Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ei halua Puolasta uutta Unkaria

Euroopan komissio pohtii keskiviikkona, ovatko Puolan uudistukset demokratian ja EU:n perusarvojen vastaisia.

Ulkomaat
 
KACPER PEMPEL / REUTERS
Nainen heilutti EU:n ja Puolan lippuja hallituksenvastaisessa mielenosoituksessa Varsovassa lauantaina.
Nainen heilutti EU:n ja Puolan lippuja hallituksenvastaisessa mielenosoituksessa Varsovassa lauantaina. Kuva: KACPER PEMPEL / REUTERS
Fakta

Sananvapaus ja oikeusvaltio uhattuina

 Uusi medialaki antaa hallitukselle vallan nimetä julkisen palvelun mediayhtiöiden johtoa.

 Tekeillä on myös toinen medialaki, jonka osana julkisen palvelun mediatalojen toimittajille on tiedossa kolmen kuukauden koeaika.

 Hallitus ei hyväksy edeltäjänsä tekemiä tuomarinimityksiä, vaikka tuomioistuin on todennut laillisiksi kolme nimitystä viidestä. PiS on ohittanut tuomioistuimen linjauksen ja valinnut tilalle omat viisi ehdokastaan.

 Tuomioistuin on kiistan vuoksi käytännössä toimintakyvytön. PiS on lisäksi muuttanut tuomioistuimen toimintatapoja koskevaa lakia.

Budapest

Vauhti on vaikuttava.

Puolan pääministeripuolue Laki ja oikeus (PiS) on ollut vallassa kaksi kuukautta. Tuossa ajassa se on vaihtanut turvallisuuselinten johdon, vaarantanut median ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden sekä ajautunut törmäyskurssille Euroopan unionin kanssa.

Tahti on nopea, mutta suunta kyseenalainen. Euroopan komissio pohtii keskiviikkona, ovatko Puolan uudistukset demokratian ja EU:n perusarvojen vastaisia. On mahdollista, että EU:n vuonna 2014 lanseeraama rangaistusmenettely otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa.

Se olisi merkki uudenlaisesta vastakkainasettelusta autoritaarisia elkeitä näyttävien jäsenmaiden ja Brysselin välillä.

Saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitung kertoi sunnuntaina EU-lähteisiin viitaten, että komissio aikoo käynnistää rangaistusmenettelyn ja määrätä selvityksen Puolan demokratian tilasta. Lehden mukaan komissiota huolestuttaa erityisesti perustuslakituomioistuimen tuomarinimityksiä koskeva kiista.

Varsinaisten sanktioiden määrääminen on sen sijaan epätodennäköistä. Äärimmäisenä keinona kolmiportaisessa prosessissa on äänioikeuden vieminen Puolalta, mutta Unkari on ilmoittanut aikovansa estää Puolan rankaisemisen.

Puola on seitsemän viime vuoden ajan ollut EU:lle helppo ja mieluinen kumppani. Suunta muuttui lokakuun parlamenttivaaleissa. EU-myönteinen Kansalaisfoorumi joutui väistymään vallasta, kun kansallismielinen ja euroskeptinen PiS sai parlamenttiin enemmistön.

Uusi Puola huolestuttaa unionia, koska se alkaa näyttää Unkarilta. Unkarin pääministeri Viktor Orbán sääti muutama vuosi sitten samankaltaisia sananvapautta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta heikentäneitä lakeja, ja EU katseli voimattomana sivusta. Tämä oli yksi syy rangaistusmekanismin kehittämiseen.

Huolta lisää se, että 38,5 miljoonan asukkaan Puola on vaikutusvaltaisempi jäsenmaa kuin 10 miljoonan asukkaan Unkari.

Pitäisikö Puolasta olla huolissaan?

”Ehdottomasti!” kommentoi puolalaistutkija Anna Materska-Sosnowska Varsovan yliopistosta. ”PiS:n säätämät lait eivät sovi demokraattiseen oikeusvaltioon.”

Materska-Sosnowska pitää EU:n reagointia merkkinä siitä, että komissio on ottanut opiksi Unkarista. Myös Puolan kansalaisyhteiskunta on herännyt. Viimeksi lauantaina tuhannet ihmiset vastustivat mielenosoituksessa uutta medialakia, joka antaa hallitukselle oikeuden vaihtaa valtiollisten tv- ja radiokanavien johtoa.

Varsovassa asuva Radio 3:n toimittaja Dariusz Rosiak ei näe PiS:n toimintatapoja dramaattisena muutoksena Puolan poliittisessa kulttuurissa.

Poliittiset voimasuhteet ovat vaikuttaneet julkisen palvelun median sisältöön aiemminkin, hän kertoo. Kansalaisfoorumi yritti saada läpi vastaavaa medialakia vuonna 2007.

”Sama meno on jatkunut jo 26 vuotta. Valtapuolue yrittää haalia kaiken mahdollisen vallan”, 53-vuotias Rosiak sanoo viitaten kylmän sodan jälkeiseen aikaan.

Hän muistuttaa, että perustuslakituomioistuinta koskevan kiistan perusta luotiin Kansalaisfoorumin valtakauden loppumetreillä. Puolue nimitti vaalien aikaan uusia tuomareita, vaikka osa paikoista avautui vasta vaalien jälkeen. Kaksi nimitystä todettiin laittomiksi.

Mutta PiS meni askeleen pidemmälle. Puolueen ehdokkaana valtaan noussut presidentti jyräsi tuomioistuimen linjauksen ja vahvisti PiS:n nimitykset kaikkiin viiteen avautuneeseen tuomarin virkaan.

PiS on kiistänyt väitteet demokratian heikentämisestä.

Komission keskiviikkoisesta päätöksestä huolimatta vahinkoa on jo tapahtunut. Uusi hallitus jakaa Puolaa voimakkaasti.

Myös EU:hun uhkaa syntyä uusia jakolinja, kun Puola tiivistää suhteitaan Unkariin. Orbánin viimeviikkoinen yllätysmatka Puolaan näyttää uuden euroskeptisen siiven järjestäytymiskokoukselta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat