Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silminnäkijä Kölnin kaaoksesta: ”Miehet tarttuivat minuun tungoksessa”

Saksan katse pysyy yhä Kölnissä. Ulkomaalaistaustaisten miesten hyökkäykset ovat synnyttäneet laajan keskustelun turvapaikkapolitiikasta.

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Nordrhein-Westfalenin osavaltion valmiuspoliisit partioivat Kölnin rautatieasemalla perjantaina. Poliisi tarkasti monien ulkomaalaisen näköisten miesten henkilöpapereita.
Nordrhein-Westfalenin osavaltion valmiuspoliisit partioivat Kölnin rautatieasemalla perjantaina. Poliisi tarkasti monien ulkomaalaisen näköisten miesten henkilöpapereita. Kuva: Zacharie Scheurer
 Fakta

Uudenvuoden kaaos on yhä selvittämättä

 Uudenvuodenyönä Kölnin rautatieasemalla kokoontui noin tuhat miestä.

 Osa heistä ahdisteli naisia piirittämällä nämä ja käymällä naisiin käsiksi.

 Ilmoituksia poliisille yön tapahtumista on tehty 200.

 Poliisi tiedotti tapahtumista vasta neljä päivää niiden jälkeen.

 Kölnin poliisipäällikkö Wolfgang Albers hyllytettiin perjantaina.

Köln. Uudenvuodenyöstä on kulunut jo yli viikko, mutta Kölnin vilkas rautatieasema elää sitä yhä. Kaaos ja ulkomaalaistaustaisten miesten hyökkäykset naisten joukkoon vuoden vaihtuessa ovat synnyttäneet Saksassa laajan keskustelun turvapaikkapolitiikasta.

Poliiseja on paikalla useita partioita ja he tarkistavat nuorten miesten henkilöyspapereita.

”Tässä kohtaa et voi seisoskella”, sanoo poliisimies englanniksi nuorelle miehelle katsottuaan tämän paperit.

Kölniläinen Rabia, 26, kiiruhti perjantaina aamulla asema-aukion läpi töihin. Hän joutui ahdistelluksi uudenvuodenaaton ihmistungoksessa.

”Ensin huomasin, että ihmiset yrittävät varastaa taskuista, mutta sitten se muuttui kopeloinniksi. Poikaystäväni koetti pitää minua edessään ja raivata meille reittiä pois kaaoksesta, mutta miehet tarttuivat minuun tungoksessa silti”, hän kertoo.

Saksassa Kölnin tapahtumista on tulossa vedenjakaja turvapaikanhakijoita koskevassa keskustelussa. Poliitikot ovat keskiviikosta lähtien vaatineet rangaistusten keinovalikoimaan myös tekijöiden karkotuksia.

Rabia kertoo, että kaoottisena yönä paikalla oli paljon maahanmuuttajia, jotka olivat tulleet Saksan naapurimaista Belgiasta ja Hollannista uudenvuodenviettoon. Hän arvelee, että Köln oli monille lähin suurkaupunki, jossa juhlia uutta vuotta. Brysselissä uudenvuoden ilotulitus ja juhlallisuudet oli peruttu.

”Olen asunut näiden kolmen maan kulmauksessa Aachenissa, joten tunnistin heidän puhumansa kielet”, hän kertoo.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan uudenvuodenyönä poliisin kiinni ottamien ja myöhemmin vapauttamien miesten joukossa oli algerialaisia, marokkolaisia, irakilaisia, iranilaisia ja syyrialaisia.

Perjantaina Kölnin poliisi oli saanut yhteensä 200 ilmoitusta liittyen uudenvuodenyön tapahtumiin. Suurin osa niistä on tullut naisilta, ja ne koskevat seksuaalista ahdistelua. Poliisi on myös jäljittänyt muutamia varastettuja puhelimia turvapaikanhakijoiden majoitustiloista. Viranomaiset ottivat myös kaksi epäiltyä kiinni, mutta vapauttivat heidät myöhemmin.

Kölnin poliisin toiminta ja erittäin sekava tiedotus on saanut osakseen paljon arvostelua kaupungin poliisipäällikkö Wolfgang Albers sai perjantaina passituksen aikaistetulle eläkkeelle.

Vilkas keskustelu kirvoitti Kölnin rautatieasemalla perjantaina kolme hyvin erilaista mielenilmausta. Hieman yhdentoista jälkeen aamupäivällä performanssitaiteilija Milo Moire saapui alasti Kölnin kuuluisan tuomiokirkon pääovien eteen.

”Kunnioittakaa meitä. Emme ole alastominakaan vapaata riistaa”, luki hänen kyltissään.

Seuraavaksi tuomiokirkon vierustaa vastaan asteli yhden miehen mielenosoitus, Wolfgang Mönchen-Gladbachista, joka ei halunnut paljastaa sukunimeään. ”Kauheaa, tämä muuttuu koko ajan kauheammaksi”, hän sanoi.

Miehen kyltissä luki: ”Tytöt, onko kukaan vielä pyytänyt teiltä anteeksi?”

Kolmanneksi asemanaukiolle kokoontui kymmenisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) edustajaa. Se mielenilmaus jäi vaille suurta huomiota.

Tuomiokirkon edessä auringonpaisteessa seisoskeli kuusihenkinen Krausin perhe, joka oli lomalla Freudenstadtista Etelä-Saksasta. Thomas Krausin mielestä poliitikot tekevät Kölnin uudenvuodenyöstä nyt vaalikampanjaa. Hänen mielestään kristillisdemokraatit ovat pelästyneet pahan kerran oikealta nousevan AfD:n kannatusta.

”Poliitikot ovat tienneet sen, että Kölninkin seudulle on jo vuosia sitten syntynyt rinnakkaisyhteiskuntia. Nyt he esittävät olevansa nyt kovin yllättyneitä”, hän sanoi.

Krausin mielestä on väärin leimata kaikki turvapaikanhakijat Kölnissä rikollisesti käyttäytyneiden perusteella.

Ahdistelun kohteeksi joutuneen Rabian mukaan jokainen kerta Kölnin asemalla tuo uudenvuodenyön mieleen.

”Se oli naiselle kamala tilanne, olin järkyttynyt. Menimme poikaystäväni kanssa aukiolta pois päästyämme McDonald’siin. Siellä en voinut kuin itkeä. Poikaystävänikin itki, mutta siksi, koska hän oli niin vihainen.”

Zacharie Scheurer
”Tytöt, onko kukaan vielä pyytänyt teiltä anteeksi?” luki yhden mielenosoittajan kyltissä.
”Tytöt, onko kukaan vielä pyytänyt teiltä anteeksi?” luki yhden mielenosoittajan kyltissä.
Zacharie Scheurer
Järjestyksenvalvojat ohjasivat nuoria siirtolaisia pois Kölnin tuomiokirkon edustalta perjantaina.
Järjestyksenvalvojat ohjasivat nuoria siirtolaisia pois Kölnin tuomiokirkon edustalta perjantaina.
Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Ainakin 90 naista on ilmoittanut poliisille tulleensa ryöstetyksi tai seksuaalisesti häirityksi Kölnin keskustassa uudenvuoden juhlahumussa. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat