Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pommi tappoi turisteja Istanbulissa

Suomen ulko­ministeriö painottaa varovaisuutta suurissa kaupungeissa.Saksa kehottaa välttämään turistialueita.

Ulkomaat
 
MURAD SEZER / REUTERS
Poliisi vartioi Sultanahmetin aukion läheistä aluetta pommi-iskun jälkeen tiistaina Istanbulissa.
Poliisi vartioi Sultanahmetin aukion läheistä aluetta pommi-iskun jälkeen tiistaina Istanbulissa. Kuva: MURAD SEZER / REUTERS

Ulkoministeriö ajantasaisti tiistaina Turkkia koskevaa matkustustiedotettaan sen jälkeen, kun pommi-isku oli tappanut kymmenen ihmistä Istanbulin turistialueen sydämessä. Lisäksi viisitoista ihmistä haavoittui iskussa, joka tapahtui Sultanahmetin aukiolla. Aukion laidalla sijaitsevat Hagia Sofian museo ja Sininen moskeija.

Ulkoministeriön matkustustiedotteessa painotetaan nyt aiempaa enemmän sitä, että varovaisuus on tarpeen suurissa kaupungeissa ja Kaakkois-Turkissa. Ministeriö myös painottaa aiempaa

vahvemmin, että uudet terrori-iskut ovat mahdollisia.

Suomen Turkin-suurlähettilään Nina Vaskunlahden mukaan tilanne Kaakkois-Turkissa on niin jännittynyt, että sinne ei kannata matkustaa, jos ei ole aivan pakko.

Sen sijaan suomalaisten suosimissa lomakohteissa Alanyan ja Antalyan alueella on ollut rauhallista, Vaskunlahti painottaa. Ulkoministeriö ei kehota olemaan matkustamatta Turkkiin.

Istanbulin iskussa kuolleista ainakin kahdeksan on saksalaisia, Saksan ulkoministeriö kertoi illalla. Aiemmin Turkki oli kertonut saksalaisuhreja olleen yhdeksän. Perun ulkoministeriö ilmoitti yhden uhreista olleen perulainen, Reuters kertoi.

Myös Saksa varoitti Reutersin mukaan kansalaisiaan Turkin riskeistä. Saksan ulkoministeriö kehotti välttämään turistialueita ja suuria ihmisjoukkoja.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu sanoi tiistai-iltana, että iskun taustalla oli äärijärjestö Isis.

Jo aiemmin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kertoi Reutersin mukaan, että viranomaiset pitävät syyllisenä syyrialaista itsemurhapommittajaa.

Myöhemmin varapääministeri Numan Kurtulmus sanoi, että iskun tekijä oli tunnistettu vuonna 1988 syntyneeksi syyrialaiseksi. Varapääministerin mukaan tekijä olisi tullut äskettäin rajan yli Syyriasta eikä hän ollut Turkissa seurattavien listalla.

Turkkilainen tv-kanava CNN Türk kertoi, että loukkaantuneiden joukossa on saksalaisten lisäksi norjalaisia turisteja.

Suurlähettiläs Vaskunlahden mukaan tiistai-iltana ei ollut saatu tietoa, että uhrien joukossa olisi ollut suomalaisia.

Uutistoimisto Reutersille puhuneiden silminnäkijöiden mukaan iskupaikalla näkyi useita uhreja heti iskun jälkeen.

”Räjähdys oli hyvin voimakas ja aiheutti kovan tärinän. Juoksimme ulos ja näimme ruumiinosia”, kertoi läheisessä antiikkikaupassa työskentelevä nainen nimettömänä Reutersille.

Turkki on ollut viime kuukausina varpaillaan terroriuhan vuoksi.

Turkki kuuluu sotilasliitto Natoon. Se on osallistunut Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan, joka taistelee Isisiä vastaan. Turkki on myös vallannut alueita Irakista ja Syyriasta osana operaatiota.

Lokakuussa itsemurhapommittajat iskivät Turkin pääkaupungissa Ankarassa rauhankulkueeseen. Ilmeisesti Isisin tekemässä iskussa kuoli yli sata ihmistä.

Istanbulin räjähdyksen jälkeen kuvattu amatöörivideo
Istanbulin räjähdyksen jälkeen kuvattu amatöörivideo
Istanbulissa Sultanahmetin aukiolla aamulla tapahtunut räjähdys on surmannut useita ihmisiä. Uutistoimisto Reuters välitti räjähdyksen jälkeen kuvatun amatöörivideon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat