Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

El Niño ja kuivuus kurittavat Zimbabwen karjatiloja

Ministeriö arvioi, että yli 350 000 nautaa voi kohdata kuolemansa kuivuuden vuoksi Zimbabwen Etelä-Matabelemaassa

Ulkomaat
 
Pete Aarre-Ahtio
Zimbabwe on yksi monista maista, joka on kärsinyt kuivuudesta sademäärien vähetessä eteläisessä Afrikassa viimeisen vuoden aikana.
Zimbabwe on yksi monista maista, joka on kärsinyt kuivuudesta sademäärien vähetessä eteläisessä Afrikassa viimeisen vuoden aikana. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Zimbabwen paheneva kuivuus ajaa epätoivoiset maanviljelijät myymään eläimiään pois, kertoo uutistoimisto Reuters.

Helteinen ilmasto on kuivattanut kaivot, viljelykset ja laitumet. Kuivuuden vuoksi maanviljelijät eivät kykene enää ruokkimaan eläimiään, kuten eivät myöskään juuri myymään viljaa.

Lehmät, joista kaupunkilaiset maksoivat aiemmin noin 460 euroa, maksavat nyt vain 140 euroa – paikoitellen vain 45 euroa.

Sitä mukaa kun ilmastonmuutoksen vaikutukset kovenevat, kuivuudesta on tullut yhä yleisempi ja vakavampi ongelma eteläisessä Afrikassa. Asiantuntijoiden mukaan kuivuus sekä El Niño rasittavat merkittävästi maaseudun elämää ja taloutta.

Sääilmiö El Niño tarkoittaa pintavesien lämpenemistä Tyynenmeren itärannikolla Etelä-Amerikan edustalla päiväntasaajalla. Sillä on laajoja seurauksia esimerkiksi sateisiin Tyynenmeren rannikkovaltioissa niin idässä kuin lännessäkin, ja säät voivat muuttua jopa Afrikassa.

El Niñon vaikutukset ovat arvaamattomia, vaikka sääilmiö toistuu muutaman vuoden välein ja sitä on tutkittu paljon. Viimeksi viisi vuotta sitten El Niño aiheutti merkittävästi sateita Kaakkois-Aasiassa, kuivuutta eteläisessä Australiassa, Filippiineillä ja Ecuadorissa, lumimyrskyjä Yhdysvalloissa, helleaaltoja Brasiliassa ja tulvia Meksikossa.

Zimbabwe on yksi monista maista, joka on kärsinyt kuivuudesta sademäärien vähetessä eteläisessä Afrikassa viimeisen vuoden aikana. Kuivuus on tappanut viljelykasveja, häirinnyt vesivoiman tuotantoa ja pakottanut paikallisia vesiviranomaisia tiukkaan vedensäännöstelyyn joillakin alueilla.

Asiantuntijoiden mukaan rutikuivat laitumet aiheuttavat tuhansien nautojen kuolemia ympäri maata. Viime vuonna ympäristöministeriö arvioi karjaa olevan 5,3 miljoonaa, kun taas vuonna 2014 karjaa oli 6 miljoonaa.

Maatalousministeriön mukaan Masvingon maakunnassa kuoli viime vuonna yli tuhat nautaa kuivuuteen.

Viime viikolla meteorologit ilmoittivat, että maahan ei ole odotettavissa sateita tulevana kuukautena, mikä edelleen hankaloittaa karjatilallisten tilannetta.

Maatalousministeriön mukaan Zimbabwe on kohdannut pahimman kuivuuden sitten vuosien 1991–1992, jolloin kuivuus tappoi yli miljoona nautaa. Ministeriö arvioi, että yli 350 000 nautaa voi kohdata kuolemansa kuivuuden vuoksi Zimbabwen Etelä-Matabelemaassa.

Joulukuussa Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö sanoi tukevansa pienviljelijöitä tarjoamalla rehua karjalle Etelä-Matabelemaan neljällä pahiten kuivuudesta kärsineelle alueella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat