Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ulkoministeri: ”On aika palauttaa asevelvollisuus”

Ruotsin kielteinen Nato-linja pysyy, alleviivaa Sälenin puolustusseminaarissa puhunut ulkoministeri Margot Wallström.

Ulkomaat
 
Henrik Montgomery / TT
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström puhui Sälenin puolustusseminaarissa sunnuntaina.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström puhui Sälenin puolustusseminaarissa sunnuntaina. Kuva: Henrik Montgomery / TT
Fakta

Puolustusleiri tunturikylässä

 Ruotsin puolustus- ja turvallisuuspolitiikan kerma kokoontuu vuosittain tunturikylä Säleniin pohtimaan alan ajankohtaisia teemoja. Seminaari järjestetään tänä vuonna 70. kerran.

 Tapaamiseen osallistuvat ulkoministeri Wallströmin lisäksi mm. puolustusministeri Peter Hultqvist, sisäministeri Anders Ygeman sekä Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien komentajat.

Sälen

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström katsoo, että Ruotsin tulisi ottaa asevelvollisuus uudelleen käyttöön. ”Minun mielestäni on aika palauttaa asevelvollisuus. On mietittävä, miten se tarkasti muotoillaan”, Wallström sanoi sunnuntaina.

Ulkoministeri puhui Ruotsin Sälenissä käynnistyneessä vuotuisessa puolustusseminaarissa, joka järjestetään tänä vuonna jo 70. kerran. Paikalla tunturikylän tapaamisessa on laaja joukko Ruotsin poliittista johtoa, puolustusvoimien ja aseteollisuuden edustajia sekä mediaa.

Ruotsin hallitus on jo aiemmin suhtautunut asevelvollisuuden palauttamiseen myönteisesti. Wallströmin muotoilu asian puolesta oli nyt huomattavan suora.

Hän katsoo, että asepalveluksen pitäisi olla tasa-arvoinen ja sen pitäisi sisältää sekä sotilaallinen että siviiliosa, joiden välillä voisi jollakin tapaa valita.

”Mielestäni sille on tarvetta. Ei vähiten, jos ajatellaan erilaisia luonnonkatastrofeja. Meillä on ollut esimerkiksi metsäpaloja ja muita luonnonkatastrofeja, joiden yhteydessä siitä olisi ollut todella apua esimerkiksi kadonneiden etsimisessä.”

Asevelvollisuuden jäädyttämisestä päätettiin Ruotsissa 2009. Keskustelu sen palauttamisesta johtuu muun muassa siitä, että uusi ammattiarmeija ei ole saanut rekrytoitua riittävää määrää sotilaita.

Hallituksen asettama selvityshenkilö pohtii paraikaa asiaa. Lähtökohtana on, ettei asevelvollisuutta palautettaisi vanhassa muodossa, vaan jonkinlaisena vapaaehtoisuutta ja velvollisuutta yhdistävänä mallina. Hallitus on viitannut useita kertoja Norjan ja Tanskan malleihin. Työn on määrä valmistua syksyllä.

Dagens Nyheterin hiljattaisen kyselyn mukaan seitsemän kymmenestä ruotsalaisesta tukee asevelvollisuuden palauttamista.

Wallström otti odotetusti kantaa myös Nato-keskusteluun. Ruotsin turvallisuuspoliittinen linja pysyy ennallaan, hän totesi. ”Nato-jäsenyys ei tukisi jännitteiden lientymistä.”

Ruotsissa Nato-keskustelu on kiihtynyt sen jälkeen, kun porvarioppositio löysi syksyllä yksimielisyyden jäsenyyden kannattamisesta. Sosiaalidemokraattien sanavalintoja asian suhteen seurataan siksi nyt tarkasti.

Ruotsissa on pitkä perinne tehdä puolustuspoliittiset linjauksen blokkirajat ylittäen. Siksi sosiaalidemokraattien mielipiteellä on mitä luultavimmin asiassa painoa siinäkin tapauksessa, että valta vaihtuisi Ruotsin 2018 vaaleissa.

Sama liittoutumattomuutta painottava viesti välittyi sunnuntaina myös Suomen ja Ruotsin pääministerien Juha Sipilän ja Stefan Löfvenin yhteisestä mielipidekirjoituksesta, joka julkaistiin Dagens Nyheterissä ja Lännen mediassa. Pääministerit painottivat liittoutumattomuuden etuja ja keskinäisen yhteistyön tarvetta mahdollisissa kriisitilanteissa.

Wallströmin mukaan yhteiskannanoton ajoitus liittyi Sälenin konferenssin alkuun sekä opposition muuttuneeseen linjaan Ruotsissa.

”Olen myös huomannut, että Suomessa on pelko, että Ruotsi saattaisi tehdä päätöksen konsultoimatta Suomea. On tärkeää sanoa, että teemme yhteistyötä läheisesti näissä kysymyksissä.”

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää kannanottoa yhtenä pääministeri Sipilän selvimmistä ulko- ja turvallisuuspoliittisista kannanotoista.

”Oliko siinä mitään uutta, ei, mutta hyvin selvästi haluttiin alleviivata yhteistä tilannekuvaa ja näkemystä siitä, että nykyinen linja on palvellut molempia hyvin ja päätös tehtäisiin yhdessä näissä asioissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat