Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuore kyselytutkimus: Ruotsalaiset haluavat pysytellä Naton ulkopuolella

Natolle ei sanoo 50 prosenttia ruotsalaisista ja kyllä 34 prosenttia, osoittaa Dagens Nyheterin Ipsosilta tilaama tuore mielipidemittaus.

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ruotsalaissotilaita EU:n nopean toiminnan joukkojen pohjoismaisen taisteluosaston harjoituksissa Norrbottenin läänissä Ruotsissa 2007.
Ruotsalaissotilaita EU:n nopean toiminnan joukkojen pohjoismaisen taisteluosaston harjoituksissa Norrbottenin läänissä Ruotsissa 2007. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tukholma. Keskustelu sotilasliitto Naton jäsenyydestä on ollut kiivasta Ruotsissa kuluneen vuoden aikana, mutta kansalaismielipide asiassa ei ole muuttunut merkittävästi, osoittaa Dagens Nyheterin Ipsosilta tilaama tuore mielipidemittaus.

Naton vastustajia on edelleen enemmän kuin sen kannattajia. Natolle ei sanoo 50 prosenttia ruotsalaisista ja kyllä 34 prosenttia. 16 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Vuodentakaisessa vastaavassa mittauksessa Nato-jäsenyyden kannatus oli kasvanut huomattavasti ja vastustus vähentynyt. Nyt kannatus kasvoi prosenttiyksikön edellisvuoden tasolta. Vastustajien osuus kasvoi enemmän, kolme prosenttiyksikköä. Epätietoisia oli viimevuotista vähemmän.

”Vuoden 2014 aikana Naton vastustus väheni, ja vuoden 2015 aikana keskustelu on ollut kiivasta. Mutta Naton kannattajat eivät ole onnistuneet voittamaan epäilijöitä puolelleen”, sanoo Ipsosin tutkimusjohtaja David Ahlin DN:lle.

Mielipidemittausten tulokset ovat toisensuuntaisia, kuin muutokset poliittisella kentällä. Viime vuoden aikana poliittisessa Nato-keskustelussa tapahtui merkittävä muutos, kun koko neljän puolueen porvarioppositio löysi yhteisen linjan Nato-jäsenyyden kannattamisesta. Pienet oppositiopuolueet keskusta ja kristillisdemokraatit käänsivät kelkkansa puoluekokouksissa syksyllä.

Lisäksi suurin oppositiopuolue maltillinen kokoomus alkoi ajaa asiaa aikaisempaa näkyvämmin. Jo puheenjohtaja Fredrik Reinfeldtin aikana linja oli myönteinen Natolle. Asiaa ei silti juuri ajettu, koska Natolle ei arvioitu olevan riittävää kannatusta. Reinfeldtin seuraaja Anna Kinberg Batra otti toisen linjan ja käynnisti kautensa vaatimalla selvitystä Nato-jäsenyydestä.

Yksi syy siihen, että Nato-mielipiteet eivät ole muuttuneet poliitikkojen linjan mukana voi olla, että turvallisuuskeskustelussa lähialueiden turvallisuus ei ole ehkä ollut yhtä vahvasti esillä kuin aiemmin.

”Johtavat poliitikot voivat uskoakseni vaikuttaa mielipiteisiin, mutta suurin vaikuttava tekijä on turvallisuustilanne lähialueellamme”, Ahlin sanoo.

Keskustelua Natosta, Ruotsin turvallisuusratkaisuista ja Itämeren tuvallisuustilanteesta käydään tulevalla viikolla laajasti Ruotsissa, missä vuotuinen turvallisuuspolitiikan korkean tason seminaari käynnistyy sunnuntaina.

Sälenissä järjestettävään kolmipäiväiseen seminaariin osallistuvat Ruotsista muun muassa ulkoministeri Margot Wallström, puolustusministeri Peter Hultqvist ja sisäministeri Anders Ygeman sekä Ruotsin puolustusvoimain komentaja Michael Bydén. Suomesta paikalla on tänä vuonna puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat