Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki kutsui Iranin suurlähettilään puhutteluun – Iranin media arvostellut Erdoğania riidassa Saudi-Arabian kanssa

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Kuva: UMIT BEKTAS / Reuters

Turkki kertoo kutsuneensa Iranin Ankaran-suurlähettilään puhutteluun osana Iranin ja Saudi-Arabian viikonloppuna puhjennutta diplomaattista kriisiä.

Virallisesti syynä oli Iranin mediassa esiintynyt Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin arvostelu. Iranilaisten arvostelun taustalla taas on ollut se, ettei Erdoğan ole tuominnut shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin teloitusta Saudi-Arabiassa viikonloppuna.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Erdoğan sanoi keskiviikkona, että teloitus oli ”Saudi-Arabian sisäinen oikeudellinen kysymys”.

Saudi-Arabian ja Iranin valmiiksi huonot välit jäätyivät viikonloppuna, kun Saudi-Arabia oli lauantaina teloittanut al-Nimrin.

Saudi-Arabian shiialaisvähemmistöä äänekkäästi puolustanut Al-Nimr teloitettiin 46 muun terrorismista tuomitun kanssa.

Iran tuomitsi teloituksen kovasanaisesti, minkä jälkeen väkijoukko hyökkäsi kahteen Saudi-Arabian edustustoon Iranissa. Tämän jälkeen Saudi-Arabia katkaisi diplomaattisuhteet Iraniin ja maat aloittivat kauppasodan.

Kahden Lähi-idän keskeisen maan välirikon on pelätty kiristävän sunna- ja shiiamuslimien välejä entisestään. Saudi-Arabia on keskeinen sunnalainen voima ja Iran shiialainen.

”Tuomitsemme voimakkaasti sen, että Iranin vallanpitäjien kontrolloimissa medioissa olleissa artikkeleissa on hyökätty suoraan presidenttiämme vastaan. Ja vaadimme, että tällaisten artikkeleiden julkaiseminen lopetetaan välittömästi”, Turkin ulkoministeriö ilmoitti AFP:n mukaan.

Se myös sanoi, että hyökkäykset Saudi-Arabian Teheranin-suurlähetystöön ja Mashadin-konsulaattiin olivat ”mahdottomia hyväksyä ja valitettavia”.

Taustalla saattaa kuitenkin olla myös Saudi-Arabian ja Turkin välien lämpeneminen viime aikoina, vaikka Saudi-Arabiassa on pelätty Turkin voivan nousta johtavaksi sunnalaisvoimaksi. Erdoğan vieraili viime kuussa Saudi-Arabiassa.

Maita yhdistää yhteinen näkemys Syyrian sodassa, jossa molemmat uskovat vain presidentti Bashar al-Assadin voivan tuoda lopun sodalle.

Iran taas tukee Assadia. Niin tekee myös Venäjä, jonka kanssa Turkin välit kylmenivät marraskuussa Turkin ammuttua venäläisen sotilaskoneen alas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat