Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin poliisi: Ahdistelu selvitetään perin pohjin

Ulkomaat
 
Henrik Montgomery / TT
Poliisiylijohtaja Dan Eliasson piti maanantaina tiedotustilaisuuden.
Poliisiylijohtaja Dan Eliasson piti maanantaina tiedotustilaisuuden. Kuva: Henrik Montgomery / TT

Sälen

Onko poliisi tahallisesti vaiennut nuorten naisten ahdistelusta tukholmalaisfestivaalilla? Ja jos on, miksi? Sitä tivattiin maanantaina Ruotsin Sälenissä vuotuisen puolustusseminaarin yhteydessä.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoi myöhään sunnuntaina, että nuoria naisia on ahdisteltu laajasti ainakin kahtena vuonna We are Sthlm -festivaalin aikana. Poliisin virallinen versio tapahtumista oli tuolloin, että festivaali sujui rauhallisesti.

Ruotsin poliisiylijohtaja Dan Eliasson lupasi maanantaina Sälenissä, että festivaalin tapahtumat ja poliisin toiminta selvitetään perin pohjin.

Poliisi aloittaa sisäisen tutkimuksen siitä, mitä on tapahtunut. Jollei asiassa ole tapahtunut rikosta, poliisi on silti saattanut toimia epäasianmukaisesti, hän sanoi. Eliassonin mukaan hänellä ei ole ollut tietoa asiasta.

”Kaikilla, ei ainoastaan nuorilla naisilla vaan kaikilla naisilla ja miehillä, on oltava oikeus fyysiseen koskemattomuuteensa.”

DN:n lukemien ja festivaalin poliisille lähettämien raporttien mukaan pojat ja miehet ovat ahdistelleet seksuaalisesti tyttöjä yleisömeressä. Nuorimmat tytöt ovat olleet vain 11–12-vuotiaita.

Viime kesän festivaalilta poistettiin lehden mukaan yhteensä 200 ihmistä.

Aftonbladetin tietojen mukaan tapauksista tehtiin 38 ilmoitusta poliisille vuosina 2014 ja 2015.

Nyt Ruotsissa kysytään, voiko poliisiin luottaa, jos tapahtumista on vaiettu ja jos tekijöille ei ole aiheutunut seurauksia.

”Kyllä Ruotsin poliisiin voi luottaa”, Eliasson sanoi.

Hän totesi, että vastaavien tapausten selvittäminen voi olla hyvin vaikeaa, sillä suuren yleisöjoukon keskellä tapahtumia on vaikea havaita.

DN:n mukaan ahdistelijoiden joukossa oli muun muassa afganistanilaisia miehiä, lehden haastatteleman silminnäkijän mukaan myös muita.

Poliisin edustaja totesi lehdelle, ettei poliisi aina välttämättä tohdi puhua kaikesta ulkomaalaisiin tekijöihin liittyvästä suoraan asian poliittisen arkaluonteisuuden takia.

Eliasson ei ottanut kantaa tekijöiden taustaan. Häneltä kysyttiin, onko poliisi jättänyt tapauksista kertomatta poliittisista syistä.

Eliasson totesi olevansa hyvin tyytymätön, jos näin on toimittu.

”Poliisin pitää kertoa asianmukaista ja relevanttia tietoa, ja se pitää asettaa asianmukaiseen kontekstiin, mutta meidän ei pidä tietenkään ottaa asioihin poliittista kantaa.”

Myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kommentoi tietoja maanantaina.

”Tunnen hyvin suurta suuttumusta siitä, etteivät nuoret naiset voi käydä musiikkifestivaalilla ilman, että heitä loukataan, ahdistellaan seksuaalisesti ja että heitä kohtaan hyökätään”, hän sanoi TT:lle.

Kotimaa A 9 Poliisiylijohtaja harmittelee katupartiointilausuntoaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat