Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

DN: Teinipoikaa syytetään seksuaalisesta ahdistelusta Tukholman nuorisofestivaalilla

Ulkomaat
 
Ruotsin poliisi / Youtube
Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson.
Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson. Kuva: Ruotsin poliisi / Youtube

Ruotsissa 15-vuotiasta teinipoikaa vastaan on nostettu syyte kahden 14-vuotiaan tytön seksuaalisesta ahdistelusta sekä pahoinpitelystä. Dagens Nyheterin mukaan tapaukset liittyvät Tukholmassa viime kesänä järjestettyyn We are Sthlm -festivaaliin, jonka ympärillä on käyty laajaa keskustelua viime päivinä.

DN kertoi aiemmin, että nuoria naisia on ahdisteltu laajasti festivaalilla kahtena viime vuonna. Poliisille raportoitiin asiasta, mutta sen virallinen versio oli tuolloin, että kaikki on sujui rauhallisesti.

Kahtena vuonna poliisille tehtiin festivaalin aikana noin 40 ahdisteluilmoitusta.

Syyttäjän mukaan nyt syytteen saanut poika oli ensin kopeloinut toista tyttöä. Toinen tyttö oli yrittänyt puuttua asiaan, jonka jälkeen poika oli lyönyt häntä päähän, DN kirjoittaa.

Aiemmin maanantaina Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson lupasi, että esiin tulleet ahdistelutapaukset selvitetään pohjamutia myöten. Eliasson puhui asiasta Sälenin kolmipäiväisessä puolustusseminaarissa.

”Kaikilla, ei ainoastaan nuorilla naisilla, vaan myös miehillä, on oltava oikeus fyysiseen koskemattomuuteensa”, Eliasson sanoi.

Hän totesi, että poliisi aloittaa sisäisen tutkimuksen tapahtumista ja siitä, miksi poliisi on vaiennut ahdistelun. Jollei asiassa ole tapahtunut rikosta, on poliisi silti saattanut toimia väärin.

Ruotsissa on tapahtumien julkitulon jälkeen kysytty, voiko poliisiin luottaa, jos tapahtumia ei ole raportoitu eikä tekijöille ole aiheutunut seurauksia.

”Kyllä Ruotsin poliisiin voi luottaa”, Eliasson sanoi.

Hän myös korosti, että vastaavien tapausten selvittäminen voi olla hyvin vaikeaa, sillä suuren yleisöjoukon keskellä tapahtumia on vaikea havaita. Edes ahdistelun kohteet eivät välttämättä osaa sanoa, kuka heitä on ahdistellut.

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, onko tekijöiden etnisellä taustalla ollut merkitystä tapauksessa. DN:n mukaan mukana oli afganistanilaisia nuoria, lehden haastatteleman nuoren ”Annan” mukaan myös muita.

Ruotsissa kysytään myös, onko tapauksista jätetty kertomatta poliittisista syistä. Poliisin edustaja totesi aiemmin DN:lle, ettei poliisi aina välttämättä tohdi puhua kaikesta ulkomaalaisiin tekijöihin liittyvästä suoraan asian arkaluonteisuuden takia.

Eliasson totesi olevansa hyvin tyytymätön, jos poliittinen harkinta on vaikuttanut poliisin työhön.

"Poliisin pitää kertoa asianmukaista ja relevanttia tietoa, ja se pitää asettaa asianmukaiseen kontekstiin, mutta meidän ei pidä tietenkään ottaa asioihin poliittista kantaa."

Nyt syytteeseen johtanut tapaus liittyy festivaalin ensimmäiseen iltaan, kertoo DN. Tytöt päätyivät kovassa kovassa ihmisvilinässä ringissä tanssivan poikajoukon viereen. Pojat ottivat toisen tytöistä ringin keskelle.

Tyttö luuli ensin, että pojat haluavat tanssia hänen kanssaan. Pian häntä kuitenkin kourittiin ja yksi pojista tarrautui hänen taaksensa. Poika yritti työntää kätensä tytön housuihin. Tällöin tyttö huusi ja yritti päästä irti pojan otteesta. Pojan kaverit eivät puuttuneet tilanteeseen millään tavoin.

Tässä vaiheessa toinen tyttö tuli ja työnsi pojan irti tytöstä. Toista tyttöä ahdistellut poika suuttui tästä ja löi häntä tönäissyttä tyttöä nyrkillä silmään, DN kirjoittaa. Tässäkään vaiheessa muut pojat eivät puuttuneet tapahtumiin.

”He vain seisoivat ja nauroivat”, sanoo ahdisteltu tyttö DN:n mukaan.

Tyttöjen onneksi järjestyksenvalvojat puuttuivat asiaan.

Myös pääministeri Stefan Löfven kommentoi tapahtumia maanantaina.

”Tunnen hyvin suurta suuttumusta siitä, että nuoret naiset eivät voi käydä musiikkifestivaalilla ilman, että heitä loukataan, ahdistellaan seksuaalisesti ja että heitä kohtaan hyökätään”, Löfven sanoi TT:n mukaan.

Kvällsposten-lehti kertoi maanantaina myös mahdollisista ahdistelutapauksista uutenavuotena Malmössä. Lehden haastatteleman Malmön poliisin mukaan tapahtumia selvitetään. Poliisi ei toistaiseksi ole saanut ilmoituksia tapauksista.

Helsingissä poliisi selvittää parhaillaan, pitävätkö järjestyksenvalvojien havainnot Senaatintorin uudenvuodentapahtuman joukkoahdistelusta paikkansa. Poliisipäällikkö Lasse Aapio sanoi sunnuntaina HS:lle, että tässä vaiheessa tutkintaa ahdistelusta on syytä epäillä jopa kymmeniä miehiä.

Saksan Kölnissä lukuisten ulkomaalaistaustaisten miesten epäillään ahdistelleen naisia uudenvuodenyönä. Kölnin poliisi on saanut uudenvuodenyön tapahtumista yli 500 rikosilmoitusta, joista vajaa puolet liittyy seksuaaliseen ahdisteluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat