Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismi Turkissa ei tullut yllätyksenä

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.
MURAD SEZER / Reuters
Räjähdys tapahtui lähellä Sinistä moskeijaa Istanbulissa.
Räjähdys tapahtui lähellä Sinistä moskeijaa Istanbulissa. Kuva: MURAD SEZER / Reuters

Tiistaina Sultanahmetin historiallisella aukiolla Istanbulissa tehty pommi-isku ei valitettavasti ollut suinkaan ainoa laatuaan. Turkin turvallisuustilanne on heikentynyt vakavasti viime kesän jälkeen, ja ainakin osavastuu kehityksestä lankeaa maan hallinnon harteille.

Poikkeuksellisen paljon verta nähtiin Ankaran kaduilla lokakuussa, kun tiettävästi terroristijärjestö Isis iski rauhankulkueeseen. Verilöylyssä kuoli yli sata ihmistä.

Turkkia ja maan itsevaltaista presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania on pitkään syytetty lepsuilusta maan Syyrian-vastaisella rajalla. Terroristit ovat päässeet tulemaan ja menemään oman mielensä mukaisesti. Kun terroristit ovat päässeet kylvämään tuhon siemeniään Turkkiin, on syöpäsolujen kitkeminen lähes mahdotonta. Välinpitämättömyydestä maksetaan Turkissa nyt karvaasti.

Erdoğan suhtautui myös pitkään penseästi elintärkeän liittolaisensa Yhdysvaltojen johtaman liittouman operaatioon Isisiä vastaan. Kun Venäjäkin aloitti sotatoimet Syyriassa, ajautuivat Erdoğan ja presidentti Vladimir Putin napit vastakkain. Turkki menetti Yhdysvaltojen luottamuksen ja aiheutti mittavaa vahinkoa suhteilleen Venäjän kanssa.

Erdoğan kärjisti turvallisuustilannetta kesällä, kun hänen pitkään johtamansa AK-puolue hävisi vaalit.

Arvostelijoiden mukaan Erdoğan yritti haalia ennen uusintavaaleja lisää kannatusta julistamalla sodan kurdeja vastaan. Vuosikausia rakennettu hutera rauhankehitys vuosikymmenten väkivaltaisuuksien jälkeen romutettiin kenties peruuttamattomasti.

Erdoğan tilasi sodan, ja sellaisen hän valitettavasti myös sai.

Kuolonuhrien lisäksi väkivalta on surkea uutinen maan turismille. Monet ovat jo harkinneet, onko Turkki enää se rauhallinen, ystävällinen ja aurinkoinen lomapaikka, jollaisena maa on aiemmin totuttu tuntemaan. Harkinta on tietysti aina paikallaan, mutta ei turistien tule Turkkia vältellä.

Isku turismille olisi voitto terroristeille. Tällaista iloa ei tule barbaareille suoda.

Istanbulin räjähdyksen jälkeen kuvattu amatöörivideo
Istanbulin räjähdyksen jälkeen kuvattu amatöörivideo
Istanbulissa Sultanahmetin aukiolla aamulla tapahtunut räjähdys on surmannut useita ihmisiä. Uutistoimisto Reuters välitti räjähdyksen jälkeen kuvatun amatöörivideon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat