Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ei halua Puolasta Unkaria

Euroopan komissio pohtii keskiviikkona, ovatko Puolan uudistukset demokratian ja EU:n perusarvojen vastaisia

Ulkomaat
 
KACPER PEMPEL / Reuters
Puolalaiset osoittivat mieltään hallitusta vastaan lauantaina 9.1. Varsovassa.
Puolalaiset osoittivat mieltään hallitusta vastaan lauantaina 9.1. Varsovassa. Kuva: KACPER PEMPEL / Reuters
Fakta

Puolan sananvapaus ja oikeusvaltio uhattuina

 Puolan uusi medialaki antaa hallitukselle vallan nimetä julkisen palvelun mediayhtiöiden johtoa.

 Valmisteilla on lisäksi toinen medialaki, jonka yhtenä osana kaikki julkisen palvelun toimittajat laitetaan kolmen kuukauden koeajalle.

 Perustuslakituomioistuinta koskeva kiista koskee tuomarinimityksiä, jotka tehtiin vaalien aikaan.

 Istuva hallitus ei hyväksy edeltäjänsä tekemiä tuomarinimityksiä, vaikka tuomioistuin on todennut viidestä nimityksesä kolme lailliseksi. PiS on ohittanut tuomioistuimen linjauksen ja valinnut tilalle omat viisi ehdokastaan, jotka PiS:n ehdokkaana valtaan noussut presidentti hyväksyi.

 Käytännössä tuomioistuin on kiistan vuoksi toimintakyvytön. PiS on yrittänyt painostaa tuomioistuinta hyväksymään nimityksensä muuttamalla tuomioistuimen toimintatapoja koskevaa lakia.

Budapest

Vauhti on vaikuttava.

Kaksi kuukautta vallassa, ja Puolan pääministeripuolue Laki ja oikeus (PiS) on vaihtanut turvallisuuselinten johdon, vaarantanut median ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden sekä ajautunut törmäyskurssille Euroopan unionin kanssa.

Tahti on nopea, mutta suunta kyseenalainen. Euroopan komissio pohtii keskiviikkona, ovatko Puolan uudistukset demokratian ja EU:n perusarvojen vastaisia. On mahdollista, että EU:n vuonna 2014 lanseeraama rangaistusmenettely otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa.

Se olisi merkki uudenlaisesta vastakkainasettelusta autoritaarisia elkeitä näyttävien jäsenmaiden ja Brysselin välillä.

Saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitung kertoi sunnuntaina EU-lähteisiin viitaten, että komissio aikoo käynnistää menettelyn ja määrätä selvityksen Puolan demokratian tilasta. Lehden mukaan komissiota huolestuttaa erityisesti perustuslakituomioistuimen tuomarinimityksiä koskeva kiista.

Varsinaisten sanktioiden määrääminen on sen sijaan epätodennäköistä. Äärimmäisenä keinona kolmiportaisessa prosessissa on äänioikeuden vieminen Puolalta, mutta ainakin Unkari on ilmoittanut aikovansa estää Puolan rankaisemisen.

Puola on viimeiset seitsemän vuotta ollut EU:lle helppo ja mieluinen kumppani. Suunta muuttui lokakuun parlamenttivaaleissa. EU-myönteinen Kansalaisfoorumi joutui väistymään vallasta, kun kansallismielinen ja euroskeptinen PiS sai parlamenttiin enemmistön.

Uusi Puola huolestuttaa unionia, koska se alkaa näyttää Unkarilta. Unkarin pääministeri Viktor Orbán sääti samankaltaisia sananvapautta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta heikentäneitä lakeja muutama vuosi sitten. EU katseli voimattomana sivusta. Tämä oli yksi syy rangaistusmekanismin kehittämiseen.

Huolta lisää se, että 38,5 miljoonan asukkaan Puola on vaikutusvaltaisempi jäsenmaa kuin 10 miljoonan asukkaan Unkari.

Pitäisikö Puolasta olla huolissaan?

”Ehdottomasti!” kommentoi puolalaistutkija Anna Materska-Sosnowska Varsovan yliopistosta. ”PiS:n säätämät lait eivät sovi demokraattiseen oikeusvaltioon.”

Materska-Sosnowska pitää EU:n reagointia merkkinä siitä, että komissio on ottanut opiksi Unkarista. Myös Puolan kansalaisyhteiskunta on herännyt. Viimeksi lauantaina tuhannet ihmiset vastustivat mielenosoituksessa uutta medialakia. Laki antaa hallitukselle oikeuden vaihtaa valtiollisten tv- ja radiokanavien johtoa.

Varsovassa asuva radiotoimittaja Dariusz Rosiak ei näe PiS:n toimintatapoja dramaattisena muutoksena Puolan poliittisessa kulttuurissa. Poliittiset voimasuhteet ovat vaikuttaneet julkisen palvelun median sisältöön aiemminkin, Radio 3:n toimittaja sanoo. Kansalaisfoorumi yritti saada läpi vastaavaa medialakia vuonna 2007.

”Sama meno on jatkunut jo 26 vuotta. Valtapuolue yrittää haalia kaiken mahdollisen vallan”, 53-vuotias Rosiak sanoo viitaten kylmän sodan jälkeiseen aikaan.

Hän muistuttaa, että perusta perustuslakituomioistuinta koskevalle kiistalle luotiin Kansalaisfoorumin valtakauden loppumetreillä. Puolue nimitti ennen vallanvaihtoa uusia tuomareita paikoille, jotka vapautuivat vasta joulukuussa, vaalien jälkeen. Kaksi nimitystä todettiin laittomiksi.

Mutta PiS meni askeleen pidemmälle. Puolueen ehdokkaana valtaan noussut presidentti jyräsi tuomioistuimen linjauksen ja vahvisti kaikkiin viiteen avautuneeseen tuomarivirkaan uuden hallituksen nimitykset.

PiS on kiistänyt väitteet demokratian heikentämisestä. Puolue on hyökännyt rajusti etenkin uudistuksia arvostelleita saksalaispoliitikkoja vastaan ja kutsunut Saksan Varsovan-suurlähettilään puhutteluun.

Komission keskiviikkoisesta päätöksestä huolimatta vahinkoa on jo tapahtunut.

Uusi hallitus jakaa Puolaa voimakkaasti. Vallanvaihdon jälkeen tehdyn kyselyn mukaan 55 prosenttia puolalaisista on huolissaan demokratiakehityksestä.

Myös EU:hun uhkaa syntyä uusia jakolinja, kun Puola tiivistää suhteitaan Unkariin. Orbánin viimeviikkoinen yllätysmatka Puolaan näyttää uuden euroskeptisen siiven järjestäytymiskokoukselta.

Kaikki HS:n Eurooppaa ja sen murrosta koskevat analyysit, reportaasit ja uutiset löydät kätevimmin aihesivulta hs.fi/eurooppa.

KACPER PEMPEL / Reuters
Hallituksen vastustajat kokoontuivat mielenosoitukseen Puolan pääkaupungissa Varsovassa lauantaina 9.1.
Hallituksen vastustajat kokoontuivat mielenosoitukseen Puolan pääkaupungissa Varsovassa lauantaina 9.1.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat