Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n uuden täsmäpommin pelätään lisäävän ydinsodan uhkaa

Yhdysvallat kehittää vanhasta pommimallista uutta huipputarkkaa ydinpommia

Ulkomaat
 
© STR New / Reuters
B-2-pommikone pudottamassa B61-11-mallista pommia.
B-2-pommikone pudottamassa B61-11-mallista pommia. Kuva: © STR New / Reuters

Yhdysvallat on kehittämässä lentokoneesta pudotettavaa täsmäydinpommia, joka saattaa alentaa ydinsodan syttymisen kynnystä, kertoo sanomalehti The New York Times.

Yhdysvaltojen asevoimat on rakentamassa olemassa olevista vanhoista B61-sarjan ydinpommeista uutta versiota, joka tunnetaan nimellä B61 Model 12. Sen on tarkoitus korvata ainakin neljä B61-sarjaan kuuluvaa erikokoista ydinpommia. Hanke maksanee jopa yli 10 miljardia dollaria.

B61-12-pommien kehittäminen on osa Yhdysvaltojen valtavaa, mahdollisesti jopa 30 vuotta kestävää, ydinasearsenaalin uusimisohjelmaa. Ohjelman hinnaksi on arvioitu jopa tuhat miljardia dollaria. Kukaan ei varmuudella tiedäkään, toteutuuko näin kallis hanke kokonaan koskaan. Se pitäisi sisällään uusia pommikoneita, sukellusveneitä ja maalta ammuttavia ohjuksia.

Nykyiset B61-pommisarjan pommit ovat niin sanottuja tyhmiä pommeja, jotka pudotetaan hävittäjästä tai pommikoneesta. Nyt rakenteilla olevan version perään on kuitenkin lisätty neljä ohjaussiivekettä, jotka parantavat sen tarkkuutta merkittävästi verrattuna vanhoihin versioihin.

Siivekkeet antavat uudelle pommille myös vaatimattoman stand-off-ominaisuuden, millä tarkoitetaan sitä, että pommi voidaan pudottaa entistä turvallisemman matkan päässä kohteesta.

B61-pommien tarkkuus on 130–170 metriä, mutta uuden version osumatarkkuus lienee 30 metriä. Tämä tarkoittaa sitä, että pommiin voitaisiin asentaa aikaisempaa selvästi pienempi ydinlataus. Tietokonemallien mukaan se vähentäisi sivullisille ja siviileille aiheutuvia vahinkoja dramaattisesti. Samalla se saattaisi kuitenkin alentaa pommin käytön kynnystä.

B61-12-malliin on suunniteltu asennettavaksi pienimmillään ydinlataus, joka olisi vain kaksi prosenttia siitä, mikä oli Hiroshiman pommissa, kertoo The New York Times.

Yhdysvalloilla on nykyään varastoissaan noin 7 200 ydinasetta, joista käyttövalmiina on runsaat 2 000.

Yhdysvallat on rakentanut B-61-sarjan ydinpommeja 1960-luvulta lähtien lähes 3 000 kappaletta, joista on jäljellä yli 800. Eurooppaan niistä on sijoitettu 180.

Tyypillinen B-61-pommi on versiosta riippuen runsaat 3,5 metriä pitkä ja painaa yli 300 kiloa.

B-61-sarjan ydinpommien räjähdysvoima on 0,3–400 kilotonnia. Esimerkiksi Hiroshimaan pudotetun atomipommin räjähdysvoima oli noin 15 kilotonnia.

B61-12-pommia on jo testattu Nevadassa viime vuonna, kun ydinräjähteetön versio pudotettiin F-15-hävittäjästä. Venäjä tuomitsi testauksen välittömästi.

Uutta pommia on suunniteltu kuljetettavaksi pommikoneiden lisäksi muun muassa F-15-, F-16- ja F-35-hävittäjillä.

Yhdysvaltojen asevoimien julkistama video kuvaa B61-12-version testausta Nevadassa.

 

Yhdysvalloissa on oltu huolissaan myös suunnitelmista rakentaa moderni pommikoneista laukaistava ydinpommilla varustettu risteilyohjus.

Yhdysvallat suunnittelee risteilyohjuksesta sekä ydinlatauksella että tavanomaisella räjähdysaineella varustettua versiota. Muun muassa entinen Yhdysvaltain puolustusministeri William Perry on ollut huolissaan siitä, että kriisitilanteessa vastapuoli ei voi tietää, kumpaa versiota Yhdysvallat käyttää, mikä voi johtaa vahingossa ydinsotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat