Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin terrorismi ei tullut yllätyksenä

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

Tiistaina Sultanahmetin historiallisella aukiolla Istanbulissa tehty pommi-isku ei valitettavasti ollut suinkaan ainoa laatuaan. Turkin turvallisuustilanne on heikentynyt vakavasti viime kesän jälkeen, ja ainakin osavastuu kehityksestä lankeaa maan hallinnon harteille.

Lokakuussa Ankaran kaduilla nähtiin poikkeuksellisen paljon verta, kun tiettävästi terroristijärjestö Isis iski rauhankulkueeseen. Verilöylyssä kuoli yli sata ihmistä.

Turkkia ja maan itsevaltaista presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania on pitkään syytetty lepsuilusta maan Syyrian-vastaisella rajalla. Terroristit ovat voineet tulla ja mennä oman mielensä mukaisesti. Kun he ovat päässeet Turkkiin kylvämään tuhon siemeniään, syöpäsolujen kitkeminen on lähes mahdotonta. Välinpitämättömyydestä maksetaan nyt Turkissa kalliisti.

Erdoğan suhtautui pitkään penseästi myös elintärkeän liittolaisensa Yhdysvaltojen johtaman liittouman operaatioon Isisiä vastaan. Kun Venäjäkin aloitti sotatoimet Syyriassa, ajautuivat Erdoğan ja presidentti Vladimir Putin napit vastakkain. Turkki menetti Yhdysvaltojen luottamuksen ja aiheutti mittavaa vahinkoa Venäjän-suhteilleen.

Erdoğan kärjisti turvallisuustilannetta kesällä, kun hänen pitkään johtamansa AK-puolue hävisi vaalit.

Arvostelijoiden mukaan Erdoğan yritti haalia ennen uusintavaaleja lisää kannatusta julistamalla sodan kurdeja vastaan. Vuosikausia rakennettu hutera rauhankehitys vuosikymmenten väkivaltaisuuksien jälkeen romutettiin kenties peruuttamattomasti.

Erdoğan tilasi sodan, ja sellaisen hän valitettavasti myös sai.

Kuolonuhrien lisäksi väkivalta on surkea uutinen maan turismille. Monet ovat jo pohtineet, onko Turkki enää se rauhallinen, ystävällinen ja aurinkoinen lomapaikka, jollaisena maa on aiemmin totuttu tuntemaan.

Harkinta on tietysti aina paikallaan, mutta ei turistien tule Turkkia vältellä. Isku turismille olisi voitto terroristeille. Tällaista iloa barbaareille ei tule suoda.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat