Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama pitää viimeisen valtakunnan tila -puheensa – odotetaan puolustavan saavutuksiaan

Ulkomaat
 
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman odotetaan esittelevän asialistansa viimeiselle virkavuodelleen ja puolustavan saavutuksiaan, kun hän pitää viimeisen State of the Union -puheensa aikaisin keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Valkoisesta taloista vuodettuihin tietoihin perustuvissa veikkauksissa Obaman arvellaan kannattavan esimerkiksi aselakien tiukentamista ja rikosoikeusjärjestelmän uudistusta sekä tukevan Tyynenmeren alueen kauppasopimusta.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Obama saattaa puhua myös Guantanamo Bayn vankileirin sulkemisesta.

Tiistaina Los Angeles Times kirjoitti, että Obaman edustajat ovat jo pitkään korostaneet puheen olevan ”ei-perinteinen”.

Lehden mukaan tällaisissa puheissa ei tosin ole mitään uutta, vaan ne ovat viimeistä virkavuottaan aloittavien presidenttien avustajien yleinen yritys saada pidettyä presidentti olennaisena keskustelijana.

State of the Union eli kansakunnan tila -puhe onkin viimeisiä mahdollisuuksia presidentille pysyä huomion keskipisteenä, ennen kuin hänen mahdolliset seuraajansa vievät koko tilan julkisuudessa.

Yhdysvalloissa järjestetään presidentinvaalit marraskuussa. Obama ei voi olla ehdolla, sillä käynnissä on hänen toinen perättäinen eli viimeinen kautensa. Parhaillaan sekä demokraatit että republikaanit valmistautuvat esivaaleihin, joissa puolueet valitsevat oman ehdokkaansa.

Avustajien mukaan puheen perussävystä on tulossa myönteinen. Tavoitteena on osoittaa, että Yhdysvalloilla menee paremmin kuin Obamaa vastustavat republikaanit sanovat.

Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest sanoi maanantaina republikaanien ”kielteisyyden lumivyöryä” syyksi sille, että monet yhdysvaltalaiset sanovat mielipidemittauksissa Yhdysvaltojen olevan kehittymässä väärään suuntaan.

”Presidentti näkee tämän mahdollisuutena puhua maalle suoraan kohtaamistamme haasteista ja tarjolla olevista mahdollisuuksista”, hän sanoi Reutersin mukaan.

Siksi Obaman arvellaan kehuvan Iranin kanssa saavutettua ydinsopimusta ja parantuneita suhteita Kuubaan.

Todennäköisesti hän kommentoi myös äärijärjestö Isisiä sekä republikaanien ehdokkaaksi pyrkivän liikemies Donald Trumpin puheita kieltää muslimeilta pääsy maahan.

Carlos Barria / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat