Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Seksuaalinen häirintä ei ole perinne tai rituaali” – Asiantuntijan mukaan joukkoahdistelusta leviää Euroopassa vääristynyt käsitys

Naisten seksuaalinen häirintä on esimerkiksi Egyptissä ja Irakissa arkipäiväistä. Yleistyneen joukkohäirinnän taustalla saattavat olla poliittiset syyt.

Ulkomaat
 
99 prosenttia egyptiläisnaisista kertoo tulleensa seksuaalisesti häirityksi
99 prosenttia egyptiläisnaisista kertoo tulleensa seksuaalisesti häirityksi
Seksuaalinen häirintä on pelottavan yleistä Egyptissä, kertovat HSTV:n kokoamat tilastot. Lyhyt video kertoo, miten yleistä häirintä on myös Irakissa - ja Suomessa. Kuva: Reuters, toimittaja: Esa Juntunen ja Jukka Huusko.

Kölnin joukkoahdistelun jälkeen saksalaisessa mediassa nousi otsikoihin arabiankielinen termi, jota on erityisesti Egyptissä käytetty kuvaamaan naisten joukkoahdistelua.

”Taharrush gamea -ilmiö on saapunut Saksaan”, Die Welt -lehti uutisoi sunnuntaina.

Suomessa nettipoliisi Marko Forss kirjoitti maanantaina Facebook-päivityksessään ”Taharrush game -toiminnasta”, (game on englanniksi peli). Tämän jälkeen verkossa alkoi levitä tulkintoja, että kyseessä olisi jonkinlainen arabimiesten suosima naisten ahdistelupeli.

Monilla keskustelupalstoilla epäiltiin, että Kölnin uuden vuoden tapahtumissa kyse on voinut olla ennalta suunnitellusta ja järjestelmällisestä naisten ahdistelusta, joka on leviämässä turvapaikanhakijoiden mukana arabimaista Eurooppaan.

Eurooppalaisessa mediassa leviävä käsitys taharrush gamaesta on väärinkäsitys, sanoo naisten seksuaalista häirintää kartoittavan ja vastustavan egyptiläisen Harassmap-järjestön tiedottaja Noora Flinkman.

”Taharrush gamae on yksinkertaisesti arabiankielinen sana, joka tarkoittaa joukolla tehtyä häirintää. Se ei ole mikään rituaali eikä seksuaalisen häirinnän erityinen perinne”, Flinkman kertoo sähköpostitse.

”Kyseessä on äärimmäinen muoto seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaalisesta väkivallasta.”

Kölnin ahdistelutapaukset toteutettiin joukolla. Lähi-idän ja islamin tutkija Susanne Dahlgren ei kuitenkaan ole törmännyt todisteisiin, että toiminta olisi ollut ennalta suunniteltua ja järjestelmällisiä.

Dahlgrenista vaikuttaa siltä, että sinne mentiin pitämään hauskaa, mutta tilanne riistäytyi käsistä.

”Käsitys siitä, että naisten ahdisteleminen humalassa on hauskaa, on tietenkin täysin väärin. Ei pidä olla naiivi ja luulla, että se olisi hyväksyttävää maahanmuuttajienkaan parissa.”

Egyptissä naisten joukkoahdistelu on silti ollut jo pidemmän aikaa tiedostettu ilmiö.

Ensimmäisen kerran miesjoukkojen harjoittama naisten ahdistelu nousi Egyptissä julkisuuteen 2005 uskonnollisen Eid-juhlan aikaan. Vielä tuolloin naisten seksuaalinen häirintä oli Egyptin julkisessa keskustelussa pitkälti tabu. Niinpä naisjärjestöt alkoivat kampanjoida ilmiötä vastaan.

Kansainväliseen julkisuuteen naisten joukkoahdistelu ja jopa väkivaltaiset joukkoraiskaukset nousivat Egyptin kansannousun jälkeen.

Naisten joukkoahdistelu Tahririn aukiolla alkoi helmikuussa 2011 samoihin aikoihin kun Hosni Mubarak ilmoitti luopuvansa vallasta. Tätä edeltäneiden mielenosoitusviikkojen aikana monet aktivistit olivat pitäneet Tahriria naisille turvallisena paikkana (poliisin hyökkäyksiä lukuun ottamatta).

Naisten seksuaalista häirintää sosiaalisessa mediassa raportoivan Harassmapin perustaja Engy Ghozlan arvioi egyptiläiselle Al-Ahram-lehdelle 2013, että naisten joukkoahdistelu Tahririlla oli järjestäytynyttä. Se saattoi olla jopa kansannousua vastustavan sotilashallinnon poliittinen ase, mutta myös Muslimiveljeskuntaa on syytetty samasta asiasta.

”Tahririn konteksti on poliittinen. Hyökkäykset olivat todennäköisesti järjestettyjä”, Ghozlan sanoi.

Dahlgrenin tietojen mukaan Tahririlla tapahtuneita joukkoahdisteluja ei ole vieläkään selvitetty. Niiden viesti oli kuitenkin selvä.

”Naiset haluttiin pois Tahririlta. Se oli pelottelutaktiikkaa.”

Al Youm Al Saabi / Reuters
Defendants accused of mob sexual assaults stand behind bars at a court in Cairo June 25, 2014. A Cairo court opened on Wednesday a trial against 13 men in connection with mob sexual assaults on women during public rallies, which have caused public outrage in the conservative Arab counrtry. The men are being charged in five separate cases involving nine women who were attacked, stripped of their clothing, sexually assaulted and beaten by gangs of men at rallies in and
Defendants accused of mob sexual assaults stand behind bars at a court in Cairo June 25, 2014. A Cairo court opened on Wednesday a trial against 13 men in connection with mob sexual assaults on women during public rallies, which have caused public outrage in the conservative Arab counrtry. The men are being charged in five separate cases involving nine women who were attacked, stripped of their clothing, sexually assaulted and beaten by gangs of men at rallies in and

Kansainvälistä julkisuutta saaneiden Tahririn joukkoahdistelutapausten ohella naisten seksuaalinen häirintä, suullinen ja fyysinen, ovat Egyptissä arkipäiväistä.

YK:n pari vuotta sitten tekemän kyselyn mukaan jopa 99 prosenttia egyptiläisistä naisista kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää.

Myös esimerkiksi Afganistanissa, Pakistanissa ja nyttemmin myös Irakissa naisten seksuaalinen häirintä on yleistä.

Irakin naistoimittajien järjestön IWJF:n viime syksynä toteuttaman pienimuotoisen kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia irakilaisista naisista on kokenut seksuaalista häirintää. Ilmiötä pidetään Irakissa uutena, sillä naisten asema oli Irakissa jo 1970-luvulta alkaen parempi kuin monissa muissa arabimaissa.

Kyselyn johtopäätösten mukaan seksuaalisen häirinnän lisääntymisen takana on kulttuuri, jossa miehet ja naiset pyritään pitämään toisistaan erillään kouluissa ja julkisilla paikoilla.

”Normaaleja ja luonnollisia suhteita tyttöjen ja poikien välille ei pääse syntymään. Kun vuorovaikutusta lopulta tapahtuu, se on jännitteistä, täynnä pelkoa ja kireyttä”, raportissa todetaan.

Raportin mukaan tyttöjen ja poikien eristäminen toisistaan on johtanut siihen, etteivät lapset ymmärrä julkisten tilojen olevan kaikkien yhteisesti jakamia, eivätkä miehet kunnioita julkisessa tilassa olevia naisia.

Naisten oikeuksia ajavan irakilaisen al-Amal-järjestön johtaja Hanaa Edwar selittää seksuaalisen häirinnän kasvua Yhdysvaltojen johtaman liittouman 2003 aloittamalla sodalla ja sillä, että pitkään jatkunut konflikti rapautti yhteiskunnan rakenteet.

Eurooppalaisen FRA:n kyselytutkimuksessa Ruotsi on seksuaalisen häirinnän yleisyydessä EU:n kärkisijalla ja muutkin Pohjoismaat EU:n keskiarvon yläpuolella. FRA:n mukaan suuret erot EU-maiden välillä voivat johtua kulttuuri- ja lainsäädäntöeroista. Eri maissa on erilaisia käsityksiä siitä, mikä koetaan seksuaaliseksi häirinnäksi ja miten avoimesti niistä puhutaan.

Dahlgrenin mukaan seksuaaliseen häirinnän kulttuuria arabimaissa ei voi selittää islamilla, koska häirinnän yleisyys vaihtelee muslimimaiden välillä. Esimerkiksi Egyptissä seksuaaliseen häirintään syyllistyvät myös koptikristityt, hän sanoo.

”Seksuaalinen häirintä on yleistä Kairossa, kun taas esimerkiksi Jemenin kaupungeissa tai Damaskoksessa se on ollut ennen sotaa vähäisempää. Toisaalta esimerkiksi Intiassa naisten joukkohäirintä ja joukkoraiskaukset ovat yleinen ongelma.”

Mikä sitten selittää naisten seksuaalisen häirinnän yleisyyttä joissakin maissa?

”Yksi syy on se, että ongelmaa on vähätelty ja naisia on syyllistetty. On selitelty, että nainen on huonosti pukeutunut tai ollut väärässä paikassa väärään aikaan.”

Vaikka tiedot Kölnin tapahtumista ovat yhä vaillinaisia, ne kielivät huolestuttavasta ilmiöstä. Naisten joukkoahdistelu pitääkin Dahlgrenin mukaan tuomita selkein sanoin.

”Missään tapauksessa Suomeen ei saa päästää tällaista ilmiötä. Kyse on kauttaaltaan rikollisesta toiminnasta.”

Myös Noora Flinkman Harassmap-järjestöstä korostaa, että ongelmasta pitää puhua.

”Suurin ongelma on se, jos yhteiskunta kokonaisuutena johtajat mukaan lukien ei näe häirintää rikollisena. Silloin kukaan ei uskalla nousta sitä vastaan.”

Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Ainakin 90 naista on ilmoittanut poliisille tulleensa ryöstetyksi tai seksuaalisesti häirityksi Kölnin keskustassa uudenvuoden juhlahumussa. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat