Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikalliset poliisit: Kölnin ahdistelijoiden joukossa oli myös turvapaikanhakijoita

Kölnissä uudenvuodenyönä töissä olleet poliisit ovat kertoneet, että rautatieasemalla naisiin kiinni käyneiden ahdistelijoiden joukossa oli myös turvapaikanhakijoita. Poliisien kertomukset ovat ristiriitaisia Kölnin poliisijohdon tekijöistä antamien tietojen kanssa.

Ulkomaat
 
Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Ainakin 90 naista on ilmoittanut poliisille tulleensa ryöstetyksi tai seksuaalisesti häirityksi Kölnin keskustassa uudenvuoden juhlahumussa. Kuva: Reuters

Kölnissä uudenvuodenyönä töissä olleet poliisit ovat kertoneet, että rautatieasemalla naisiin kiinni käyneiden ahdistelijoiden joukossa oli myös turvapaikanhakijoita. Poliisit puhuivat Die Welt am Sonntag -lehdelle.

Poliisien kertomukset ovat ristiriitaisia Kölnin poliisijohdon tekijöistä antamien tietojen kanssa. Poliisi ei ole pystynyt toistaiseksi kertomaan, keitä ulkomaalaiset miehet olivat.

Työvuorossa olleet poliisit kertovat tarkastaneensa lukuisten ihmisten henkilöllisyyden uudenvuodenyönä. Yksittäiset poliisit haluavat kumota tiedon, että ketään ei olisi otettu uudenvuodenyönä asemalla kiinni. Noin sata tarkastetuista oli viety poliisin säilöön.

Koska useiden miesten henkilöys tarkastettiin, saivat poliisit myös tietoja uutena vuonna liikkeellä olleiden tekijöiden taustasta.

”Vain vähemmistö heistä oli pohjoisafrikkalaisia, suuri osa tarkastetuista oli syyrialaisia”, kertovat nimettöminä haastatellut poliisit.

Heidän mukaansa monet paikalla olijat esittivät kopion kuvalla varustetusta turvapaikkahakemuksestaan eikä heillä ollut muita henkilöllisyyspapereita. Sama tieto käy Die Weltin mukaan ilmi myös Saksan liittovaltion poliisin illasta tekemästä sisäisestä tapahtumaraportista.

Raportin mukaan tilanne rautatieasemalla riistäytyi käsistä. Verkkolehti Spiegel Online ja Kölner Stadt-Anzeiger siteeraavat raporttia.

Poliisin raportissa kuvataan, kuinka ”naiset, oli heillä mukanaan seuruetta tai ei, joutuivat todelliseen kujanjuoksuun läpi humalaisen miesmassan”. Asema-aukiolla olleet miehet eivät totelleet poliisien määräyksiä.

Lukemattomia ahdisteltuja, itkeviä ja pelästyneitä naisia ja tyttöjä tuli raportin mukaan kertomaan tapahtuneesta paikalla olleille poliiseille. Naiset ilmoittivat kahakoista, varkauksista ja seksuaalisesta ahdistelusta. Tekijöiksi he nimesivät maahanmuuttajamiehet.

Torstaihin mennessä Kölnin asemanseudun tapahtumista oli tehty 121 rikosilmoitusta, joista poliisin mukaan kolmeen neljästä liittyy seksuaalinen ahdistelu- tai rikos. Myös Hampurissa on myös tehty yli 50 ilmoitusta uudenvuodenyön ajalta, joista noin 40:een liittyy seksuaalinen ahdistelu.

”Paikalla olleet poliisijoukot eivät pystyneet ottamaan tapahtumia ja hyökkäyksiä hallintaansa, koska niitä tapahtui yksinkertaisesti liikaa yhtä aikaa. Kaikkia uhreja ei pystytty auttamaan, mikä turhautti paikalla olleita partioita”, raportissa lukee.

Tekijät myös repivät poliisin silmien alla oleskelulupiaan, ja sanoivat hakevansa seuraavana päivänä uuden.

Sisäisen raportin kirjoittanut ylempi poliisivirkamies totesi, ettei hän ole 29 vuoden uransa aikana nähnyt koskaan yhtä kaaottista ja häpeällistä tilannetta.

Kölnin poliisi tiedotti torstaina aamupäivällä, että se on tunnistanut valvontakameroista 16 tekijää. Kaikkien nimet eivät ole vielä tiedossa, mutta poliisin uudenvuodenyön tutkintaa varten perustama erikoisryhmä selvittää epäiltyjen henkilöyksiä. Kiinniotettuja oli torstaina aamulla vasta kolme.

Saksalaislehti Die Weltin mukaan poliisin uudenvuodenyönä tarkastamista häiriköijistä valtaosa oli vasta Saksaan saapuneita syyrialaisia turvapaikanhakijoita.

Saksan oikeusministerin Heiko Maasin mukaan viranomaiset voivat rankaista tekijöitä karkottamalla heidät Saksasta.

”Jos joku uskoo voivansa toimia lain ja oikeuden yläpuolella, häntä täytyy rankaista – aivan samantekevää, mistä hän on kotoisin”, Maas sanoi useiden Funke-ryhmän aluelehtien kuten Hamburger Abendblattin yhteishaastattelussa.

Turvapaikanhakijat voidaan karkottaa maasta myös heidän turvapaikkahakemuksen käsittelyn aikana, jos heidät tuomitaan vuoden tai sitä pidempään rangaistukseen.

”Tällainen rangaistus on seksuaalirikosten kohdalla ehdottomasti mahdollinen”, sanoi Maas.

Hänen mukaansa käännytyksiä tullaan harkitsemaan uudenvuodenyön tekijöiden kohdalla.

WOLFGANG RATTAY / Reuters
Ihmiset kävelevät Kölnin päärautatieaseman edessä torstaina 7. tammikuuta.
Ihmiset kävelevät Kölnin päärautatieaseman edessä torstaina 7. tammikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat