Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina epäilee ihmisoikeuslakimiehiä valtionvastaisesta toiminnasta – Pidätetyn lakimiehen vaimo: ”Sydämeni kylmeni”

Heinäkuun iskussa kiinni otetuista lakimiehistä osa on yhä kateissa.

Ulkomaat
 
Reuters
Tuomioistuin tuomitsi ihmisoikeusasianajaja Pu Zhiqiangin (vas.) joulukuussa etnisen vihan lietsonnasta. Zhiqiangin kiellettiin ammattinsa harjoittaminen. Zhiqiang pidätettiin toukokuussa 2014.
Tuomioistuin tuomitsi ihmisoikeusasianajaja Pu Zhiqiangin (vas.) joulukuussa etnisen vihan lietsonnasta. Zhiqiangin kiellettiin ammattinsa harjoittaminen. Zhiqiang pidätettiin toukokuussa 2014. Kuva: Reuters

Peking

Kiinan viranomaiset ovat uutistoimisto Reutersin mukaan pidättäneet Ruotsin kansalaisen, joka on toiminut ihmisoikeusaktivistina. Hän työskenteli kansalaisjärjestölle, joka verkkosivujensa mukaan auttaa auttaa vaikeuksiin joutuneita muita ihmisoikeusaktivisteja lakiasioissa.

Ruotsin ulkoministeriö vahvisti, että mies on pidätetty.

Tiistaina Kiina myös vangitsi virallisesti osan puoli vuotta sitten kiinni ottamistaan lukuisista ihmisoikeuslakimiehistä erittäin vakavilla rikosnimikkeillä. Ainakin kolmea lakimiestä epäillään valtionvastaisesta toininnasta, josta voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Rikosepäilyt ovat uusin käänne operaatiossa, jolla Kiina pyrkii vaientamaan kansalaisoikeusasioita lakiteitse ajaneita ihmisiä. Kiina otti viime heinäkuussa kiinni yli 130 asianajajaa, lakitoimistojen työntekijää ja aktivistia. Heistä tiettävästi yli 20 on edelleen telkien takana.

Heistä ainakin seitsemän omaiset saivat tiistaina virallisen tiedon rikosepäilystä, kertoo uutistoimisto AFP. Loppujen omaiset eivät vieläkään tiedä, missä heidän läheisiään pidetään tai millä perusteella.

Valtionvastaisesta toiminnasta epäillään esimerkiksi pekingiläisessä lakitoimistossa Fengruissa työskennellyttä lakimiestä Wang Quanzhangia, kertoo hänen vaimonsa Li Wenzu puhelimitse HS:lle.

”Sydämeni kylmeni, kun kuulin tästä. Luulen, että lakiin perustuva järjestelmä Kiinassa on loppunut”, Li sanoo.

Valtionvastaisesta toiminnasta epäillään myös pekingiläisen Fengrui-lakitoimiston perustajaa Zhou Shifengiä ja toimiston 24-vuotiasta harjoittelijajuristia Li Shuyunia, kertoi lakimies Liu Xiaoyuan verkkopalvelu Twitterissä tiistaina.

Näiden kolmen lisäksi neljää muuta juristia epäillään yllyttämisestä valtionvastaiseen toimintaan, AFP kertoo, viitaten viesteihin, joita lakimiesten ystävät ovat jakaneet internetin viestipalveluissa. Yllyttämisestä enimmäisrangaistus on 15 vuotta vankeutta.

Kiinassa oikeuslaitos ei ole itsenäinen kuten demokraattisissa maissa, vaan Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue hallitsee myös oikeuslaitosta. Kiinassa on erittäin harvinaista, että oikeudenkäynneissä annetaan vapauttavia tuomioita, kun puolue on päättänyt alkaa epäillä rikoksesta.

Usein todisteeksi riittää epäillyn tunnustus. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tunnustuksia hankitaan toisinaan kiduttamalla.

Kiinan valtiolliset viestimet julkaisivat esimerkiksi Fengrui-toimiston perustajan Zhenin niin sanottuja tunnustuksia viime heinäkuussa, noin viikko sen jälkeen kun hänet oli otettu kiinni.

Osa heinäkuussa kiinniotetuista lakimiehistä on yhä tietymättömissä. Nyt virallisesti vangitun Wangin vaimo Likään ei ennen tätä kuullut miehestään puoleen vuoteen juuri muuta kuin televisiouutisen, jonka mukaan mies on viranomaisten hallussa.

”Yhdessä vaiheessa kuulin, että hän olisi tianjinilaisessa pidätyskeskuksessa, mutta pidätyskeskuksesta sanottiin, ettei siellä ole ketään sen nimistä”, Li kertoo.

Nytkin hänelle on kerrottu, että mies on vangittuna Tianjinissa, noin 150 kilometrin päässä Pekingistä.

”Seuraavaksi aion matkustaa Tianjiniin ja anoa, että saisin tavata hänet, tai ainakin antaa hänelle hieman vaatteita tai tallettaa rahaa hänen vankilatililleen.”

Kiinassa monet juristit ovat viime vuosina puolustaneet oikeusteitse ihmisiä, joita on esimerkiksi väkisin häädetty kodeistaan rakennusprojektien tieltä tai jotka ovat joutuneet vaikeuksiin viranomaisten kanssa esimerkiksi nettikirjoittelun tai uskonnollisen toiminnan vuoksi.

Kiina näyttää pitävän tämän tyyppistä oikeuksien puolustamista järjestäytyneenä rikollisena toimintana. Kiina on perinteisesti puuttunut erittäin ankarasti kaikenlaiseen toimintaan, joka on ristiriidassa puolueen linjan kanssa, varsinkin, jos toiminta on järjestäytynyttä.

Kesällä alkaneessa tutkinnassa viranomaisten silmätikkuna on ollut etenkin Fengrui-lakitoimisto.

Kiinan kommunistisen puolueen äänenkannattaja Kansan päivälehti nimitti viime heinäkuun pidätysten jälkeen ihmisoikeuslakimiehiä ”rikollisjengiksi”, joka hankkinut huomiota arkaluontoisille oikeustapauksille ja ”häirinnyt sosiaalista järjestystä”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat