Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian sodassa on aseena nälkä

Maanantaina avustussaattue pääsi piiritettyyn Madayan kaupunkiin, jossa ihmisiä on kuollut ruuan puutteeseen.

Ulkomaat
 
OMAR SANADIKI / Reuters
Kansainvälinen avustussaattue kokoontui maanantaina Damaskoksessa lähtiessään kohti hallituksen piirittämää Madayan kaupunkia sekä pohjoiseen kapinallisten piirittämiin Kefrayan ja Fuan kyliin.
Kansainvälinen avustussaattue kokoontui maanantaina Damaskoksessa lähtiessään kohti hallituksen piirittämää Madayan kaupunkia sekä pohjoiseen kapinallisten piirittämiin Kefrayan ja Fuan kyliin. Kuva: OMAR SANADIKI / Reuters
Fakta

Syyriaan yritetään taas rauhaa

 Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2011.

 Sodassa on kuollut yli 260 000 ihmistä. Miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

 YK:n turvallisuusneuvosto pääsi joulukuussa sopuun Syyrian sodan rauhanneuvotteluja koskevasta päätöslauselmasta.

 Uusien rauhanneuvottelujen on ollut määrä alkaa 25. tammikuuta Genevessä. Edelliset, vuonna 2014 käydyt rauhanneuvottelut kariutuivat.

Punaisen puolikuun ja YK:n avustussaattue saapui maanantaina Syyriassa nälkää näkevään Madayan kaupunkiin. Armeijan piirittämässä kaupungissa on loukussa arviolta 40 000 ihmistä vailla ruokaa, sähkönjakelua ja juoksevaa vettä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan ainakin 23 ihmistä on kuollut Madayassa nälkään. Asukkaiden on raportoitu syöneen kissoja ja ruohoa.

Lääkärijärjestön mukaan Madayassa on ainakin 250 vakavasta aliravitsemuksesta kärsivää ihmistä, jotka tarvitsevat kiireellistä apua. Edellisen kerran kaupunkiin on saatu yksittäisiä ruokakuljetuksia lokakuussa.

Syyrian hallituksen joukot ovat piirittäneet kapinallisten hallitsemaa Madayaa yli puoli vuotta. Se ei ole Syyriassa ainoa vastaavassa tilanteessa oleva kaupunki. Saartoa käyttävät aseena sekä hallitus että kapinalliset.

Syyrian hallituksen ja sen rinnalla taistelevan Hizbollahin joukot katkaisivat Madayan yhteydet ulkomaailmaan viime heinäkuussa. Se oli vastaus kapinallisten asettamaan Fuan ja Kefrayan kylien saartoon pohjoisessa. Myös niihin lähti eilen apua.

Piirittämällä Madayaa ja sen lähellä sijaitsevaa Zabadania hallituksen on epäilty painostavan kapinallisia väestönsiirtoihin. Se tahtoisi siirtää piirittämiensä kaupunkien sunniväestöä ja tuoda tilalle shiioja Fuasta ja Kefrayasta, kirjoittaa tutkimusverkosto Arab Reform Initiativen asiantuntija Lina Khatib sanomalehti The Guardianissa.

Siirto-operaatio sallisi shiialaisen Hizbollah-järjestön vahvistaa asemiaan huoltoyhteyksien kannalta tärkeillä alueilla.

Viime kuussa paikallisen tulitaukosopimuksen jälkeen Zabadanista, Kefrayasta ja Fuasta evakuoitiin satoja taistelijoita ja asukkaita. Sopimus herätti epäilyjä, että se merkitsi viime kädessä etnisiä väestönsiirtoja. Madayan kaupunki jäi tuolloin yhä piirityksen sisään.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin haastattelemien Madayan asukkaiden mukaan he ovat yrittäneet tulla toimeen suolavedellä ja puiden lehdillä. Nyt Syyriaan on tullut talvi eikä puissa ole enää lehtiä.

”Madayassa näkee käveleviä luurankoja. Lapset itkevät koko ajan. Monilla ihmisillä on kroonisia sairauksia”, sanoo järjestön haastattelema Muhammed.

Riisin ja muiden ruokien hinnat ovat nousseet tähtitieteellisiksi, eikä ihmisillä ole juuri rahaa. Kaupunki on tarkka-ampujien ja maamiinojen ympäröimä. Pakoon yrittäneitä on ammuttu.

Valokuvat nälkiintyneistä Madayan asukkaista ovat levinneet viime viikkoina maailmalla.

HANDOUT
Uutistoimisto Reutersin välittämä kuva riutuneesta miehestä piiritetyssä Madayan kaupungissa. Kuva on alun perin lähtöisin sosiaalisesta mediasta, eikä sen alkuperää ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.
Uutistoimisto Reutersin välittämä kuva riutuneesta miehestä piiritetyssä Madayan kaupungissa. Kuva on alun perin lähtöisin sosiaalisesta mediasta, eikä sen alkuperää ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

Oppositio ilmoitti, ettei se suostu rauhanneuvotteluihin ennen kuin hallitus purkaa saarrot. Lopulta Syyrian hallitus ilmoitti torstaina, että se suostuu päästämään Madayaan apua.

Kriisi on kuitenkin laajempi. YK arvioi, että noin 400 000 ihmistä kärsii avun puutteesta 15 saarretussa kohteessa eri puolilla Syyriaa. Piiritettyjen kaupunkien humanitaarinen katastrofi on jäänyt terroristijärjestö Isisiin keskittyvien uutisten varjoon.

Talvi on pahentanut oloja. Viime viikolla Syyriassa satoi paljon lunta. Ihmiset polttavat lämmikkeeksi huonekaluja ja muita tarvikkeita. Ravinnon lisäksi pulaa on lääkkeistä.

”Nämä raastavat kertomukset nälästä edustavat vain jäävuoren huippua. Syyrialaiset kärsivät ja kuolevat eri puolilla maata, koska sekä Syyrian hallitus että aseistautuneet ryhmät käyttävät nälkiintymistä sodankäynnin aseena”, sanoo Lähi-idästä vastaava Amnesty Internationalin johtaja Philip Luther raportissa.

Järjestö toteaa, että siviilien nälkiintymisen käyttö sodankäynnin välineenä on sotarikos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat