Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suvun kunniavanhus heräilee

Yhdysvaltalaiset tuntevat Euroopan yllättävän hyvin, mutta maanosa ei vain ole ollut viime vuosina kovin kiinnostava, kirjoittaa HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Stephanie Keith / Reuters
New York valaisi Washington Square Parkin riemukaaren trikolorin väreihin Pariisin terrori-iskun jälkeen.
New York valaisi Washington Square Parkin riemukaaren trikolorin väreihin Pariisin terrori-iskun jälkeen. Kuva: Stephanie Keith / Reuters

Jotta saisi kuvan Yhdysvalloissa mieliä kuohuttavista puheenaiheista, ei kannata käydä Washingtonissa. Keskivertoamerikkalaisen suhtautumisessa kaupungin valtaeliittiin on samankaltaista lämpöä kuin eurooppalaisen kadunmiehen mielipiteissä Brysselin eurokraateista.

Jos kuitenkin haluaa päästä perille siitä, mitä Euroopasta ajattelevat kansainvälisiä kysymyksiä harrastavat amerikkalaiset, Washington on hyvä paikka. Kaupungissa on ajatuspajojen eli think tankien suurin tihentymä. Niissä tutkijat, entiset huippuvirkamiehet ja muut yhteiskunnallisten kysymysten ammattilaiset kommentoivat maailman menoa ja tekevät päättäjille suosituksia politiikasta.

Työskentelin viime vuoden jälkipuoliskon ajatuspaja Wilson Centerissä. Ensimmäisen maailmansodan aikaisen presidentin Woodrow Wilsonin nimeä vaalivan laitoksen henkilökunnasta suuri osa on ulkomaisia vierailijoita. Kansainväliset kysymykset hallitsevat aihevalikoimaa.

Hiostavan kuumana kesäpäivänä – joita Washingtonissa riittää – ryhmä ajatuspajoissa työskenteleviä Euroopan tuntijoita kokoontuu lounaan ääreen keskustelemaan kiinnostavista ajankohtaisista tapahtumista ja työnsä etenemisestä.

Ensivaikutelma on yhdistelmä kokemusta ja arvovaltaa. Ihmiset pöydän ympärillä ovat varttunutta väkeä. 80 vuoden ikä ei ole mikään este lennokkaaseen keskusteluun osallistumiselle.

Yleissivistys on rautainen, samoin oman alan erityisosaaminen. Tiedot Euroopasta ovat pilkuntarkasti kohdallaan, olipa kyse Saksan tai Balkanin historiasta, nationalismin erityispiirteistä tai Tšekkoslovakian ensimmäisen presidentin Tomáš Masarykin filosofisista näkemyksistä.

Moni viittaa keskeisiin poliitikkoihin ja virkamiehiin tavalla, joka kertoo, että tiedot eivät ole peräisin pelkästään julkisista lähteistä. Erityisen hyvin muistissa ovat 1970- ja 1980-luvun vaikuttajat.

Kuvio toistuu yleisölle suunnatuissa ajatuspajojen keskusteluissa. Eurooppa-aiheiset tilaisuudet keräävät osallistujia mutteivät yhtä paljon kuin esimerkiksi Aasian talousmahteja käsittelevät. Euroopasta puhuvat ja puheita kuuntelevat ovat olleet aktiivisessa työelämässä jo kylmän sodan aikana.

Tilanne muuttuu, jos Euroopasta pääsee esiin amerikkalaisille eksoottinen puoli. Espanjan kuningas Felipe, joka on opiskellut Washingtonissa Georgetownin yliopistossa, kerää kuulijoita niin paljon kuin järjestäjän suurimpaan saliin mahtuu. Yleisön keski-ikä on silloin lähellä 30:tä vuotta.

Tapahtumat Euroopassa pääsevät vain harvoin otsikoihin Yhdysvalloissa. Eurooppalaiset kuittaavat vähäisen kiinnostuksen helposti tietämättömyydeksi. Se ei kuitenkaan ole kovin hyvä selitys.

Yhdysvaltalaiset tuntevat Euroopan yllättävän hyvin. Vaikka kansakunnan etninen kirjo laajenee vauhdilla, enemmistöllä Yhdysvaltojen kansalaisista on edelleen juuret Euroopassa.

Vahvoja siteitä on monia. Yhdysvallat osallistui kahteen maailmansotaan Euroopassa. Myös kylmän sodan aikana monien perheiden ajatukset olivat Atlantin toisella puolella omien juurien tai vaikkapa Saksassa palvelleiden sukulaisten takia.

Nykyiselle nuorisolle Eurooppa pursuaa taidetta ja historiallisia monumentteja. Matka on monen haave myös oluenmyynnin ikärajojen takia.

Eurooppa on useille Yhdysvaltalaisille kuin suvun kunniavanhus, joka tunnetaan ja jota arvostetaan mutta jonka nykyelämä ei ole lopulta kovin kiinnostavaa.

Vielä 1980-luvulla venäjän kielen taito takasi hyvän urakehityksen ulkoministeriössä. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen tilanne on toinen. Nyt tärkeitä maita ovat Kiina, Intia, Brasilia ja Meksiko. Aiheista kiinnostavat teknologian vaikutukset, ympäristökysymykset, terrorismin torjunta, naisten asema ja kauppasopimukset.

Presidenttien erot heijastavat muutosta. Bill Clinton kasvoi kylmän sodan varjossa, ja yksi hänen avainkokemuksistaan oli opiskelu Oxfordin yliopistossa Britanniassa. Hänen hengenheimolaisilleen oli luontevaa ajatella Yhdysvaltoja ja Eurooppaa akselina, jossa Yhdysvallat tarvittaessa osoitti moraalista johtajuuttaan käyttämällä voimaa Balkanin etnisten puhdistusten pysäyttämiseen.

Barack Obaman elämäntarinaan kuuluvat juuret Keniassa sekä varttuminen Havaijilla ja Indonesiassa. Obaman kokemusmaailmassa Vietnamin sota ja sen herättämä häpeä ovat keskeisempiä kuin toinen maailmansota tai kylmä sota. Obaman aikana Yhdysvallat on edelleen käyttänyt voimaa maailmalla, mutta usein välikäsien kautta.

Sota Ukrainassa ei merkinnyt Obamalle paluuta vanhaan kaksinapaiseen suurvalta-ajatteluun, eikä Venäjälle ole sen toiveista huolimatta palautettu asemaa Yhdysvaltojen vastinparina maailmanpolitiikassa. Vaikka Venäjän politiikka on koventunut, se ei tee Euroopasta samalla tavalla kiinnostavaa kuin Neuvostoliiton uhka aikoinaan teki.

Merkkejä kiinnostuksen lisääntymisestä Eurooppaa kohtaan on nyt ilmassa. Se ei kuitenkaan johdu Euroopasta itsestään: Yhdysvalloista katsottuna yllättävän moni uutinen liittyy Lähi-itään.

Turvapaikanhakijoiden nopeasti kasvanut määrä Euroopassa sai viime syksynä runsaasti huomiota myös Atlantin toisella puolella. Aihe on kuuma presidentinvaalikampanjassa, mutta samalla uutiset korostivat sitä, että Eurooppa ja Lähi-itä ovat kaukaa katsottuna aivan toistensa kyljessä.

Myös Pariisin terrori-iskut kytkeytyivät amerikkalaiskommenteissa oman lähihistorian traumaattisiin kokemuksiin. Aiemmin Yhdysvalloissa Lähi-itää tarkasteltiin usein joko öljyn tai Israelin kautta, mutta Syyrian sisällissota ja radikaalin islamismin herättämä pelko ovat muuttaneet kysymyksenasettelua. Lähi-itää ei voi Yhdysvalloissa enää ajatella ilman jonkinlaista yhteyttä Eurooppaan.

Kesän jälkeen täyteen vauhtiin pääsevässä presidentinvaalikamppailussa luultavasti mainitaan Eurooppa useammin kuin pari vuotta sitten aavistettiin. Syy ei ole kuitenkaan se, että kyse on useimmille yhdysvaltalaisille läheisimmästä ja tutuimmasta maanosasta. Mielikuvaan pysähtyneestä Euroopasta on tullut uutta arvaamattomuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat