Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuusi suomalaismatkailijaa jumissa rinteellä Japanissa – ryhmällä ei ole hengenvaaraa

Ulkomaat
 
Kimmo Penttinen
Kuuden suomalaisen laskettelijan ryhmä jäi yöksi jumiin Japanin Nozawa Onsenin rinteille.
Kuuden suomalaisen laskettelijan ryhmä jäi yöksi jumiin Japanin Nozawa Onsenin rinteille. Kuva: Kimmo Penttinen

Kuusi suomalaismatkailijaa on jäänyt yöksi jumiin rinteille Japanin Nozawa Onsenissa.

Elämysmatkojen kautta Japanissa matkaava kuuden miehen vapaalaskettelijaryhmä oli viettämässä ensimmäistä laskettelupäiväänsä Nozawaonsenissa ja päätti lähteä omille teilleen laskettelukeskuksen ulkopuolelle.

Jostain syystä kokeneet laskettelijat olivat kuitenkin päätyneet laskettelemaan alueelle, josta oli hankalaa päästä takaisin.

”Ilmeisesti kyse oli siitä, että ryhmä oli lasketellut sen verran pitkälle laskettelukeskuksesta, ettei ollut enää päässyt samoja jälkiä takaisin”, Elämysmatkojen toimitusjohtaja Jussi Viskari kertoo.

Ryhmä otti nopeasti puhelimitse yhteyden Elämysmatkojen paikalliseen oppaaseen, joka järjesti paikalle hälytyshelikopterin noutamaan matkaajia. Hankala laskeutumispaikka ja kova tuuli kuitenkin estivät helikopterin laskeutumisen. Myös pimeä ilta-aika hankaloitti operaatiota.

Kokeneet laskettelijat päättelivät, että olisi parempi jäädä paikoilleen ja odottaa seuraavaan päivään kuin lähteä yrittämään takaisin. Miehet leiriytyivät kallion seinämää vasten, rakensivat yösijakseen lumimajan ja sytyttivät nuotion, jolla keittää lumesta juomakelpoista vettä.

”Matkailijat toimivat tilanteeseen nähden fiksusti ja aloittivat yöpymispaikan rakentamisen ajoissa. He ovat hyvin varustautuneita: laskettelijoilla on mukanaan avaruushuovat, joita ihmiset harvemmin hoksaavat kuljettaa mukanaan. Kenelläkään ei ollut fyysisesti tai henkisesti hätää”, Viskari kertoo.

Viskarin mukaan Nozawaonsenissa satelee parhaillaan lunta, mikä viittaisi siihen, ettei lämpötila tule laskemaan yön aikana kovin alhaiseksi. Merkittävin laskettelijoita vaivaava haitta on se, etteivät he saa lämmintä ruokaa, joskin heillä oli mukanaan pientä syötävää.

”Olemme sopineet aamukymmeneksi paikallisen hiihtopartion kanssa uudesta kopterihausta. Opastiimimme vie heti aamun valjettua paikallisen vuoristo-oppaan ja hiihtopartion kanssa ruokaa ja juomaa ryhmälle. Heidät saadaan varmasti pois rinteeltä valoisaan aikaan, vaikka paikka olisikin hankala”, Viskari sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat