Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Video Pohjois-Korean ohjuskokeesta paljastui väärennökseksi

Analyytikoiden mukaan väitetty ballistisen ohjuksen laukaisu sukellusveneestä oli koottu vanhoista videoista

Ulkomaat
 
Kim Jong-un virnistää väärennösohjukselle mahtipontisella propagandavideolla
Kim Jong-un virnistää väärennösohjukselle mahtipontisella propagandavideolla
Sulkeutunut Pohjois-Korea julkisti viime viikolla mahtipontisen videon ohjuskokeesta. Asiantuntijoiden mukaan video on väärennös. Toimittaja: Jarmo Huhtanen HS, kuva: Pohjois-Korean television KCTV

Pohjois-Korean viime viikolla julkaisema video ballistisen ohjuksen laukaisusta on paljastumassa väärennökseksi, kertoo Reuters.

Pohjois-Korea väittää, että maan televisiossa viime perjantaina esitetyssä videossa näytettäisiin onnistunut ohjuksen laukaisu, joka olisi tehty meressä pinnan alla olevasta sukellusveneestä. Onnistunut ohjuskoe olisi tapahtunut viime joulukuussa.

Video ohjuskokeesta julkaistiin vain pari päivää sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli tehnyt viime keskiviikkona neljännen ydinkokeensa. Maa väitti räjäyttäneensä vetypommin, mutta länsimaat ovat suhtautuneet väitteeseen epäilevästi.

Etelä-Korean sotilaslähteet epäilivät lauantaina, että julkaistun videon pohjana olisi muun muassa käytetty jo vuonna 2014 tehtyä Scud-ohjuksen laukaisua. Scud on alun perin neuvostoliittolainen lyhyen kantaman ballistinen ohjus.

Joukkotuhoaseita ja niiden leviämistä seuraavasta yhdysvaltalaisesta tutkimuslaitoksesta CNS:stä (James Martin Center for Nonproliferation Studies) kerrottiin Reutersille, että ohjuskoe näyttäisi videoanalyysin perusteella epäonnistuneen täydellisesti. Tätä olisi sitten videota käsittelemällä peitelty.

CNS:n analyysin mukaan ohjuksesta roihahti lähdön jälkeen liekkejä ja siitä olisi sinkoutunut irti pieniä osia. Onnistunutta laukaisua esittävä väärennetty video olisikin todennäköisesti koottu vanhasta ballistisesta ohjuskokeesta ja Scud-ohjuksen laukaisusta.

Pohjois-Koreaa seuraavalla 38 North -internetsivustolla on analyysi ohjuskokeesta. Sen mukaan julkaistun videon ja kaksi päivää myöhemmin otettujen satelliittikuvien perusteella voidaan päätellä, että ohjuskoetta ei tehty sukellusveneestä. Sen sijaan koe olisi tehty todennäköisesti veden alle upotetusta proomusta, jota olisi käytetty laukaisualustana.

Pohjois- ja Etelä-Korean kireistä väleistä saatiin taas esimerkki tänään keskiviikkoaamuna.

Uutistoimisto AFP:n mukaan eteläkorealaiset sotilaat ampuivat varoituslaukauksia epäiltyä pohjoiskorealaista lennokkia kohti, joka oli ylittänyt maiden välisen rajan. Varoituslaukausten jälkeen lennokki palasi välittömästi Pohjois-Korean alueelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat