset halutaan säilyttää, vaikka tulijoita valvotaan jo rajan takana. Ruotsissa on kysytty, tarvitaanko molempia todella.

”Se jää nähtäväksi, henkilöllisyystarkastukset ovat nyt jatkuneet kolme päivää, ja aika näyttää miten ne vaikuttavat”, Ygeman sanoi Ruotsin radiolle.

Jo marraskuussa aloitettujen rajatarkastusten jälkeen turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt huomattavasti. Syksyllä tulijoita oli parhaimmillaan 10 000 viikossa, viime viikkoina lukemat ovat olleet 2 000–3 000 tienoilla.

Viimeisten seitsemän päivän aikana, henkilöllisyystarkastusten alettua, tulijoita on ollut edelleen vähemmän, 1 529. Maahanmuuttovirasto ei silti halua vielä vetää tarkistusten vaikutuksista lopullisia johtopäätöksiä.

”Tiedämme jo aiemmasta, että turvapaikanhakijoiden määrä vähenee talvella. Nyt se on vähentynyt jo jonkin aikaa, mutta on vaikeaa vetää yleisiä johtopäätöksiä. On toki selvää, että uskomme tarkistusten vaikuttavan vastaisuudessa”, sanoo Pierre Karatzian maanmuuttoviraston viestinnästä.

Ruotsin turvapaikanhakijoiden määrien vähentyminen näkyy myös Suomessa, sillä Suomeen pyrkivät päätyvät nyt mitä todennäköisimmin yhä useammin hakemaan turvapaikkaa jo matkalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat