Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n Juncker varoittaa Hollannin kansan­äänestyksen aiheuttavan ”mantereen­laajuisen kriisin”

Kansanäänestys Ukraina-sopimuksesta lisää pääministeri Mark Rutten tuskaa, Hollanti aloitti juuri EU:n puheenjohtajamaana.

Ulkomaat
 
Hollannin pääministeri Mark Rutte (oik) halasi Euroopan unionin komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria tämän vieraillessa Amsterdamissa torstaina. Hollannista tuli juuri vuodenvaihteessa EU:n puheenjohtajamaa kuudeksi kuukaudeksi.
Hollannin pääministeri Mark Rutte (oik) halasi Euroopan unionin komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria tämän vieraillessa Amsterdamissa torstaina. Hollannista tuli juuri vuodenvaihteessa EU:n puheenjohtajamaa kuudeksi kuukaudeksi.

Bryssel. Euroopan unionin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti lauantaina, että Eurooppaa uhkaa uusi ”mantereenlaajuinen kriisi”, jos hollantilaiset äänestävät ”ei” huhtikuussa pidettävässä, Ukrainaan liittyvässä kansanäänestyksessä.

Juncker kertoo lauantaina julkaistussa NRC Handelsblad -lehden haastattelussa, että ”Venäjä korjaisi hedelmät”, jos hollantilaiset äänestäisivät EU:n ja Ukrainan solmimaa assosiaatiosopimusta vastaan.

Kansanäänestys järjestetään 6. huhtikuuta ja siitä odotetaan tiukkaa. Äänestys on äärimmäisen kiusallinen näytös Hollannin hallitukselle ja pääministeri Mark Ruttelle, sillä Hollannista tuli juuri vuodenvaihteessa EU:n puheenjohtajamaa kuudeksi kuukaudeksi.

Vaikka kansanäänestys ei ole sitova, korkea äänestysaktiivisuus voi pakottaa hallituksen kunnioittamaan kansan tahtoa tavalla tai toisella.

Tv-ohjelma EenVandaagin lauantaina julkaiseman kyselyn mukaan lähes kolme neljästä hollantilaisesta aikoo varmasti tai todennäköisesti äänestää ”ei” ja jopa 53 prosenttia kansasta olisi lähdössä vaaliuurnille.

EU:lla on käsissään jo mieletön vyyhti kriisejä, joissa Ruttelta odotetaan johtajuutta EU-pomojen rinnalla. Esimerkiksi helmikuussa EU:n huippukokouksen pääaiheena on Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista.

Hollannin ei-kampanjaa vetävä Thierry Baudet kertoi Helsingin Sanomien puhelinhaastattelussa Amsterdamista lauantaina, että Junckerin varoitus on tyypillinen osoitus EU-johtajien ylimielisyydestä eurooppalaisia äänestäjiä kohtaan.

”Tämä on jälleen yksi esimerkki EU:n harjoittamasta pelottelutaktiikasta. On naurettavaa väittää, että tästä seuraisi mantereenlaajuinen kriisi”, kertoo Baudet, joka johtaa Forum voor Democratie -nimistä euroskeptistä ajatushautomoa.

Baudetin mukaan Ukrainan assosiaatiosopimus on huono asia EU:lle, Hollannille ja ukrainalaisille. Hänen mielestään EU on pelannut vaarallista peliä epävakaan Ukrainan kanssa ja ollut osaltaan aiheuttamassa Venäjän kanssa kärjistynyttä geopoliittista kriisiä.

Hänen mukaansa Junckerin sanat tuovat mieleen vuoden 2005, kun hollantilaisia painostettiin hyväksymään EU:n perustuslaki. Hollantilaiset äänestivät tuolloin ”ei”, samoin kuin ranskalaisetkin, ja koko perustuslaki kaatui.

”Silloin sanottiin, että valot sammuvat Hollannissa, jos ihmiset äänestävät sitä vastaan. Tämä on tyypillistä pelottelua, epädemokraattista, epämiellyttävää ja oligarkista käytöstä. Jos ihmiset eivät tee kuten käsketään, heitä pelotellaan helvetillä.”

Hollannin hallitus on pitkään pyrkinyt välttelemään koko kansanäänestyksestä puhumista, joka sai alkunsa euroskeptikkojen kansalaisaloitteesta. Kansanäänestys joudutaan järjestämään – hallituksen tahdon vastaisesti – siksi, että allekirjoituksia tuli viime syksyyn mennessä vaaditut 300 000:tta kappaletta.

Pääministeri Rutte kertoi HS:lle ja joukolle muita kansainvälisiä viestimiä Amsterdamissa torstaina, että hän ei usko, että kansanäänestys tulee häiritsemään EU-puheenjohtajuutta.

Hän kertoi aikovansa vedota hollantilaisiin, että he sanoisivat ”kyllä” vuonna 2014 solmitulle assosiaatiosopimukselle, joka astui voimaan tämän vuoden alussa.

”Aion selittää, miksi me allekirjoitimme sopimuksen. Siihen on kaksi yksinkertaista syytä, jotka ovat kummatkin hollantilaisten etujen mukaisia. Me olemme kauppaa käyvä maa ja tämä on vapaakauppasopimus. Ja kyse on myös laillisuusperiaatteen istuttamisesta Ukrainaan, sekin on meidän intresseissämme”, Rutte totesi.

Venäjä ilmoitti joulukuussa, että se keskeyttää Venäjän ja Ukrainan välisen vapaakauppasopimuksen, joka solmittiin vuonna 2011. Keskeytys astui voimaan 1. tammikuuta eli samana päivänä, kun EU:n ja Ukrainan sopimus astui voimaan.

Asiantuntijoiden mukaan Hollannin kansanäänestys Ukrainan sopimuksesta on itse asiassa enemmänkin kansanäänestys siitä, miten hollantilaiset suhtautuvat EU:hun ja koko Eurooppaa ravisteleviin kriiseihin.

Myös Hollanti painii ennennäkemättömän pakolaistulvan kanssa: Hollantiin tuli viime vuonna noin 60 000 turvapaikanhakijaa.

Rutten mukaan Eurooppa tai ainakaan Hollanti ei kestä toista samanlaista vuotta kuin 2015, ja hänen hallituksensa päätavoite EU-puheenjohtajana on saada kansainvaellus vähenemään ja hallintaan.

YVES HERMAN / Reuters
Euroopan unionin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoo lauantaina julkaistussa NRC Handelsblad -lehden haastattelussa, että ”Venäjä korjaisi hedelmät”, jos hollantilaiset äänestäisivät EU:n ja Ukrainan solmimaa assosiaatiosopimusta vastaan.
Euroopan unionin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoo lauantaina julkaistussa NRC Handelsblad -lehden haastattelussa, että ”Venäjä korjaisi hedelmät”, jos hollantilaiset äänestäisivät EU:n ja Ukrainan solmimaa assosiaatiosopimusta vastaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat