Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin arvostelee saksalaislehdessä länsimaita ja kommentoi vuosien takaista koiraepisodia: En tiennyt Merkelin pelkäävän koiria

Ulkomaat
 
Fabrizio Bensch / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin otti koiransa mukaan neuvotteluun Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Sotšissa tammikuussa 2007. Tapausta on pidetty tärkeänä syynä Merkelin ja Putinin kylmiin väleihin, sillä Merkel pelkää koiria.
Venäjän presidentti Vladimir Putin otti koiransa mukaan neuvotteluun Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Sotšissa tammikuussa 2007. Tapausta on pidetty tärkeänä syynä Merkelin ja Putinin kylmiin väleihin, sillä Merkel pelkää koiria. Kuva: Fabrizio Bensch / Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, ettei tiennyt Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pelkäävän koiria, kun toi labradorinnoutajansa tapaamiseen liittokanslerin kanssa vuonna 2007.

Putin kommentoi asiaa saksalaislehti Bildin maanantaina julkaisemassa haastattelussa, joka on luettavissa Kremlin sivuilta myös venäjäksi ja englanniksi.

Putinin, labradorinnoutaja Konnin (Connien) ja Merkelin tapaamista Sotšissa 2007 on pidetty yhtenä tärkeänä selityksenä Putinin ja Merkelin jännittyneille väleille. Saksassa tapaaminen on tulkittu yleisesti Putinin yritykseksi pelotella Merkeliä.

”En tietenkään. En tiennyt siitä mitään. Esittelin hänelle koirani, koska ajattelin hänen pitävän siitä. Kerroin hänellä tämän jälkikäteen ja pyysin anteeksi”, Putin vastasi Bildin kysymykseen, tiesikö hän Merkelin pelkäävän koiria.

Ennen koiran tuomista neuvotteluihin Putin oli jo antanut Merkelille lahjaksi lelukoiran kaksikon tavattua Moskovassa 2006. Se herätti heti huomiota, sillä Merkelin koirapelko oli yleisessä tiedossa.

”Ymmärrän, miksi hänen piti tehdä se – hänen piti todistaa olevansa mies”, Merkel kommentoi Sotšin tapaamista myöhemmin toimittajajoukolle The New Yorkerin mukaan.

”Hän pelkää omia heikkouksiaan. Venäjällä ei ole mitään, ei menestyvää politiikkaa tai taloutta. Hänellä ei ole muuta”, Merkel sanoi.

Pitkässä haastattelussa Putin myös toisti, ettei sotilasliitto Nato olisi saanut ottaa uusia jäseniä itäisestä Keski-Euroopasta kylmän sodan jälkeen.

Putin arvosteli länsimaita kovin sanoin lähes koko haastattelun. Venäjän suurimmaksi virheeksi hän sanoi sen, ettei se huolehtinut kansallisista eduistaan heti kylmän sodan päätyttyä.

Hän myös korosti Venäjän vastustaneen länsimaiden sotatoimia Irakissa ja Libyassa. Hän sanoi, ettei Pariisin viime marraskuun terrori-iskuja ei ehkä olisi tapahtunut, jos häntä, Saksan silloista liittokansleria Gerhard Schröderiä ja Ranskan presidenttiä Jacques Chiracia olisi kuunneltu, kun nämä vastustivat Irakin sotaa.

Hän otti esiin Euroopan pakolaiskriisin samassa yhteydessä puhuessaan Irakista ja Libyasta.

”Sanoimme: ’Älkää tehkö niin, älkää menkö sinne, älkääkä tehkö virheitä.’ Kukaan ei kuunnellut meitä! Päinvastoin, he ajattelivat, että olimme länttä vastaan, vihamielisiä länttä vastaan. Nyt, kun teillä on satojatuhansia, jo miljoona pakolaista, oliko kantamme lännen puolesta vai sitä vastaan?” Putin sanoi.

Putin myös ilmoitti, ettei Venäjä miehittänyt Krimiä keväällä 2014. Silloin myöhemmin venäläissotilaiksi vahvistuneet asemiehet ilmestyivät Krimille. Heidän vahtimana järjestettiin kansanäänestys, jonka seurauksena Krim liitettiin osaksi Venäjää. Länsimaat eivät ole tunnustaneet kansanäänestystä ja asettivat tapahtumien seurauksena pakotteita.

”Emme sotineet, emme miehittäneet kenenkään aluetta, emme ampuneet, kukaan ei kuollut Krimin tapahtumien aikaan. Ei yksikään! Käytimme asevoimia vain estämään siellä silloin olevia 20 000 ukrainalaista sotilasta sekaantumasta sikäläisten ihmisten vapaaseen tahdonilmaisuun. Ihmiset osallistuivat kansanäänestykseen ja äänestivät. He halusivat olla Venäjän kanssa”, Putin sanoi.

Hän sanoi krimiläisten pelästyneen tapahtumia Kiovassa helmikuussa 2014. Pitkään jatkuneiden mielenosoitusten lopulla Ukrainan silloinen presidentti Viktor Janukovytš pakeni. Putin kutsui tapahtumia taas vallankaappaukseksi.

Putin myös vetosi Kosovoon, joka itsenäistyi 2008. Hänen mielestään Krimin kansanäänestys ja liittyminen Venäjään ovat verrattavissa siihen.

Lännen pakotteista hän sanoi, etteivät länsimaat aseta niitä Ukrainan takia vaan estääkseen Venäjän voimistumisen.

Hän kuitenkin myönsi lännen pakotteiden vahingoittavan Venäjän taloutta, koska ne vaikeuttavat rahoituksen saamista kansainvälisiltä finanssimarkkinoilta. Putinin mukaan öljyn alhainen hinta kuitenkin aiheuttaa enemmän ongelmia Venäjän taloudelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat