Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan kirjoittajien määrä ylioppilaskirjoituksissa vähenee Suomessa

Ulkomaat
 

Vuonna 2012 tehdyssä laajassa EU-komission kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että englannin ylivoima unionin instituutioissa heijastaa eurooppalaisten kieliosaamista ylipäänsä.

Vieraista kielistä eurooppalaiset osaavat parhaiten englantia: sitä puhuu lähes 40 prosenttia, ranskaa taas 12 prosenttia.

Asenteetkaan eivät ole ranskalle eduksi. Joka viides eurooppalainen ajatteli, että heidän lastensa olisi hyödyllistä opiskella ranskaa, kun englantia piti hyödyllisenä neljä viidestä. Vuonna 2005 tehdyssä vastaavassa Eurobarometer-kyselyssä vielä kolmannes ajatteli, että lasten olisi hyödyllistä oppia ranskaa.

Suomessa suunta on sama. Vuonna 2015 yhteensä 1 359 suomalaista kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa pitkän tai lyhyen ranskan. Vielä vuonna 2006 ranskan kirjoittajia oli selvästi yli 3 000.

Vaikka ranskan valta-asema ja houkuttavuus Euroopassa ovat vähentyneet, maailmanlaajuisesti kehitys on päinvastainen. Ranskan ulkoministeriön mukaan ranskaa puhuu nykyään yli 220 miljoonaa ihmistä viidellä eri mantereella, mutta määrä kasvaa yli 700 miljoonaan vuosisadan puoliväliin mennessä.

Suurin selitys on ranskaa puhuvan Afrikan väestönkasvu. Vuonna 2050 ranskantaitoisista 80 prosenttia asuu Afrikassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat