Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Kölnin tapahtumista tiedetään tähän mennessä?

Uutenavuotena ulkomaalaisten miesten tekemästä ahdistelusta tulee viranomaisille edelleen ilmoituksia. Saksan hallitus haluaa nyt kiristää rikollisten käännytyslakia.

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Mielenosoittajat vastustivat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Kölnissä lauantaina.
Mielenosoittajat vastustivat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Kölnissä lauantaina. Kuva: Zacharie Scheurer

Mitä tiedetään nyt varmasti Kölnin tapahtumien etenemisestä?

Uudenvuodenaaton iltana Kölnin rautatieaseman ja tuomiokirkon välisellä alueella kokoontui noin tuhat ulkomaalaistaustaista miestä. Miehistä monet olivat humalassa.

Pienemmissä ryhmissä he ahdistivat asemalla tai sen edessä aukiolla kulkeneita naisia piirien sisään. Poliisin mukaan naiset ovat kertoneet, että miehet koskettelivat heitä rintoihin, haarojen väliin ja takapuoleen. Lisäksi monilta varastettiin matkapuhelin tai lompakko.

Kölnin poliisi oli tiistaihin mennessä saanut 653 rikosilmoitusta, joista noin 45 prosenttiin liittyy seksuaalinen ahdistelu.

Mitä tekijöistä tiedetään?

Tiistaina Kölnin poliisi kertoi, että sillä on tiedossaan 23 epäillyn tekijän nimet.

Maanantaina, kun epäiltyjen kokonaismäärä oli 19, heistä 14 oli Süddeutsche Zeitung -lehden tietojen mukaan kotoisin Pohjois-Afrikasta, useimmat Marokosta. Kymmenen heistä on turvapaikanhakijoita. Joukossa on yksi syyrialainen. Kukaan epäillyistä ei ole Saksan kansalainen. Tiistaina tutkinta ja tiedotus siirtyivät syyttäjälle.

Oliko miesjoukko sopinut toiminnastaan etukäteen?

Saksan keskusrikospoliisin (BKA) johtaja Holger Münch arvioi, että Kölnin asemalle kokoontuneet miehet olivat sopineet uudenvuoden teoista ja kokoontumisesta sosiaalisessa mediassa. Hän ei katso järjestäytyneiden rikollisryhmien liittyvän tapahtumiin.

”Yleensä tällaisesta sovitaan sosiaalisessa mediassa”, hän sanoi RBB-kanavalle tiistaina.

Myös Saksan oikeusministeri Heiko Maas on esittänyt arvion, että näin monen ulkomaalaismiehen kokoontuminen on todennäköisesti jotenkin organisoitu. Tarkempia todisteita sopimisesta ei ole esitelty julkisuudessa.

Miten ahdistellut naiset kuvaavat tapahtumia?

Poliisin mukaan naiset kertovat, että ihmisjoukossa heitä kosketeltiin joka puolelta, niin että oli mahdotonta jäljittää tekijöitä.

HS:n viime perjantaina haastattelema paikalla ollut kölniläinen Rabia, 26, kuvasi tilannetta näin: ”Poikaystäväni kuljetti minua edessään. Ensin ajattelimme, että miehet yrittävät varastaa meiltä. Sitten alkoi myös kopelointi. Se oli naiselle kauhea kokemus.”

Mitä Kölnin poliisi teki tapahtumayönä?

Paikalla asemalla oli noin 80 poliisia, jotka jäivät tilanteessa alakynteen. Kölnin poliisia on kritisoitu siitä, että se ei hälyttänyt valmiusjoukkoja apuun.

Kaupungin poliisipäällikkö Wolfgang Albers siirrettiin perjantaina 8. tammikuuta eläkkeelle.

Kölnin poliisin epäillään piilotelleen asiaa, samoin median. Pitääkö se paikkansa?

Kölnin poliisi tiedotti torstaina olleen uudenvuodenaaton tapahtumista vasta maanantaina 4. tammikuuta. Se on perustellut tätä tapahtumien epäselvyydellä. Poliisin sisäinen raportti valmistui sunnuntaina 3. tammikuuta.

Saksankin media reagoi erittäin hitaasti. Uutinen levisi ensi kölniläisessä sosiaalisessa mediassa, sitten viikonloppuna paikallislehtiin ja Süddeutsche Zeitungiin. Suurin osa raportoi vasta maanantaina ja yleisradioyhtiö ZDF vasta tiistaina. Myös Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta tiistaina aamulla.

Mitä poliittisia vaikutuksia Kölnin tapahtumilla on Saksassa?

Kölnin tapahtumat ovat aloittaneet Saksassa kriittisen keskustelun maahanmuuttopolitiikasta, poliisin toiminnasta ja median avoimuudesta.

Tiistaina Saksan hallitus sopi esityksestä, jonka mukaan ulkomaalainen voidaan karkottaa, jos hänet on tuomittu vuodeksi vankeuteen taposta tai murhasta, ruumiillisesta väkivallasta, seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamisesta, sarjamurroista tai poliisin vastustamisesta.

Islamisaatiota vastustava Pegida-liike järjesti Kölnissä viime lauantaina mielenosoituksen. Siinä mukana marssineet huligaanit mellakoivat, ja lopulta poliisi hajotti joukon. Sunnuntaina Kölnissä tuntemattomat tekijät pahoinpitelivät maahanmuuttajia. Kaksi pakistanilaista ja yksi syyrialainen saivat vammoja.

99 prosenttia egyptiläisnaisista kertoo tulleensa seksuaalisesti häirityksi
99 prosenttia egyptiläisnaisista kertoo tulleensa seksuaalisesti häirityksi
Seksuaalinen häirintä on pelottavan yleistä Egyptissä, kertovat HSTV:n kokoamat tilastot. Lyhyt video kertoo, miten yleistä häirintä on myös Irakissa - ja Suomessa. Kuva: Reuters, toimittaja: Esa Juntunen ja Jukka Huusko.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat