Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egypti: Hurghadan hotelli-isku ”amatöörimäinen” – Suomen ulkoministeriö harkitsee muutoksia matkustus­ohjeistukseen

Loukkaantuneet Itävallasta ja Ruotsista

Ulkomaat
 
MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Egyptin turvallisuusviranomaiset vartioivat Bella Vista -hotellilla lauantaina perjantaisen hyökkäyksen jälkeen.
Egyptin turvallisuusviranomaiset vartioivat Bella Vista -hotellilla lauantaina perjantaisen hyökkäyksen jälkeen. Kuva: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Hurghadan puukotusiskussa perjantaina loukkaantuneet turistit ovat vakaassa tilassa sairaalassa, kertoi uutistoimisto AFP lauantaina.

Kaksi itävaltalaista ja yksi ruotsalainen loukkaantuivat Bella Vista -hotellissa tapahtuneessa hyökkäyksessä perjantai-iltana. Yksi hyökkääjistä kuoli ja toinen haavoittui.

Hurghada on myös suomalaisille tuttu rantalomakohde Punaisenmeren rannalla. Sinne järjestävät matkoja ainakin Finnmatkat sekä Apollomatkat.

Suomen ulkoministeriö harkitsee Egyptiin matkustavien ohjeistuksen päivitystarvetta, kertoi ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen HS:lle lauantaina.

”Mitään välitöntä muutosta ei tehdä. Kuten aina vastaavissa iskuissa ja luonnonkatastrofeissa, harkitsemme tilannetta ja konsultoimme suurlähetystöä, muita maita sekä matkanjärjestäjiä mahdollisesta tarpeesta muuttaa matkustustiedotetta”, hän sanoo.

Suomalaisturistien kesken tilanne on paikan päällä rauhallinen, kertoo Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik HS:lle.

”Lähetimme kaikille eilen tapahtuneesta tekstiviestit ja tänään oppaamme ovat kiertäneet hotelleilla vastaamassa asiakkaiden kysymyksiin. Järjestämme ylimääräisiä päivystyksiä ja asiakkaat saavat vaihtaa kokemuksia oppaiden kanssa. Lomailu jatkuu normaalisti.”

Finnmatkojen kautta on Hurghadassa parhaillaan 172 asiakasta Melnikin mukaan. Hotelli, jossa puukotus tapahtui, ei kuulu Finnmatkojen ohjelmistoon. Yksi matkatoimiston kautta lennot ostanut henkilö majoittui hotellissa ja hän on kunnossa, kertoo Melnik.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Egyptin turismista vastaava ministeri Hisham Zazou sanoi lauantaina vieraillessaan Hurghadassa, että alustavien tutkimusten perusteella hyökkääjät toimivat yksin eivätkä osana suurempaa organisaatiota. Zazou kutsui hyökkäystä amatöörimäiseksi. Aseina miehillä on ollut veitsi tai veitsiä sekä ilma-ase.

”Jos joku haluaisi osoittaa, että tämä on ollut osa jonkin terroristiryhmän toimintaa, hyökkäys olisi sellaiseksi aika amatöörimäinen. Jos joku haluaa järjestää mahdollisimman kauhistuttavan tapahtuman, hän ei käyttäisi siihen veistä”, Zazou sanoi AFP:n mukaan.

MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Egyptin turismista vastaava ministeri Hisham Zaazou puhui medialle lauantaina sairaalassa, jossa perjantain hotellihyökkäyksessä loukkaantuneita turisteja hoidettiin.
Egyptin turismista vastaava ministeri Hisham Zaazou puhui medialle lauantaina sairaalassa, jossa perjantain hotellihyökkäyksessä loukkaantuneita turisteja hoidettiin.

Aiemmin kerrottiin, että toisella hyökkääjistä olisi ollut jonkinlainen itsemurhaliivi. Uutistoimisto AFP:n mukaan liiviä ei kuitenkaan tiettävästi ole ollut.

Toinen kahdesta hyökkääjästä surmattiin, kertoo Egyptin sisäministeriö. Toinen hyökkääjä on poliisin hallussa.

Hyökkääjät saapuivat rantahotelliin mereltä. Britannian yleisradio BBC:n viranomaislähteiden mukaan hyökkäyksen motiivina oli turistien sieppaaminen.

Brittilehti Independent ja BBC kertovat nimettömiin lähteisiin viitaten, että hyökkääjillä olisi ollut näkyvillä Isisin mustavalkoinen lippu. Tietoa ei ole vahvistettu.

Hotellissa majoittunut norjalainen Jon Torp kertoi norjalaislehti VG:lle uutistoimisto Reutersin mukaan, että hän kuuli ainakin 24 laukausta hyökkääjien liikkuessa hotellissa. Myös hän viittasi Isisin mustaan lippuun.

”Olin huoneessani, kun kuulin jonkun huutavan. Näin parvekkeelta miehen heiluttavan mustaa lippua, jossa oli valkoista tekstiä. Hän huusi kovaan ääneen,” Torp kertoi.

MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Turistit nauttivat auringosta Bella Vista -hotellilla lauantaina.
Turistit nauttivat auringosta Bella Vista -hotellilla lauantaina.

Egyptin levottomuudet ovat aiemminkin karkottaneet turisteja lomakohteesta. Turismi on ollut Egyptille merkittävä tulonlähde.

Finnmatkojen Melnik kertoo, että Egyptin kohteiden kysyntä on ollut laskussa jo ennen perjantain tapahtumia.

”Egypti on ollut jo vuosia suosittu kohde suomalaisten keskuudessa, mutta turvallisuustilanne on vaikuttanut matkustusintoon”, hän sanoo. Etenkin Kanarian ja Meksikon suosio on kasvanut Egyptin sijaan.

Finnmatkojen kausi Egyptissä loppuu 19. tammikuuta. ”Tulevaisuus näyttää, milloin avataan taas.”

Levottomuudet jatkuivat Egyptissä lauantaina. AFP:n mukaan maan sisäministeriö tiedotti lauantaina, että poliisi ja sotilas kuolivat autoonsa tuntemattomien hyökkääjien avattua tulen Kairon liepeillä. Isis ilmoitti pikaviestipalvelu Twitterissä tehneensä iskun, mutta tietoa ei ole vahvistettu.

Lokakuun lopussa Isisiin kytköksissä oleva terroristijärjestö otti vastuun venäläisen Airbus A 321 -kone tuhoutumisesta ilmassa. Kone oli matkalla suositusta lomakohteesta Sharm el-Sheikhistä Pietariin. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

REUTERS
Perjantai-iltana poliisit vartioivat Bella Vista -hotellia, jossa hyökkäys oli juuri tapahtunut.
Perjantai-iltana poliisit vartioivat Bella Vista -hotellia, jossa hyökkäys oli juuri tapahtunut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat