Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi – näytä meille mallia moraalisesta selkärangasta

Ulkomaat
 

Saudi-Arabia on maa, jossa ihmisiä teloitetaan toistuvasti. Käsiä katkotaan varkauksista ja ruoskinta on yleistä. Saudi-Arabia on maa, missä naisilla ei ole oikeuksia. Tätä järjestelmää tukee Suomen aseteollisuus.

Ruotsilla – jolla on Suomea merkittävämpi aseteollisuus – on sen sijaan ollut varaa sanoa ei sortohallinnolle. Ruotsilla on niin sanotusti munaa. Ja Suomella ei.

Maaliskuussa Saudi-Arabia esti ulkoministeri Margot Wallströmin puheen Arabiliiton kokouksessa Kairossa. Wallström oli kutsuttu paikalle kunniavieraaksi.

Seuraavana päivänä Ruotsi ilmoitti irtisanovansa sopimuksen puolustusalan yhteistyöstä Saudi-Arabian kanssa. Ruotsi ilmoitti rahakkaista sopimuksista huolimatta, ettei ruotsalaisten arvojen yli kävellä. Jos Wallström haluaa puhua, hänen tulee saada puhua.

Ruotsin tärkeimmäksi vientituotteeksi on mainittu demokratia. Kieltäytyminen aseellisesta yhteistyöstä totalitaarisen valtion kanssa on osoitus moraalisesta selkärangasta, jota Suomella ei näytä olevan. Suomi sen sijaan myy aseita, jos joku vain ostaa.

Ulkoministeriön asevalvontayksikön päällikkö Sannamaaria Vanamo toteaa, ettei Suomi hyväksy kuolemantuomioita. Hänen mukaansa asioita on aina katsottava ”kokonaisvaltaisesti, mikä tuote on kyseessä”.

”Alueen vientejä katsotaan tarkkaan nyt ajankohtaisen tilanteenkin valossa", Vanamo toteaa.

Kuolemantuomioissa kyse ei kuitenkaan ole ”tuotteista”. Ihminen voidaan tappaa köydellä tai miekalla, eikä niitä voida asevientikielloilla estää. Sen sijaan asevientikiellolla yksittäinen maa kuten Suomi voi viestiä, ettei barbaarinen rikoskäytäntö ole enää sopivaa tällä vuosituhannella.

Tällaista rohkeutta ei Suomesta löydy. On jälleen katsottava esimerkkiä Ruotsista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat