Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avustusjärjestöt yrittävät saada lupaa evakuoida ihmisiä Syyrian Madayasta – YK:n sotarikostutkijat aloittivat tiedonkeruun

Ulkomaat
 
Omar Sanadiki / Reuters
Madayalainen nainen puhui toimittajille, kun ensimmäinen avustuskuljetus Syyrian armeijaan saartamaan kaupunkiin oli saapunut maanantai-iltana.
Madayalainen nainen puhui toimittajille, kun ensimmäinen avustuskuljetus Syyrian armeijaan saartamaan kaupunkiin oli saapunut maanantai-iltana. Kuva: Omar Sanadiki / Reuters

Avustusjärjestöt yrittivät tiistaina saada neuvoteltua lupaa evakuoida 400 ihmistä Syyrian armeijan saartamasta Madayasta, jossa yli 20 ihmistä on kuollut nälkään.

Ensimmäiset avustusrekat noin neljään kuukauteen pääsivät kaupunkiin maanantai-iltana. Syyrian kapinallisten hallussa olevassa kaupungissa asuu noin 40 000 ihmistä, ja pula ruuasta ja lääkkeistä on ollut kova.

Samalla sopimuksella humanitääristä apua pääsi kahteen kapinallisten saartamaan kaupunkiin, jotka ovat Syyrian hallituksen hallinnassa.

Madayasta on tullut tuorein symboli Syyrian sodan kauheuksista, aivan kuten Yarmouk oli aiemmin.

Kaupungista on tullut kuvia nälkiintyneistä ihmisistä, joskaan kuvien aitoudesta ei ole aina ollut varmuutta. Maanantaina kaupunkiin saapuneiden avustustyöntekijöiden mukaan tilanne on kuitenkin juuri niin paha kuin kuvien perusteella on pelätty.

”Madayassa näkemäämme ei voi verrata mihinkään muuhun”, YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Sajjad Malik sanoi AFP:n mukaan.

”Ihmisten tilanteen näkeminen on ollut sydäntäsärkevää”, Punaisen Ristin tiedottaja Pawel Krzysiek sanoi Reutersille.

”Äskettäin pieni tyttö tuli luokseni. Hänen ensimmäinen kysymyksensä oli, toimmeko ruokaa...olemme niin nälissämme”, hän kertoi.

Syyrian sotarikoksia tutkivan YK-komission puheenjohtaja Paulo Pinheiro kertoi Reutersille, että hänen tutkijansa ovat alkaneet kerätä tietoja paikallisilta.

Hän tuomitsi kaikkien osapuolten käyttämän taktiikan saartaa kaupunkeja, joissa siviilit kärsivät.

”Tällaiset sodankäynnin metodit on kielletty kansainvälisessä humanitäärisessä lainsäädännössä ja ne rikkovat keskeisiä ihmisoikeusvelvoitteita, kuten oikeutta riittävään ruokaan, terveyteen ja oikeutta elämään. Ei tarvitse edes mainita erityisvelvollisuutta pitää huolta lasten hyvinvoinnista”, hän sanoi.

Avustusjärjestöjen mukaan kaupungissa on satoja, jotka tarvitsevat kiireellistä hoitoa, jota he saisivat vain kaupungin ulkopuolella.

”He ovat suuressa vaarassa menettää henkensä”, YK:n avustusjohtaja Stephen O´Brien kuvaili tilannetta uutistoimisto AFP:n mukaan.

Maailman terveysjärjestö WHO on myös pyytänyt Syyrian hallitukselta lupaa evakuoida ihmisiä Madayasta.

”Olen todella huolissani”, saattueen mukana ollut WHO:n Damaskoksen-edustaja Elisabeth Hoff sanoi Reutersille.

”Ihmiset kokoontuivat torille. Pystyi näkemään, että monet olivat aliravittuja, nälkiintyneitä. He olivat laihoja, väsyneitä ja vakavasti ahdistuneita. Kenenkään kasvoilla ei näkynyt hymyä. Siellä ei ollut ollenkaan sellaista, millaista yleensä on saattueen saapuessa. Lapset, joiden kanssa puhuin, sanoivat, ettei heillä ole enää voimia leikkiä”, hän kertoi.

Evakuointiluvan saaminen Syyrian hallitukselta ja kapinallisjoukoilta ei kuitenkaan ole helppoa, Punaisen ristin Krzysiek sanoi AFP:lle.

”Humanitääristen operaatioiden toteuttamiseen tarvittavien lupien saaminen on hyvin monimutkainen prosessi. Neuvottelemme kaikkien osapuolten kanssa”, hän sanoi.

Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö MSF ilmoitti pitävänsä evakuointia tärkeänä, sillä kaupungissa ei pystytä antamaan hoitoa vakavissa tapauksissa.

”MSF haluaa tietää, mitä sairaille tapahtuu ensi viikolla tai ensi kuussa”, järjestön edustajat tiedottivat AFP:lle.

”Yksi irrallinen humanitäärinen vierailu ja sitten paluu nälkiinnyttämissaartoon ei ole hyväksyttävä vaihtoehto.”

Nälkä on ollut tärkeä ase Syyrian sisällissodassa, jossa myös kapinalliset ovat alkaneet saartaa hallituksen hallussa olevia kaupunkeja. Aiemmin niin teki pääasiassa Syyrian hallinto.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että viime vuoden aikana osapuolet suostuivat noin 10 prosenttiin YK:n pyynnöistä toimittaa apua saarretuille tai muuten vaikeasti tavoitettaville alueille.

Nyt avustuskuljetuksia saatiin vietyä osana YK:n neuvottelemaa tulitaukoa neljään kaupunkiin. Kaupungeista kaksi on kapinallisten ja kaksi hallituksen hallussa.

Omar Sanadiki / Reuters
Syyrialaistyttö odotti Madayan kaupungin laidalla maanantai-iltana lupaa poistua kaupungista. Tytön vanhempien mukaan perhe oli saanut luvan poistua kaupungista avustuskuljetusten saavuttua.
Syyrialaistyttö odotti Madayan kaupungin laidalla maanantai-iltana lupaa poistua kaupungista. Tytön vanhempien mukaan perhe oli saanut luvan poistua kaupungista avustuskuljetusten saavuttua.
Omar Sanadiki / Reuters
Syyrian armeijan saartamasta Madayasta poistumisluvan saaneet kaupunkilaiset ohittivat Syyrian armeijan sotilaita kaupungin laidalla maanantai-iltana.
Syyrian armeijan saartamasta Madayasta poistumisluvan saaneet kaupunkilaiset ohittivat Syyrian armeijan sotilaita kaupungin laidalla maanantai-iltana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat