Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Istanbulin itsemurhaiskun uhreista valtaosa saksalaisia – Turkki: Pommittaja oli Syyriasta tullut Isisin jäsen

Ulkomaat
 
Istanbulin räjähdyksen jälkeen kuvattu amatöörivideo
Istanbulin räjähdyksen jälkeen kuvattu amatöörivideo
Istanbulissa Sultanahmetin aukiolla aamulla tapahtunut räjähdys on surmannut useita ihmisiä. Uutistoimisto Reuters välitti räjähdyksen jälkeen kuvatun amatöörivideon.

Istanbulin tiistaisen terrori-iskun kymmenestä kuolonuhrista ainakin yhdeksän on saksalaisia, turkkilaisviranomaiset kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan.

Illalla Perun ulkoministeriö ilmoitti yhden perulaisen kuolleen ja yhden loukkaantuneen iskussa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Uhriluku voi vielä nousta, sillä iskussa loukkaantui ainakin 15 ihmistä. Viranomaisten mukaan myös valtaosa loukkaantuneista on saksalaisia.

Räjähdys sattui kello 10.20 Theodosiuksen obeliskilla Sultanahmetin aukiolla, jossa liikkuu paljon turisteja. Aukion laidalla sijaitsevat Hagia Sofian museo ja Sininen moskeija.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu sanoi tiistai-iltana, että iskun taustalla oli äärijärjestö Isis.

”Olemme varmistuneet, että iskun tekijä oli ulkomaalainen ja Daeshin jäsen”, hän sanoi Ankarassa uutistoimisto AFP:n mukaan käyttäen Isisistä sen arabiankielistä nimitystä.

Jo aiemmin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että viranomaiset pitävät syyllisenä syyrialaista itsemurhapommittajaa. Myöhemmin varapääministeri Numan Kurtulmus sanoi, että iskijä oli tunnistettu vuonna 1988 syntyneeksi syyrialaiseksi. Varapääministerin mukaan iskijä olisi tullut äskettäin rajan yli Syyriasta, eikä hän ollut Turkissa seurattavien listalla.

Turkkilainen tv-kanava CNN Türk kertoi, että haavoittuneiden joukossa on saksalaisten lisäksi norjalaisia turisteja.

Suomen Turkin-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti kertoi Ankarasta, että Istanbulissa oleva Suomen kunniakonsuli selvittää sairaaloista, onko uhrien joukossa suomalaisia. Vaskunlahti kertoi kello 17.30, ettei ainakaan vielä ole saatu sellaista tietoa, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Turkin turvallisuustilannetta suomalaisten matkustajien kannalta Vaskunlahti luonnehti sellaiseksi, että kannattaa noudattaa yleistä varovaisuutta ja välttää suuria väkijoukkoja, kuten mielenosoituksia.

”Kaakkois-Turkissa tilanne on jännittynyt, eikä sinne kannata matkustaa, jos ei ole ihan pakko”, Vaskunlahti sanoi.

Uutistoimisto Reutersille puhuneiden silminnäkijöiden mukaan iskupaikalla näkyi useita uhreja heti iskun jälkeen. Paikalla oli ollut verrattain hiljaista, vain muutamia pieniä ryhmiä.

”Räjähdys oli hyvin voimakas ja aiheutti kovan tärinän. Juoksimme ulos ja näimme ruumiinosia”, kertoi läheisessä antiikkikaupassa työskentelevä nainen nimettömänä Reutersille.

Reutersin mukaan räjähdys kuului kilometrien päähän.

”Kuulin todella kovan äänen. Sitä seurasivat huudot. Sitten näin tulipallon ja aloin juosta pois. Näin kymmenkunta haavoittunutta, joista yhtä turistit auttoivat. Olen sataprosenttisen varma, että kyse ei ollut vain pommista vaan itsemurhapommittajasta”, sanoi nimettömänä pysytellyt turkkilainen mies uutistoimisto AFP:lle.

CNN Türk näytti kuvaa paikalle saapuneista poliisiautoista ja ambulansseista. Poliisi eristi aukion.

”Tämä ei tee hyvää Turkille, mutta kaikki odottivat terrori-iskua”, sanoi Sultanahmetilla työskentelevä kioskiyrittäjä Ali Ibrahim Peltek, 40, Reutersille.

Turkki on ollut viime kuukausina varpaillaan terroriuhan vuoksi. Turkk kuuluu sotilasliitto Natoon ja on osallistunut Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan, joka taistelee Isisiä vastaan. Turkki on myös vallannut alueita Irakista ja Syyriasta osana operaatiota.

Lokakuussa itsemurhapommittajat iskivät pääkaupungissa Ankarassa rauhankulkueeseen. Ilmeisesti Isisin tekemässä iskussa kuoli yli sata ihmistä.

Heinäkuussa Isisin itsemurhaiskussa Suruçissa lähellä Syyrian rajaa kuoli yli 30 ihmistä.

Viranomaiset uskovat Isisin suunnitelleen iskua myös Istanbuliin.

Viime vuoden tammikuussa nainen räjäytti itsensä poliisiasemalla Istanbulissa Sultanahmetin aukion lähistöllä. Hänen lisäkseen iskussa kuoli yksi poliisi.

Myös kurdi- ja vasemmistoryhmät ovat tehneet iskuja Turkissa.

Arvostelijoiden mukaan Turkin kohteena Syyriassa on ollut enemmän kurdijoukkoja kuin Isisiä. Turkin ja kurdien välit ovat tiukentuneet viime aikoina myös Turkissa ja Turkki on tiukentanut otteitaan omilla kurdialueillaan.

Istanbulissa, Sultanahmetin alueella, on tapahtunut tänään klo 10.20 pommiräjähdys. Turkin tiedotusvälineiden mukaan räj...

Posted by Embassy of Finland in Ankara on Tuesday, 12 January 2016
OSMAN ORSAL / Reuters
Poliisi eristi Sultanahmetin aukion Istanbulissa, jossa räjähdys tappoi useita ihmisiä tiistaina.
Poliisi eristi Sultanahmetin aukion Istanbulissa, jossa räjähdys tappoi useita ihmisiä tiistaina.
MURAD SEZER / Reuters
Räjähdys tapahtui lähellä Sinistä moskeijaa Istanbulissa.
Räjähdys tapahtui lähellä Sinistä moskeijaa Istanbulissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat