Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkkarit jakavat ruokaa Myanmarissa

Myanmarin suurimman kaupungin Yangonin punkkarit vastustavat järjestelmää. He yrittävät muuttaa sitä auttamalla kodittomia ja katulapsia.

Mikko Paakkanen HS
Tausta

Konsertteja siltojen alla

Myanmar on entinen sotilasdiktatuuri, jossa hallituksen vastustamisesta joutui vielä muutama vuosi sitten helposti vankilaan. Marraskuussa siellä pidettiin vaalit, jotka oppositio voitti.

Tiukasta hallinnosta huolimatta punkmusiikki ja siihen liittyvä kulttuuri löysivät tiensä Myanmariin 1990-luvun alkupuolella. ”Ihmiset toivat kasetteja ulkomailta”, kertoo Never-Reverse-yhtyeen Mg Nyan.

Hänen mukaansa Yangonissa on nykyisin noin seitsemän aktiivista punkyhtyettä, ja punk-piireissä arviolta parisataa ihmistä. Monet heistä ovat mukana ideologisista syistä.

”Minulle punk merkitsee avoimempaa, vapaampaa yhteiskuntaa ja kapitalismin vastustamista”, Mg Nyan sanoo.

Nuorista punkkareista ylivoimainen enemmistö on miehiä melko keskiluokkaisista perheistä. HS:n tapaamien punkkarien joukossa on esimerkiksi opiskelijoita, työttömiä, ravintolakokki, kitarakaupan myyjä ja pienyrittäjä.

Keikkoja yhtyeet järjestävät lähinnä baareissa ja siltojen alla. Toisinaan keikoilla kerätään rahaa köyhien auttamiseen. Usein keikat pidetään puolisalaa. Niiden järjestämiseen pitäisi olla poliisin lupa, mutta luvan hankkiminen on työlästä ja epävarmaa.

Yangon. Mainostaulu valaisee ylikulkusillan kupeeseen kokoontunutta ihmisjoukkoa pimeässä illassa. Osa ryhmästä on pannut irokeesikampaukset pystyyn, maihinnousukengät jalkaan ja bändipaidat ja niittiliivit päälle.

Näky toistuu joka maanantai-ilta Myanmarin suurimman kaupungin Yangonin keskustassa. Punkkarit kokoontuvat.

”Aluksi tämä oli hyvin vaikeaa. Kodittomat juoksivat karkuun”, kertoo yangonilaisen Rebel Riot -punkyhtyeen keulahahmo Kyaw Kyaw.

Perinteitä arvostavassa maassa punkkarit erottuvat katukuvasta. Jonkun mielestä he voivat olla pelottaviakin, kun tulevat vastaan trooppisen kehitysmaan niukasti valaistuilla kaduilla.

Yangonin kodittomat ja katulapset ovat kuitenkin jo tottuneet siihen, että kerran viikossa punkkariporukat tulevat tervehtimään. Punkkarit kiertävät joka maanantai-ilta kaupungin keskustan kaduilla jakamassa ruokaa kodittomille ja katulapsille.

Nicola Longobardi
Yangonin punkkarit syövät itse ennen illan ruoanjakoreissua.
Yangonin punkkarit syövät itse ennen illan ruoanjakoreissua.

Punkkarit ovat osa kansainvälistä Food Not Bombs -liikettä, joka vastustaa köyhyyttä ja sotaa. Myanmarissa eli entisessä Burmassa on molempia. Täällä köyhät elävät nälkärajoilla, ja sotia on meneillään, koska Myanmarin hallitus taistelee useita eri kapinallisryhmiä vastaan.

”Me taistelemme epäoikeudenmukaisuutta ja järjestelmää vastaan”, Kyaw Kyaw sanoo. ”Haluamme muuttaa järjestelmää. Ei ole väliä, onko muutos suuri vai pieni, kunhan on muutos.”

Illan operaatiossa muutetaan nälkäisiä ihmisiä tilapäisesti vähemmän nälkäisiksi. Tällä kertaa punkkarit eivät ole saaneet laitettua ruokaa, koska keittotaitoisilla ja -haluisilla on ollut muita kiireitä. Kodittomille on jaettava, mitä sattuu olemaan.

Pienen neuvottelun ja kolehdin keruun jälkeen yangonilaisen Never-Reverse-yhtyeen laulajakitaristi Mg Nyan lähtee johtamaan pientä ryhmää muutaman korttelin päähän. Siellä punkkarit ostavat iäkkään miehen pitämästä myyntikojusta banaaneja. Toisesta kojusta he ostavat vesipulloja.

Nicola Longobardi
Punkkarikulkue marssii Yangonin yössä.
Punkkarikulkue marssii Yangonin yössä.

Muutama länsimaalainen turistikin on kuullut operaatiosta ja liittynyt mukaan. Joku heistä on tuonut kaupasta pullia.

Elintarvikkeet pannaan muovikasseihin, ja joukko jakaantuu kahteen ryhmään. Ryhmät lähtevät rivakasti kulkemaan pitkin Yangonin hämäriä katuja.

Yangonin punkkarit ovat jakaneet ruokaa köyhille kerran viikossa jo muutaman vuoden ajan. Kyaw Kyawin mukaan idea syntyi, kun Rebel Riot kävi soittamassa Indonesiassa.

”Näimme siellä Food Not Bombs -toimintaa ja ajattelimme, että sen voisi tuoda tänne.”

Maanantaikierroksilla on yleensä mukana noin 15 paikallista punkkaria, arvioi Mg Nyan. Osa soittaa punkia paikallisissa yhtyeissä.

Muissa maissa Food Not Bombs -aktivistit jakavat köyhille ylijäämäruokaa, jota ruokakaupat muuten heittäisivät pois. Myanmarissa sitä ei kuitenkaan ole tarjolla kuten Indonesiassa tai Yhdysvalloissa, josta liike on lähtöisin. Toteutustapa piti soveltaa paikallisiin oloihin.

”Keräämme rahaa toisiltamme ja ostamme ruokaa köyhimmiltä katukauppiailta”, Kyaw Kyaw sanoo.

Food Not Bombs -liikkeen ideologiaan kuuluu myös, että jaettava ruoka on vegaaniruokaa. Yangonin punkkarit pyrkivät jakamaan kasvisruokaa, mutta se ei ole kovin tarkkaa. Pääasia, että on ruokaa.

”Haluamme tukea eläinten hyvinvointia. Mutta en ole kyllä itsekään valmis ryhtymään täysin kasvissyöjäksi”, Kyaw Kyaw sanoo.

Punkkarijoukko kävelee kohti pohjoista. Suuri, valkoinen Sule-pagodi jää kauas taakse. Ensimmäiset kodittomat, kaksi miestä, löytyvät bussipysäkin katoksen alta istumasta.

Aung San -stadionin ja rautatieaseman välisellä aukiolla istuu maassa nainen kahden pienen lapsen kanssa. Hän saa muutaman vesipullon, pullia ja banaaneja.

”Meillä ei ole nyt antaa enempää, koska ei ole rahaa. Ensi kerralla yritämme tuoda enemmän”, Kyaw Kyaw sanoo naiselle.

Rautatieaseman edessä nainen kolmen lapsen kanssa saa samanlaisen paketin. Kodittomia tulee vastaan muutaman sadan metrin välein. Monet heistä ovat punkkareille tuttuja.

Kun kierros on ohi, kaksi punkkariryhmää kohtaa liikenteenjakajassa ja jää siihen istuskelemaan. Joukko lapsia liittyy seuraan.

Osalla lapsista on vanhemmat, jotka asuvat kadulla. Kaikilla ei ole.

”Näiden lasten kanssa meillä on projekti. Keräämme roskia kaduilta. Näytämme heille, mikä on hyväksi yhteiskunnalle”, Kyaw Kyaw sanoo.

Hänen mukaansa punkkarit ovat silloin tällöin käyneet myös kylissä valistamassa lapsille, ettei ihmisen uskonnolla tai etnisellä taustalla ole mitään väliä. Myanmarin ongelmista suurimpia ovat etniset konfliktit. Lisäksi punkkarit kertovat osallistuneensa avustustöihin, kun Myanmarissa on ollut tulvakatastrofeja.

Pieni tyttö tulee kiehnäämään Kyaw Kyawin jalkoja vasten.

”Veli kana”, tyttö sanoo.

Lasten mielestä Kyaw Kyawin punainen irokeesikampaus on kuin kanan heltta.

Kirjoittaja vieraili Myanmarissa marraskuussa.

Nicola Longobardi
Punkkarit poseeraavat Yangonin katulapsien kanssa.
Punkkarit poseeraavat Yangonin katulapsien kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat