Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajavartiolaitos: Rikollisliiga salakuljetti kymmeniä pakolaisia Suomeen

Tutkinnassa saatiin käsitys myös kuljetuksista maksetuista summista. ”Hinnat olivat aluksi kalliimpia, mutta viime kesänä he joutuivat laskemaan hintojaan”, tutkinnanjohtaja, luutnantti Jyri Siitari kertoo.

Ulkomaat
 
Ville Honkonen
Rajavalvontaa Torniossa marraskuussa.
Rajavalvontaa Torniossa marraskuussa. Kuva: Ville Honkonen

Järjestäytynyt rikollisliiga salakuljetti vuoden aikana Suomeen ainakin 68 ihmistä, Rajavartiolaitos kertoi perjantaiaamuna.

Alun perin Suomen viranomaiset epäilivät rikollisryhmän tuoneen Suomeen jopa yli 100 ihmistä, mutta nyt päättyneessä esitutkinnassa todisteita löytyi 68 osalta. Tekokertoja oli 23.

Ryhmää epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä. Heidän Suomeen tuomansa ihmiset ovat hakeneet täältä turvapaikkaa.

Ryhmän epäillään tuoneen ihmisiä Suomeen lokakuusta 2014 syyskuulle 2015. Se toimitti ihmiset pääosin Itävallasta Saksan ja Ruotsin kautta Suomeen. Ruotsista ryhmä toi ihmisiä Suomeen vuorolaivalla Tukholmasta Helsinkiin tai Tornion kautta henkilöautolla tai julkisilla kulkuvälineillä.

Rajavartiolaitoksen mukaan se on myös tehnyt yhteistyötä Irakissa, Turkissa ja Kreikassa toimivien ihmissalakuljettajien kanssa.

Toiminnallaan ryhmä sai Rajavartiolaitoksen mukaan ”huomattavaa taloudellista hyötyä”.

Yksittäisten ihmisten kohdalla hinnat ovat vaihdelleet suuresti. Irakista, Syyriasta tai Turkista koko matka on maksanut keskimäärin 10 000 euroa, nyt tutkinnassa olevien Euroopan sisäisten kuljetusten keskimääräinen hinta on ollut noin 2 000 euroa.

”Hinnat olivat aluksi kalliimpia, mutta viime kesänä he joutuivat laskemaan hintojaan”, tutkinnanjohtaja, luutnantti Jyri Siitari kertoo.

Silloin pakolaisia alkoi tulla selvästi aiempaa selvästi enemmän myös Pohjois-Eurooppaan.

Suomessa tapauksen osalta on ollut vangittuna kaksi ihmistä, minkä lisäksi muita on ollut matkustuskiellossa.

Yhteensä vangittuna on ollut kuusi ihmistä, joista neljä edelleen. Rajavartiolaitos tutki tapausta Ruotsin viranomaisten ja Helsingin poliisilaitoksen kanssa.

”Kaikki vyyhteen liittyvät ovat irakilaisia”, Siitari sanoo.

Osalla on kuitenkin pakolaisasema Länsi-Euroopassa tai jonkin Euroopan maan kansalaisuus.

Esitutkinta siirtyy perjantaina syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat