Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italia: EU:n valittava pakolaissääntöjensä ja Schengen-sopimuksen välillä

Ulkomaat
 
Valentyn Ogirenko / Reuters
Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni.
Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni. Kuva: Valentyn Ogirenko / Reuters

Italian mukaan EU:n on valittava sisärajat avanneen Schengenin sopimuksen ja jäsenvaltioiden vastuuta turvapaikanhakijoista määrittävän Dublinin sopimuksen välillä, sillä pakolaiskriisin myötä nämä kaksi sopimusta eivät ole enää yhteensopivia.

”Euroopan unionilla on kaksi vaihtoehtoa. Se joko kärsii siirtolaistulvan vaikutukset tai yrittää hallita sitä”, Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni sanoi tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Se voi hallita tilannetta, jos se toimii yhtenäisesti ja jos se tunnustaa, että neljännesvuosisata sitten pohditut säännöt eivät enää käy tilanteessa, joka nyt on käsillä”, hän sanoi.

Italia haluaa muuttaa niin sanotun Dublinin sopimuksen sääntöä, jonka mukaan EU-alueelle saapuvien turvapaikanhakijoiden asia pitää käsitellä siinä jäsenmaassa, jonne he ensimmäisinä saapuivat. Italian mukaan sääntö ei ole kestävä, kun valtaosa turvapaikanhakijoista saapuu Välimeren yli Italiaan ja Kreikkaan.

Italiaan on saapunut kahden viime vuoden aikana 320 000 turvapaikanhakijaa. Koska heitä ei ole rekisteröity, valtaosa on jatkanut matkaansa muualle EU-alueelle. Tulijat ovat pyrkineet etupäässä Saksaan.

Rajatarkastukset sopimukseen kuuluvien maiden väliltä poistanut Schengen-sopimus on ollut viime syksystä asti oudossa tilanteessa, kun monet jäsenmaat ovat aloittaneet rajatarkastuksia. Ne ovat perustelleet niitä sillä, että alueen ulkorajat eivät enää pidä viitaten Italiaan ja Kreikkaan.

Nyt muut EU-maat vaativat Italiaa rekisteröimään veneillä saapuvat turvapaikanhakijat, ja tarvittaessa ottamaan sormenjäljet vaikka väkisin. Tämä ärsyttää Italiaa, joka kokee jääneensä Kreikan kanssa yksin.

”Viime vuonna 850 000 ihmistä saapui Kreikkaan. Dublinin sääntöjen mukaan Kreikan olisi pitänyt ottaa heidät kaikki vastaan”, Gentiloni sanoi.

”Kaikki tietävät, ettei se ole mahdollista ja ettei niin käynyt. Silti, tästä huolimatta, vaaditaan, että Dublinin sopimusta noudatetaan.”

Hänen mukaan EU-maiden pitäisi myös muodostaa yhdessä lista maista, joita pidetään niin turvallisina, että niistä tulevia turvapaikanhakijoita voidaan palauttaa lähtömaahansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat