Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi ja Tanska aikovat solmia puolustusyhteistyö­sopimuksen

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist nosti Sälenin puolustusseminaarissa esiin ärsytyksensä Naton isäntämaasopimuksesta käytävästä keskustelusta: ”Valetta ja kirottua runoutta.”

Ulkomaat
 

Sälen. Ruotsi ja Tanska aikovat solmia sopimuksen puolustusyhteistyöstä.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist allekirjoittaa sopimuksen torstaina tanskalaisen kollegansa Peter Christensenin kanssa.

Kyseessä on samankaltainen puolustusyhteistyö kuin Suomen kanssa, mutta se koskee vain rauhanaikaa. Suomi ja Ruotsi kehittävät puolustusyhteistyötä, joka mahdollistaisi yhdessä toimimisen myös kriisiaikana, jos niin erikseen päätettäisiin. Erona on myös, että Tanska kuuluu sotilasliitto Natoon toisin kuin Suomi.

”Tavoitteena on kehittää yhteistyötä, jonka kautta voidaan kasvattaa operatiivista kykyä merivoimien ja ilmavoimien toiminnassa rauhanaikana”, Hultqvist sanoi maanantaina puheessaan Sälenin puolustusseminaarissa.

Kyse on tietojenvaihdosta, tilannekuvasta ja salatuista viestiyhteyksistä sekä mahdollisuuksista käyttää toisen maan satamia ja ilmavoimien tukikohtia, Hultqvist sanoi. Lisäksi maat valmistelevat mahdollisuutta käyttää toistensa aluetta tietyissä tilanteissa.

Sopimusajatuksen taustalla on vaikuttanut muun muassa se, että venäläiset signaalitiedustelukoneet ovat lentäneet lähellä Kastrupin lentokenttää Kööpenhaminassa siten, että niiden tunnistuslaitteet ovat olleet poissa päältä, Hultqvist kertoi DN:lle.Tämä on aiheuttanut vaaratilanteita.

Hultqvist otti Sälenissä esiin myös Naton isäntämaasopimuksesta käytävän keskustelun. Isäntämaasopimus säätelee sitä, millä tavoin Ruotsi voi ottaa vastaan Naton joukkoja esimerkiksi harjoitusten yhteydessä tai mahdollisessa kriisissä. Asiaa käsitellään keväällä Ruotsin valtiopäivillä.

Puolustusministeri ilmaisi ärsytyksensä siitä, minkälaista tietoa sopimuksesta leviää julkisuudessa. Hultqvist viittasi muun muun käsityksiin siitä, että Ruotsin on pakko hyväksyä ydinaseita omalle maalleen ja että Ruotsin on pakko hyväksyä pysyviä Nato-tukikohtia. Hän ei kohdistanut kritiikkiään tiettyyn tahoon.

”Haluan vain selvästi sanoa, että tämä on valetta ja kirottua runotta”, Hultqvist sanoi.

Hän halusi painottaa, että sopimuksen puitteissa ei tapahdu mitään ilman Ruotsin nimenomaista suostumusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat