Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kölnin tapahtumista otetaan varmasti oppia kotoutumiseen

Saksassa kysytään, miksi tapahtumista uutisoitiin niin myöhään ja miksi poliisi vaikeni.

Ulkomaat
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Köln-uutisia ympäröi sekä Saksassa että Suomessa suuri hämmennys.

Saksassa kysytään, miksi tapahtumista uutisoitiin niin myöhään ja miksi poliisi vaikeni. Suomessa taas kysytään, mitä uutenavuotena suunniteltiin, suunniteltiinko mitään ja mitä oikeastaan tapahtui. Poliisin sekavien viestien perusteella asiaa on vaikea arvioida.

On selvää, että Saksassa kyse on isosta uutisesta: rikoksen uhriksi joutui lyhyessä ajassa suuri määrä ihmisiä, poliisi luonnehtii omassa raportissaan tapahtumia poikkeuksellisiksi ja kertoo kyvyttömyydestä rauhoittaa tilanne.

Ahdistelu on laaja ongelma, joka – hirveää kyllä – on tosiasia arjessakin kaikilla kansanryhmillä. Kölnin kaltaisen kaoottisen rikoskeskittymän uutisarvo on yhtä selvä asia.

Entä laajempi uutisarvo Euroopassa?

Kölnin tapahtumat sopivat niin hyvin turvapaikanhakijamiehiin kohdistuviin ennakkoluuloihin, että moni esittää ne todisteena siitä, mitä tuleman pitää. ”Kölnistä” on jo tullut symboli turvapaikanhakijoista, kotoutumisesta ja asenteista käytävään keskusteluun.

Sosiaalinen media on jo täynnä johtopäätöksiä tapahtuneesta. Pelkästään tämän vuoksi on selvitettävä, mitä tarkalleen tapahtui ja miksi: ymmärrys ei saa jäädä mielikuvien varaan.

Kölnistä otetaan varmasti oppia kotoutumiseen, poliisityöhön, jengiytymisen ehkäisyyn ja politiikkaan. Rikokset on selvitettävä ja näytettävä tekijöille, missä raja menee, totesi jo Angela Merkelkin.

Keskeinen kysymys on, mihin asti nämä opit voi ulottaa ja millä perusteilla. Saksaan saapui viime vuonna miljoona turvapaikanhakijaa. Kölnin asemalla oli tuhat ihmistä. Perjantaina oli tunnistettu runsaat 30 epäiltyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat