Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousrikoksista syytetyn prinsessa Cristinan oikeudenkäynti alkoi Espanjassa

Ulkomaat
 
MARCELO DEL POZO / REUTERS
Prinsessa Cristina ja hänen aviomiehensä Iñaki Urdangarin saapuivat maanantaina oikeuden eteen Palman kaupungissa Mallorcan saarella.
Prinsessa Cristina ja hänen aviomiehensä Iñaki Urdangarin saapuivat maanantaina oikeuden eteen Palman kaupungissa Mallorcan saarella. Kuva: MARCELO DEL POZO / REUTERS

Espanjan prinsessa Cristina saapui maanantaina oikeuden eteen syytettynä kahdesta erillisestä avunannosta veropetokseen, kertoi uutistoimisto Reuters.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2007 ja 2008. Cristinaa uhkaa enimmillään kahdeksan vuoden vankeustuomio.

Syytteet liittyvät Cristinan aviomiehen, entisen olympiatason käsipalloilijan Iñaki Urdangarinin liiketoimintaan. Urdangarinia syytetään yhteensä yhdeksästä rikoksesta, muun muassa veropetoksesta ja verojen välttelystä. Hän voi saada jopa yli 19 vuoden tuomion.

Urdangarinin ja hänen entisen liikekumppaninsa epäillään kavaltaneen voittoa tavoittelemattoman säätiönsä kautta noin kuusi miljoonaa euroa julkisia rahoja. Cristina istui Nóos-säätiön hallituksessa ja Urdangarin oli puheenjohtaja.

Pariskunta saapui vuosia odotetun oikeudenkäynnin ensimmäiseen istuntoon valokuvaajien ja tv-kameroiden seuratessa Palman kaupungissa Mallorcalla. Kumpikin kiistää syyllisyytensä.

Cristina on ensimmäinen Espanjan kuningasperheen jäsen, joka on joutunut oikeuteen vastaamaan rikossyytteisiin. Tapausta pidetään symbolina eliitin korruptiolle ja äärimmäisen nolona kuningasperheelle.

Cristina, 50, on kuningas Felipen sisko ja vuonna 2014 valtaistuimelta väistyneen Juan Carlosin tytär. Vallanperimysjärjestyksessä hän on kuudes. Cristinan rikosepäilyt on nähty suurena syynä Juan Carlosin päätökseen luopua vallasta.

Felipe puolestaan riisui siskoltaan Palman herttuattaren arvonimen eikä edes kutsunut tätä kruunajaisiinsa.

Espanjan oikeuslaitokseen kohdistuu kova paine jakaa kunnon tuomioita korruptiotapauksista, jotka ovat muun muassa romuttaneet perinteisten mahtipuolueiden, konservatiivien PP:n ja sosialistien PSOE:n suosion.

”Lain pitää olla sama kaikille”, julisti Espanjan luetuin sanomalehti El País maanantain pääkirjoituksessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat