Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkoahdistelun tavoitteena on naisten eristäminen

Joukkoahdistelua saattaa edistää kulttuuri, jossa miehet ja naiset pidetään erillään ja ahdistelusta syyllistetään naisia.

Ulkomaat
 
Asmaa Waguih / Reuters
Naiset osoittivat mieltään seksuaalista häirintää vastaan Kairon oopperatalolla kesällä 2014. Viikkoa aiemmin miesjoukko oli hyökännyt naisen kimppuun ja ahdistellut häntä seksuaalisesti presidentti Abdel Fattah al-Sisin virkaanastujaisjuhlassa Tahririn aukiolla.
Naiset osoittivat mieltään seksuaalista häirintää vastaan Kairon oopperatalolla kesällä 2014. Viikkoa aiemmin miesjoukko oli hyökännyt naisen kimppuun ja ahdistellut häntä seksuaalisesti presidentti Abdel Fattah al-Sisin virkaanastujaisjuhlassa Tahririn aukiolla. Kuva: Asmaa Waguih / Reuters

Kölnin joukkoahdistelun jälkeen saksalaisessa mediassa nousi otsikoihin arabiankielinen termi, jota on erityisesti Egyptissä käytetty kuvaamaan naisten joukkoahdistelua.

”Taharrush gamae -ilmiö on saapunut Saksaan”, Die Welt -lehti kertoi sunnuntaina.

Suomessa nettipoliisi Marko Forss kirjoitti Facebook-päivityksessään seuraavana päivänä ”Taharrush game -toiminnasta”, (game on englanniksi peli). Sen jälkeen verkossa alkoi levitä tulkintoja, että kyseessä olisi jonkinlainen arabimiesten suosima naisten ahdistelupeli.

Monilla keskustelupalstoilla epäiltiin, että Kölnin uudenvuoden tapahtumissa olisi kyse ennalta suunnitellusta ja järjestelmällisestä ahdistelusta, joka leviää turvapaikanhakijoiden mukana arabimaista Eurooppaan.

Eurooppalaisessa mediassa leviävä käsitys taharrush gamaesta on väärinkäsitys, sanoo naisten seksuaalista häirintää Egyptissä kartoittavan ja vastustavan Harassmap-järjestön tiedottaja Noora Flinkman.

”Taharrush gamae on yksinkertaisesti arabiankielinen sana, joka kirjaimellisesti tarkoittaa joukolla tehtyä häirintää. Se ei ole mikään rituaali eikä seksuaalisen häirinnän perinne”, Flinkman kertoo sähköpostitse.

”Kyseessä on seksuaalisen häirinnän ja väkivallan äärimmäinen muoto.”

Kölnin ahdistelut toteutettiin joukolla. Lähi-idän ja islamin tutkija Susanne Dahlgren ei ole silti törmännyt todisteisiin, että toiminta olisi ollut ennalta suunniteltua ja järjestelmällisiä.

Dahlgrenista vaikuttaa siltä, että paikalle tultiin pitämään hauskaa mutta tilanne riistäytyi käsistä.

”Käsitys siitä, että naisten ahdisteleminen humalassa on hauskaa, on tietenkin täysin väärin. Ei pidä olla naiivi ja luulla, että se olisi hyväksyttävää maahanmuuttajienkaan parissa.”

Egyptissä naisten joukkoahdistelu on silti ollut jo pitkään tiedostettu ilmiö.

Ensimmäisen kerran miesjoukkojen harjoittama naisten ahdistelu nousi Egyptissä julkisuuteen vuonna 2005 uskonnollisen eid-juhlan aikaan. Vielä tuolloin naisten seksuaalinen häirintä oli Egyptin julkisessa keskustelussa pitkälti tabu. Naisjärjestöt alkoivat kampanjoida häirintää vastaan.

Kansainväliseen julkisuuteen naisten joukkoahdistelu ja jopa väkivaltaiset joukkoraiskaukset nousivat Egyptin kansannousun aikana.

Naisten joukkoahdistelu Tahririn aukiolla alkoi helmikuussa 2011 samoihin aikoihin, kun Hosni Mubarak ilmoitti luopuvansa vallasta. Tätä edeltäneiden mielenosoitusviikkojen aikana monet aktivistit olivat pitäneet Tahriria naisille turvallisena paikkana – poliisin hyökkäyksiä lukuun ottamatta.

Harassmapin perustaja Engy Ghozlan arvioi egyptiläiselle Al-Ahram-lehdelle vuonna 2013, että joukkoahdistelu Tahririlla oli järjestäytynyttä. Se saattoi olla jopa kansannousua vastustavan sotilashallinnon poliittinen ase, vaikka myös Muslimiveljeskuntaa on syytetty samasta.

”Tahririn konteksti on poliittinen. Hyökkäykset olivat todennäköisesti järjestettyjä”, Ghozlan sanoi.

Dahlgrenin tietojen mukaan Tahririn joukkoahdisteluja ei ole vieläkään selvitetty. Niiden viesti oli kuitenkin selvä.

Suhaib Salem / Reuters
Sadattuhannet ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin demokratian puolesta Tahririn aukiolla helmikuussa 2011.
Sadattuhannet ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin demokratian puolesta Tahririn aukiolla helmikuussa 2011.

”Naiset haluttiin pois Tahririlta. Se oli pelottelutaktiikkaa.”

Tahririn joukkoraiskausten ohella naisten seksuaalinen häirintä – sekä suullinen että fyysinen – on Egyptissä arkipäivää. YK:n pari vuotta sitten tekemässä kyselyssä jopa 99 prosenttia egyptiläisistä naisista kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää.

Myös esimerkiksi Afganistanissa, Pakistanissa ja nyttemmin Irakissakin naisten seksuaalinen häirintä on yleistä.

Irakin naistoimittajien järjestön IWJF:n viime syksynä tekemän kyselyn mukaan 77 prosenttia irakilaisista naisista on kokenut seksuaalista häirintää. Ilmiötä pidetään uutena Irakissa, jossa naisten asema oli 1970-luvulta alkaen parempi kuin monissa muissa arabimaissa.

IWJF:n raportin mukaan seksuaalisen häirinnän lisääntymisen takana on kulttuuri, jossa miehet ja naiset pyritään pitämään erillään toisistaan kouluissa ja julkisilla paikoilla.

”Normaaleja ja luonnollisia suhteita tyttöjen ja poikien välille ei pääse syntymään. Kun vuorovaikutusta lopulta tapahtuu, se on jännitteistä, täynnä pelkoa ja kireyttä”, raportissa todetaan.

Tyttöjen ja poikien eristäminen toisistaan johtaa siihen, etteivät lapset opi ymmärtämään julkisten tilojen olevan yhteisiä kaikille. Lopulta miehet eivät kunnioita julkisessa tilassa olevia naisia.

Eurooppalaisen FRA:n kyselytutkimuksessa Ruotsi on seksuaalisen häirinnän yleisyydessä EU:n kärkisijalla ja muutkin Pohjoismaat EU:n keskiarvon yläpuolella.

Suuret erot EU-maiden välillä voivat FRA:n mukaan johtua kulttuuri- ja lainsäädäntöeroista: eri maissa on erilaisia käsityksiä siitä, mikä koetaan seksuaaliseksi häirinnäksi ja miten avoimesti siitä puhutaan.

Dahlgren sanoo, ettei seksuaaliseen häirintään liittyvää kulttuuria voi selittää islamilla, koska häirinnän yleisyys vaihtelee eri muslimimaissa. Esimerkiksi Egyptissä seksuaaliseen häirintään syyllistyvät myös koptikristityt, hän sanoo.

”Seksuaalinen häirintä on yleistä Kairossa, kun taas esimerkiksi Jemenin kaupungeissa tai Damaskoksessa se on ollut ennen sotaa vähäisempää. Toisaalta myös Intiassa naisten joukkohäirintä ja joukkoraiskaukset ovat yleinen ongelma.”

Mikä sitten selittää naisten seksuaalisen häirinnän yleisyyttä joissakin maissa?

”Yksi syy on se, että ongelmaa on vähätelty ja naisia on syyllistetty. On selitelty, että nainen on pukeutunut väärin tai ollut väärässä paikassa väärään aikaan.”

Vaikka tiedot Kölnin tapahtumista ovat yhä vaillinaisia, ne kielivät huolestuttavasta ilmiöstä. Naisten joukkoahdistelu pitää Dahlgrenin mukaan tuomita selkein sanoin.

”Missään tapauksessa Suomeen ei saa päästää tällaista ilmiötä. Kyse on kauttaaltaan rikollisesta toiminnasta.”

Myös Noora Flinkman Harassmap-järjestöstä korostaa, ettei ongelmasta pidä vaieta.

”Suurin ongelma on, jos yhteiskunta kokonaisuutena ja johtajat mukaan lukien ei näe häirintää rikoksena. Silloin kukaan ei uskalla nousta sitä vastaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat