Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orbán nousi puolustamaan Puolan kiisteltyjä lakeja

Puolan ja Unkarin tiivistynyt yhteistyö muodostaa entistä vahvemman euroskeptisen siiven EU:hun.

Ulkomaat
 
LASZLO BALOGH / Reuters
Unkarin pääministeri Viktor Orbán
Unkarin pääministeri Viktor Orbán Kuva: LASZLO BALOGH / Reuters

Budapest

Puolan kiistellyt uudistukset saivat perjantaina kovaäänisen puolustajan, kun Unkarin pääministeri Viktor Orbán ilmoitti vastustavansa EU:n harkitsemia rangaistuksia Puolalle.

”Unkari ei aio ikinä hyväksyä Puolan vastaisia toimia”, Orbán sanoi Kossuth-radion haastattelussa uutistoimistojen mukaan.

Puolan vaalit lokakuussa voittanut kansallismielinen konservatiivipuolue Laki ja oikeus (PiS) on vajaassa kahdessa kuukaudessa säätänyt lakeja, joiden pelätään heikentävän sananvapautta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Uudistukset ovat nostattaneet Puolassa ennen vuodenvaihdetta kymmeniätuhansia ihmisiä keränneitä mielenosoituksia.

EU-komissio keskustelee ensi keskiviikkona Puolan uudesta medialaista ja perustuslakituomioistuinta koskevista uudistuksista. Jos uudistukset todetaan EU:n perusarvojen vastaisiksi, unioni saattaa ottaa ensimmäistä kertaa käyttöön kolmiportaisen rangaistusmenetelmän.

Medialaki, joka antaa hallitukselle oikeudet irtisanoa julkisen palvelun mediayhtiöiden johtoa, astui torstaina presidentin allekirjoituksen jälkeen voimaan. Heti perjantaina PiS nimitti entisen kansanedustajansa valtiollisen television johtoon, uutistoimisto Reuters kertoo.

Orbánin kommentit ovat tuorein esimerkki Puolan ja Unkarin lähentyneestä yhteistyöstä. Puolan kansallismielisen konservatiivihallituksen tekemät uudistukset ovat kohdanneet EU:ssa samanlaista arvostelua kuin Orbánin politiikka viisi vuotta sitten, kun Unkari sääti oikeuslaitoksen ja median riippumattomuutta uhanneita lakeja.

Nyt EU:ssa ollaan huolissaan Puolan demokratian heikkenemisestä. Samaan aikaan PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynski tiivistää yhteistyötään Orbánin kanssa. Yhteistyö muodostaa entistä vahvemman euroskeptisen siiven EU:hun.

Puolalaisen politiikan tutkijan Anna Materska-Sosnowskan mukaan Puolan uudistukset osoittavat maan seuraavan Unkarin jalanjälkiä.

”Olen todella huolissani, että tavoitteena on tehdä Varsovasta uusi Budapest”, Varsovan yliopistossa työskentelevä Materska-Sosnowska sanoo.

”Puolan ja Unkarin liittouma voi heikentää EU:ta selvästi”, Materska-Sosnowska kommentoi sähköpostitse.

Keskiviikkona Orbán teki yllätysvierailun eteläpuolalaiseen linnaan, jossa hän tapasi mediatietojen mukaan Kaczynskin. Häntä pidetään Puolan todellisena johtajana, vaikka hän ei toimi pääministerinä eikä presidenttinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat