Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanja voisi pyytää Falklandinsaaret itselleen

Kaksikko yhdisti voimansa vaatiakseen Britanniaa palauttamaan Gibraltarin ja Falklandinsaaret, mutta ehkä Espanja voisikin vaatia itselleen Argentiinaa – tai lähes koko Amerikkaa, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Tommi Hannula.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen
Kuva: Juhani Niiranen

Argentiinan uusi presidentti Mauricio Macri ehti toimia virassaan alle kuukauden, kunnes jo vaati samaa kuin kaikki edeltäjänsä: Britannian on palautettava vuonna 1833 valtaamansa Falklandinsaaret Argentiinalle.

Macrilta oli odotettu aiempaa sovittelevampaa suhtautumista Atlantin ympäröimiin syrjäisiin saariin.

”En ole koskaan oikein ymmärtänyt näin suuren maan aluevaatimuksia. Meillä ei ole tilaongelmaa”, hän sanoi vielä vuonna 1997.

Parikymmentä vuotta ovat muuttaneet äänen kellossa, sillä viime sunnuntaina Argentiina kutsui Britannian neuvottelemaan ”aluehallintakiistan ratkaisemiseksi reilusti ja lopullisesti”.

Argentiinan vaatimukset innostivat puolestaan Espanjaa, joka vaalii vielä vanhempaa aluekiistaa Britannian kanssa. Gibraltar liitettiin Britanniaan vuonna 1713 Espanjan perimyssodan rauhanneuvotteluissa.

Keskiviikkona Espanja rinnasti oman tilanteensa Argentiinaan ja pyysi Britanniaa niin ikään neuvottelemaan ”lopullisesta ratkaisusta”.

Gibraltar ja Falklandinsaaret ovat eräänlaisia kiista-alueiden kuningastapauksia. Niistä on väännetty vuosisatoja, vaikka niiden omistuksen merkitys on nykymaailmassa vähäinen ja niiden takia on lähes mahdoton kuvitella enää taisteltavan.

Wikipediassa ylläpidetyllä listalla valtioiden välisistä aluekiistoista on noin 160 tapausta, mutta samat muutamat pysyvät pinnalla vuodesta toiseen.

Kiina tosin on vienyt peruskiistat asumattomista riutoista uudelle tasolle rakentamalla niille tekosaaria ja kiitoratoja.

Ei siis niin vähäpätöistä maatilkkua, ettei suurvallan kiinnostus tekisi siitä tärkeää. Eikä niin mahtavaa valtiota, ettei se puolustaisi arvovaltaansa, vaikka pelissä olisi lähinnä symboliikkaa. Ja kun osapuolet ovat riittävän merkittäviä, vähäisetkin nokittelut päätyvät suuriin otsikoihin. Ne taas saavat huomion kätevästi pois maan sisäisistä ongelmista.

Vaikka on sitä pienestä sodittukin.

Argentiinan aloittamassa ja häviämässä Falklandin sodassa vuonna 1982 kuoli noin 250 brittiä ja noin 650 argentiinalaista.

Saarten syrjäisyyden takia kiista on sittemmin pysynyt pääosin poliittisen retoriikan tasolla, mutta Gibraltarilla riitely on naapurusten arkea.

Viime kesänä Britannia suuttui tapauksesta, jossa Espanjan viranomaiset seurasivat epäiltyjä salakuljettajia Gibraltarin aluevesille.

Toissa vuonna espanjalaisaktivistit varastivat sukeltajien ja kalastusaluksen avulla kaksi tonnia painavan betonilohkareen keinotekoisesta riutasta, jonka Britannia on rakentanut Gibraltarin edustalle kalakantojen hoitamiseksi.

Karttaa katsomalla vaikuttaisi tietysti loogiselta, että pieni niemenkärki Aurinkorannikon jatkeena kuuluisi Espanjaan eikä Britanniaan.

Espanjan perustelut Gibraltarin omistajanvaihdokselle ymmärtäisi kuitenkin paremmin, ellei se itse pitäisi kiinni Afrikan rannikolla sijaitsevista kaupungeistaan Ceutasta ja Melillasta, eräästä kallioisesta niemenkärjestä sekä muutamasta pikkusaaresta, joita kaikkia se Marokon mielestä miehittää laittomasti.

Ja jos Espanjan mielestä on oikein määritellä omistuksia 1700-luvun karttojen mukaan, se voisi samalla vaivalla vaatia itselleen suurimman osan Amerikasta – mukana tietysti Argentiina ja Falklandinsaaret.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat