Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työehtojen heikentämisestä suuttuneet lääkärit lakkoilevat Englannissa

Hallitus haluaa heikentää työehtoja. Lauantaista uhkaa tulla arkipäivä.

Ulkomaat
 
Stefan Wermuth / REUTERS
Lääkärit osoittivat mieltään St Thomasin sairaalan edustalla Lontoossa tiistaina. Erikoistuvat lääkärit lakkoilevat Englannissa, koska konservatiivihallitus haluaa heikentää työehtoja.
Lääkärit osoittivat mieltään St Thomasin sairaalan edustalla Lontoossa tiistaina. Erikoistuvat lääkärit lakkoilevat Englannissa, koska konservatiivihallitus haluaa heikentää työehtoja. Kuva: Stefan Wermuth / REUTERS
Fakta

Erikoistuvien palkkahaitari on suuri

 Erikoistuvat lääkärit lakkoilevat Englannissa ensi kertaa 40 vuoteen.

 Taustalla on konservatiivihallituksen aikomus heikentää lääkärien työehtoja. Entistä useampi työtunti pitäisi tehdä peruspalkalla.

 Erikoistuvien lääkärien palkkahaitari on suuri.

 Britannian lääkäriliiton mukaan vuosipalkka alkaa 22 636 punnasta eli noin 30 300 eurosta. Vuosipalkka on enintään 47 175 puntaa eli noin 63 200 euroa.

Lontoo

Synnytyslääkärinä toimiva Oli O’Donovan on vihainen – ja lakossa.

”Britannian hallitus ei arvosta lääkärien työtä. Työmäärää halutaan lisätä ja työehtoja heikentää. Kohta olemme niin väsyneitä, että potilasturva vaarantuu”, O’Donovan kertoi tiistaina lontoolaisen University College -sairaalan edustalla.

Hänen mielestään uhattuna on koko Britannian julkinen terveydenhoitojärjestelmä (NHS).

”Ei ihme, jos lääkärin työ ei kohta enää kiinnosta fiksuimpia nuoria.”

O’Donovan on yksi Englannin noin 53 000:sta niin sanotusta juniorilääkäristä, joiden ensimmäinen 24 tunnin lakko päättyy keskiviikkoaamuna.

Nämä lääkärit (junior doctors) eivät ole nimestään huolimatta aina mitään junioreja. Ikähaitari on alle kolmekymppisistä aina noin 40-vuotiaisiin.

Heillä on lääkärinopinnot jo takana, mutta noin kymmenen vuoden harjoittelu on yhä kesken. Suomenkieliseksi vastineeksi käy erikoistuva lääkäri.

Nyt erikoistuvat lääkärit lakkoilevat ensimmäistä kertaa noin 40 vuoteen. Syynä on Britannian konservatiivihallituksen aikomus heikentää lääkärien työehtoja.

Peruspalkkaan on luvassa noin 11 prosentin korotus, mutta avainehdot ilta- ja viikonlopputyöstä uhkaavat heikentyä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että lauantaista tulisi erikoistuville lääkäreille tavallinen arkipäivä, josta ei saisi lisäkorvausta.

Tämän lisäksi arki-iltojen lisäkorvaus epämukavasta työajasta juoksisi vasta iltakymmenestä. Nyt korvauksen saa jo iltaseitsemästä lähtien.

”Paljon päivystävä lääkärimieheni uhkaa menettää jopa 30 prosenttia palkastaan. Omaan palkkaani muutos ei vaikuttaisi yhtä paljon”, kertoi histopatologiaan erikoistuva lääkäri Delia-Marina Alexa Lontoossa.

Alexa oli tiistaina kollegoittensa kanssa lakkovahtina. Lääkärit jakoivat ohikulkijoille rintanappeja ja -tarroja. Niistä muistutettiin, että lääkärien taistelu on ”kaikkien taistelu”.

Samaa mieltä oli myös lakkoilijoita sairaalan edustalla kannustanut Claire Glasman. Pyörätuolissa istuva Glasman kantoi julistetta, jossa vaadittiin lääkäreille ja sairaanhoitajille reilua palkkaa.

”Hallituksella on kyllä rahaa sotiin ja ydinsukellusveneisiin, mutta terveydenhuoltoon ei haluta panostaa. Lopulta kärsivät potilaat, jos lääkärien ja sairaanhoitajien etuja leikataan”, hän sanoi.

Mielipidemittausten mukaan brittien enemmistö tukee lääkärien lakkoa, vaikka se lykkäsi noin neljäätuhatta leikkausta ja muuta hoitoa.

Toinen vuorokauden mittainen lääkärilakko on luvassa tammikuun lopussa. Jos Britannian lääkäriliitto ja maan hallitus eivät pääse sopuun uusista työehdoista, helmikuussa uhkaa vielä kolmas lakko.

Hätätapausten hoitoon lakkoilu ei vaikuta. Erikoislääkärit (consultants) ja yleislääkärit (GPs) ovat töissä normaalisti.

Lääkärilakossa on myös runsaasti poliittisia ulottuvuuksia.

Konservatiivihallituksen mukaan työehtoja pitää rukata, jotta julkinen terveydenhoitosektori (NHS) toimisi kunnolla ympäri viikon.

Lääkärien mukaan NHS toimii jo nyt kellon ympäri ja kyse olisi vain työehtojen heikentämisestä. Lääkärien – ja työväenpuolueen – syyttävä sormi osoittaa nyt hallituksen terveysministeriin Jeremy Huntiin.

”Konservatiivihallitus uhkaa tuhota NHS:n leikkauksilla ja yksityistämisillä”, arvioi lakkolaisia tukemaan tullut labourin kannattaja Ann Thomas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat